More

    Foring av fisk – hvorfor?


    Les hele saken her : «Hvordan fiske Mort – Art nummer 35 / 53»

     

    Hvorfor fòre? Fordi det lokker fisk til fiskeplassen din; enkelt og greit. Du kan faktisk velge hvilke fisker du vil lokke til plassen din etter hvert som du blir flinkere. Har du ikke prøvd det før vil du bli overrasket over hvor godt det fungerer.

     

    Kort sagt er det to typer fòr: partikkelfòr eller oppmalt brødfòr. Det første består av partikler som mais, maggot, hamp, mark, boilies etc., mens det andre er tørket og malt brød (grunnfor) med eventuelle smakstilsetninger. Sistnevnte fuktes med vann før bruk. De to hovedtypene fòr er dog ikke helt separate løsninger; ofte blander man nemlig inn partikler i det oppmalte brødfòret. Årsaken er primært at man ønsker å introdusere krokagnet i fòringen, slik at man får fisken «gira» på det man har på kroken.

     

    Ferdigblandet grunnfor 10.09.09 (foto: Ole-Håkon Heier).

     

    Fòringen foregår der man legger krokagnet. Den enkleste måten å få fòret ut til denne plassen på er å kaste det. Det fungerer veldig godt på mindre til moderate dyp (2-3 meter) og på avstander som er innen kasterekkevidde samtidig som man klarer å beholde treffsikkerheten og ikke sprer fòret for mye.

     

    Men det er langt fra alltid at man fisker grunnere enn 3 meter, eller kortere fra land enn at man klarer å oppholde treffsikkerheten og samlingen. I tillegg kommer faktorer som strøm og vind inn. Så i mange tilfeller kan man være glad for at det er utviklet en rekke hjelpemidler knyttet til fòring.

     

    Dersom man fòrer med oppmalt brød i strømmende vann eller på lengre avstander, er en swimfeeder/fòrkurv et ypperlig hjelpemiddel. Denne festes fast eller glidende på taklet i nærheten av krokfortommen, fylles med fòr, og fungerer som et søkke når den kastes ut på fiskeplassen. På denne måten får man økt rekkevidden på fòringen til samme nivå som man faktisk er i stand til å kaste. Swimfeeder/fòrkurv er det hjelpemidlet jeg bruker oftest under mitt fiske.

     

    Swimfeeder-forkurv på takkel rigget for mort 11.05.10 (foto: Ole-Håkon Heier).

     

    Man kan også bruke noe som kalles en method feeder. Her pakkes fòret rundt et søkke med vinger (method feederen). Konseptet er det samme som for swimfeederen/fòrkurven, men det krever at fòret er akkurat passe fuktet slik at man klarer å pakke det såpass godt rundt method feederen at det ikke faller av i kastet. Av samme grunn kan man heller ikke blande inn så mye partikler i fòret når man bruker method feeder. Større mengder med fòr kan imidlertid sendes ut i hvert kast.

     

    Method feeder 10.09.09 (foto: Ole-Håkon Heier).

     

    Trenger man å få partikkelfòr lenger ut enn det man klarer å kaste, kan man benytte en sprettert. Det hjelper mye. Bare øv litt før selve fisketuren slik at du er rimelig treffsikker. Spretterten kan også brukes for fòrballer med oppmalt brødfòr.

     

    For boilies (pastakuler) kan man bruke et kasterør. Det krever litt trening, men kan fungere bra. Også er det selvfølgelig veldig greit om man skal fòre med større mengder fòr i rolig eller stille vann om man har en båt og kan lempe ut fòret fra den. Da dreier det seg primært om fisker som spiser MYE fòr (slik som brasme, suter eller karpe) eller når man skal fiske lengre pass.

     

    Partikkelfòr som mais, pølse og loff kjøper du i matbutikken. Det er derimot ikke mange sports/sportsfiskeforretninger i Norge hvor man kan få tak på oppmalt brødfòr. Men noen er det. Sjekk ut f.eks. Avkroken fiske og M&M fiske. Man kan også bestille fra utlandet. Men det går også greit å lage selv – det er bare å tørke brød/loff i sola/et tørt rom eller i ovnen. Lufttørket brød binder mye bedre enn ovnstørket brød, så de har forskjellige bruksområder. Etter tørkingen må foret males opp og eventuelt siktes. Oppmalingen gjør du rimelig greit med ei kjøttkvern eller en kjøkkenmaskin. Så kan du jo tilsette smak ved å blande inn krydder, vaniljesukker e.l.

     

    Det jeg da ikke har skrevet noe om er hvilke typer fòrblandinger man skal bruke når og hvor, hvor mye man skal fòre på hvilke plasser, og hvordan man fòrer for å lokke inn de forskjellige artene. Her er det nemlig uendelig mye å skrive, så det får vi ta etter hvert som de aktuelle artene kommer. Men jeg har en grunnregel for fòring jeg gjerne deler: keep it simple!

      

    Ole-Håkon Heier
    Ole-Håkon Heier er en av våre aller fremske fiske-ambassadører. Har over 30.000 registrerte fangster i Norges største fiskedagbok, er en ivrig arts og specimentjeger. Jobber til daglig som fylkessekretær i NJFF Østfold. Forfatteren bak 52-arter på 52-uker, vinner av Gullkroken 2012, nominert til "Årets Ildsjel" og evig hardtarbeidende for å fremme fisking som hobby for alle.

    Latest articles

    Related articles