More

    Fisketur til Mistra – svær ørret

    I midten av august tikket det inn en e-post til redaksjonen om en ørret på 5,2 kilo, i elv. Slike overskrifter er ingen hverdagskost og jeg sperret øynene opp da jeg leste stedet. Mistra.

    Ikke fordi det er en abnorm stor fisk for Mistra å være. Nei på ingen måte. Men fordi elva faktisk er arnestedet til HOOKED.no. Stedet hvor to av gründerne forbannet seg over regnvær og elendige oppslagsverk for fisking og bestemte seg for å ta saken i egne hender. Men det er en annen story.

    Ørret – 5250 gram
    Det var Østlendingen som meldte om den solide fangsten og jeg noterte meg navnet på vedkommende fisker med nysgjerrighet. «Inge Rønning».

    Foto: Inge Rønning

    I disse datatider var veien kort til Google. Hva fant vi av andre bilder og fangstrapporter om vedkommende? Plettfri denne karen her altså – foruten å være en skikkelig jeger av stor ørret. Jeg ramla innom Facebook og fant ytterligere spor om at han hadde knekt koden i elva. Han hadde beviselig mange gromme fisker på merittlista.

    Inge Rønning – 29 år.

    • Bor i Rendalen
    • Gift og småbarnspappa.
    • Jobber som bilmekaniker i sin fars bedrift.
    • Sportsfisker i blodet.
    • Vinner av «Årets Ørret i elv» 2008, 2009 og 2011. Hamar Arbeiderblad.

    Jeg måtte bare ringe Inge å høre historien fra han selv, den saken kan du lese om her – men vi hopper nå videre et par uker.

    Siste dagen før elva stenger har Inge som tradisjon å ta seg fri fra jobb, unger og kjerring. Ørreten skal til pers. Jeg inviterte meg selv på vegne av HOOKED.no i dekke for å skrive en reportasje. Men det var mer en revansjetur fra tidligere nevnte bomtur.  Eller var kanskje begge deler?

    Bilturen til Rendalen fra Oslo tar drøye 4 timer. Og det var med stor glede jeg satte snuta nordover litt utpå morgenkvisten.
    Mens jeg kjørte oppover kom jeg til å tenke på hva Inge hadde sagt i noen av telefonsamtalene våre mens vi planla dette med unger, tidsklemma og slikt.

    «Siden 2008 har jeg tatt 4 fisk på 5 kilo , og flere over 4»
    Milde måne. Drit i tidsklemma, nå er vi snart i elva!

    Kort tid etterpå traff  jeg Inge ved Åkrestrømmen.  Og tror du ikke han har tjuvstarta? Enda bedre – han hadde allerede fått en flott ørret på 4050gram!

    Foto: HOOKED

    Trua ble ikke akkurat mindre etter dette. Vi hadde jo nærmest hele dagen fremfor oss.
    Ble plassert inn i en kassebil med høy klaring (hva annet kan man forvente av en bilmekaniker?) Og en kort stund senere hadde vi kjørt en humpete kjerrevei et godt stykke inn i skauen.  Skulle likt å se min bykjære Volvo V40 inn den skogstien…

    Resten av turen går til fots, ned en del høydemetre, og vi får smakt på noe av det «ufremkommelige» som Mistra er så kjent for.

    Første stopp; Holsbuhølen.
    Her pleier han og en kompisgjeng å ha en tur. Preke skit. Juge. Fiske. Drikke Ramløsa.

    Foto: HOOKED

    Jeg kunne ikke dy meg å spørre hvordan Inges fiskekarriere utviklet seg. Altså er man født en slik ørret jeger eller blir man det etter hvert?

    – Første storfisken jeg fikk, da var jeg 18 år. Den fisket jeg med flue og dupp.  sa Inge og fortsatte «Så tok det noen år før jeg gikk over til annet utstyr; wobbler«.

    Wobblere – Mistras dødare
    Nede på veggen på Åkrestrømmen henger det en storfisketavle. Den levner ingen særlig tvil om hvem og hva som funker best i elva. Både navn og utstyr går igjen. Mange lokale folk som kjenner elva etter flere år langs bratte skrenter.

