Ordet komponere kommer fra latin, og betyr «sette sammen». Enten det er musikk, tekst, tegning, maling eller fotografier, så må elementer settes sammen for å danne en helhet. Det finnes mange forskjellige prinsipper man kan bruke for å komponere, men først skal vi ta for oss ett av dem.
I klassisk bildekomposisjon finnes et begrep som kalles «det gylne snitt». Dette er en måte å dele opp bildeflaten i tre horisontale og vertikale linjer. I kryssningspunktene mellom disse linjene får vi da fire punkter å forholde oss til. Ved å plassere objektet du ønsker skal ha oppmerksomheten i bildet i et eller flere av disse punktene, vil du skape en mer dynamisk komposisjon. En teknikk som har blitt brukt i mange hundre år. Se på bildene under for inndelingen av bildeflaten.
Det er ikke feil å plassere objektet midt i bildet, men med det gylne snitt kan du skape en viss ubalanse som gir mer dynamikk. En midtstilt komposisjon gir et mer statisk inntrykk. Den enkleste måten å se dette på er å prøve det selv og se.
Prøv å plassere horisonten langs den øverste linjen, eller fordele hodene på fisken og kameraten din i to forskjellige punkter når han/hun viser den frem. For eksempel kan hodet til fisken plasseres i punktet nede til venstre, mens kameratens hode kan plasseres øverst til høyre. Bruk øynene og komponér før du trykker på knappen.
Lykke til!