Mattilsynet fant nedslående resultater i en kontroll om lakselus den 30.august melder TV2. I en av merdene til Fiskeriministerens selskap Sinkaberg-Hansen var det over 10 ganger lovlig konsentrasjon av lakselus.
Se rapporten om lakselus i sin helhet nederst.
– Vi vurderer situasjonen som alvorlig, og har derfor varslet vedtak om tiltak, sa John B. Falch, distriktssjef i Mattilsynet til TV2.no.
For å unngå bøter må selskapet redusere antall lakselus til under 0,5 pr. fisk innen tirsdag 10.september. Ellers følger dagbøter på 73.100 kr.
Lusetettheten er høyest i nord i Nord-Norge, sier distriktssjef Falch. Tidligere var vestlandet verstingen.
Mattilsynet pålegger selskapene om å holde merdene helt tomme for fisk i februar og mars.
I begynnelsen av mai av går smolten ut i sjøen, og tilsynet håper at smolten da skal gå fri for luseangrep igjennom labyrinten av laksemærer.
Det er villaksens helsetilstand som nå får Mattilsynet til å reagere svært hardt.
[divider]
Her er rapporten om lakselus i sin helhet;
Fakta om lakselus.
Kilde: Wikipeda
Lakselus er en art i gruppen hoppekreps. Den lever som marin parasitt på laksefisker. Den lever av slimet, huden og blodet til fisken.
Hodebryststykket er bredt og skjoldformet, og brukes som sugekopp. Bakkroppen er smalere, og hos hunnen fylt med egg. Hunnens bakkropp har også to lange eggsekker. Lakselusa bruker føttene til å flytte seg rundt på verten eller svømme mellom verter.
Livssyklusen består av ti stadier, med skallskifte imellom. I det frittsvømmende nauplius-stadiet har den en lengde på 0,54 til 0,85 mm. I copepodit-stadiet er den ca. 0,7 mm lang og angriper fisken. I chalimus-stadiet er den 1,2 til 2,8 mm lang.
Den suger næring av fisken og vokser til 5 mm lengde for hannene og 10 mm for hunnene. Hver generasjon tar ca. 6 uker ved en temperatur på 10–12 °C
Det har blitt forsket på arten i forbindelse med problemene den skaper i akvakulturen, men man vet lite om dens liv i naturen. Det har blitt vist at lakselus-infeksjoner i oppdrettsanlegg kan utløse epizootier hos ville fisk. Lakselus liker ikke ferskvann og holder seg under ferskvannslaget som vårflommen skaper i fjordene. Laksesmolt som svømmer i dette laget, er derfor beskyttet mot infeksjon.
Til bekjempelse av lakselus i oppdrettsanlegg brukes kjemikalier i stor grad, f.eks. midler som skal hemme syntesen av kitin hos lusa og dermed stoppe skallskiftet. Medisinen blandes i fôret eller i vannet som fisken går i. Et petroleumsekstrakt av krysantemum er ett av de stoffene som brukes.