    Foto: HOOKED

    Sværingen som glapp
    «Har du mista noen svære Inge?»
    Jeg ante jo svaret, kanskje var det for å bringe storfiskeren litt ned på bakken, sammen med oss som jubler over en 5 hektos i Oslomarka.

    Smilet kom fort – og sindig svarer han «Jo da, har jo det. Det var i august 2010. Tok i en høl ikke langt herifra – og den lekte med meg. Over 7 kg og den største fisken jeg har hatt på i elva. Den gikk runde på runde i hølen og gjorde som den ville, før den stelte seg bak en stein. Smekk, lina røyk.» Sorg.

    Tips til å kjøre fisken i Mistra
    Hvis en fersking som meg får en fisk her. Nå. I dag (trua var der). Hva er tipset?

    «Ikke tving den. Da stikker’n bare rett nedstrøms og du får en helvetes joggetur du er dømt til å tape.» svarte Inge kontant. «Selv om du har grovt utstyr, så må du la fisken få slite seg selv litt i stilla. Men selvsagt trenger du magemål, ikke bruk for lang tid«.

    Foto: HOOKED

    Vi går nedover og fisker i mange god høler. Noen veldig hysj hysj, andre  er det ikke like mye hemmelighetskremmeri rundt, som Holsbuhølen. Mange dropper å komme til Mistra uansett, selv om det ikke er stangbegrensninger eller andre regulerende virkemidler.

    Enkelte siterer Fridtjof Nansen på at «Dette er verdens beste ørret-elv». At Mistra er en flott elv er det ingen tvil om, men det er en typisk stor-ørret elv i nederste del, som krever mange timer og mye kunnskap før man kan høste det man har sådd.  Godt skotøy er også en fordel.

    «Dette er ingen elv hvor du bare stikker innom og fisker en dag eller to» sier Inge. «Mange folk prøver lykken, men vi ser de sjelden igjen»

    Dagen går og Inge har hatt et slag på en stor fisk. «Merkelig stille» sier Inge. Selv mener jeg dette er helt på normalen og revurderer min hobby som fisker nok en gang.Vi beslutter å flytte oss oppover til en fiskeplass der han tok den store – et fint og rolig strekke nesten ved Nydammen.

    Her får Inge tilslutt en underkjent sardin.

    Foto: HOOKED

    Turen fortsetter oppover elva, forbi teltplassen jeg husker fra en våt sommeruke noen år tilbake. Men vi gir oss når sola takker for seg og månen hilser på over trekronene.

    Magiske Mistra. Jeg kommer tilbake – for jeg skal ha revansj.

    Bernt Nor

    (Utstyrstips og fakta under bildet)

    Foto: HOOKED

    Utstyr for å fiske i Mistra
    «Personlig favoritt er en 9 cm, grønn eller grønn /oransj wobbler» forteller Inge. Han fortsetter med «Både flytende og synkende varianter er bra. Avhengig av plassen du står på. »

    • Sene: 0.28 – 0.30
    • Stang: 20-40 grams eller 30 – 60 grams haspelstang. 9 fot.
    • Snelle: 3- eller 4.000 variant.
    • Agn / krok: Wobbler. Grønn – grønn/oransje. 9cm. Både flyt og synk.

    Aktivt markfiske er også en grei teknikk. Men kan kreve noe bly for å komme ned i de dypere hølene ved mye strøm.

    Fakta om Mistra

    Hvor: Mistra har sine kilder i traktene vest for fjellet Sølen, og den munner ut i Storsjøen ved tettstedet Åkrestrømmen.

    Kjent for: Bælfeit ørret og sikfiske med håv

    Største ørret:  10,2 kg i fra 30-åra. 7kg i 2002.

    Sesong: 15.mai til 15.september.

    Utstyr: Haspelstang med wobblere i hele elven. Fluefiske mellom Nydammen og Gamledammen.

    Overnatting: Telting og gapahuker.  Du finner 1 gapahuk ved Nydammen, hvor det er bilvei helt frem. Ellers er det lite utleie som er kjent

    Priser: 150 kr døgnkort. 450 kr ukeskort. 800 kr sesongkort. Kjøpes på iNatur.

    Vanskelighetsgrad:  Mistra er ingen lett elv. Utholdenhet og godt skotøy er et must. Sett gjerne av et par dager og kom i august / september.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles