More

    Geir lærte Kon-Tiki-mannskapet å fiske

    Trodde du tiden der eventyr på de syv hav og store ekspedisjoner var over? Tro om igjen. Fremdeles lokker storhavet både forskere og eventyrlystne ut på fantastiske reiser. En av disse pågår akkurat nå.

    Av: Endre Hopland

    Første uken i november la nemlig en ny Kon-Tiki-ekspedisjon ut fra Peru med kurs mot Polynesia, 68 år etter at Thor Heyerdahl og hans mannskap beviste at denne sjøreisen faktisk var mulig å gjennomføre på en balsaflåte. Den nye ekspedisjonen, som bærer navnet Kon-Tiki 2, seiler akkurat nå mot Påskeøya med to balsaflåter mot Heyerdahls ene.

    Målet for ekspedisjonen er blandt annet å dokumentere klimaforandringer, livet i sjøen og plastikkproblematikken og den generelle forurensingen i Stillehavet. Det er også verdt å merke seg at ekspedisjonen, i motsetning til Heyerdahl sin, skal seile flåtene tilbake til Sør-Amerika etter at Påskeøya er nådd.

    De teknologiske forskjellene fra tiden like etter krigen og til i dag er store, og det har også skjedd mye på fiskeutstyrs- og kunnskapsfronten. Kon-Tiki 2-ekspedisjonen har derfor teamet opp med Pure Fishing og Geir Sivertzen, bedre kjent som Dr. Hook, slik at fisket ute på storhavet skal bli så bra som overhodet mulig.

    Kon-Tiki 2 (8)
    EKSPERT: Geir Sivertzen ble hyret inn for å lære mannskapene på balsaflåtene å fiske. (Foto: Privat)

    – Fisket vil være en meget viktig aktivitet om bord, både for å holde ekspedisjonsdeltakerne engasjert i flere måneder, for å skafe motiver til bilder og film og ikke minst for maten sin del. En blir fort nok lei av tørrmat, og når en har mulighet til å fiske opp fargerike og velsmakende doradoer, kjent som Mahi-Mahi fra restauranter, er dette selvsagt noe mange vil foretrekke, sier Geir Sivertzen til Hooked.

    Det er altså Pure Fishing som har utstyrt flåtene med stenger, sneller og baits fra Penn, Berkley og Abu. Sivertzen har selv vært i Peru og hatt besetningene på både foredrag og lynkurs i fisketeknikker på sjøkrigsskolen der de var innlosjerte.

    – Her gikk vi gjennom hvordan fiskeutstyret skal rigges og brukes, knuter, teknikker for agning – ikke minst med livebait – og hvordan en bør og ikke bør håndtere fisken i forhold til bilder og film. Lydhøre og ivrige ekspedisjonsdeltakere fulgte godt med, og flere av dem gav seg ikke før de hadde fått privatundervisning og lært noen hemmelige triks, forteller Sivertzen.

    Første del av ekspedisjonen skal etter planen vare i seks uker, og etter jul skal flåtene seile videre sørvestover til de kommer til de fryktede stormene The Roaring Fourties. Herifra skal de seile tilbake til Sør-Amerika, først til Chile og så opp igjen langs kysten til Peru. Dette er en reise ingen har gjort i moderne tid.

    Sammen med noen av de ivrige og hjelpsomme arbeiderne på skipsverftet Sima, der balsaflåtene ble bygget, fikk Sivertzen velge ut egnede stålrør på drøye meteren. Disse ble boret ned i balsastokkene, kledd inn i kløyvet bambus, og surret skrått bakerst på flåtene som effektive stangholdere.

    – Her skal det stå fiskestenger ute til enhver tid under overfartene. Kasteslukutstyr med jigger og poppere henger også ferdig rigget under lerretsdukene på hyttene, så ingen fisk kan føle seg trygge i nærheten av flåtene. Hvilken herlig fisketur dette blir, sier Sivertzen til Hooked.

    PS: Denne uken kom det rapporter fra Stillehavet om at ekspedisjonens første fisker er landet. Dette var som ventet doradoer, som da altså er fantastiske matfisker. Andre potensielle fangster på overfarten er blandt annet marlin og sailfish, så det er absolutt gode muligheter for at uerfarne fiskere skal få kjørt seg godt de kommende ukene. Det videre eventyert kan du følge her.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles