At det svømmer mye rart i Oslofjordsystemet er ingen statshemmelighet. De siste ukene har den nokså sjeldne gråhaien lokket fiskere fra fjern og nær til Sandebukta.
Av: Endre Hopland
Gråhaien ligner på den langt vanligere pigghåen, men mangler blant annet pigger bak ryggfinnene. Gråhaien kan også bli langst større enn sin slektning, opptil to meter lang og veie over 40 kilo. Arten er regnet som en fisk som finnes på permanent basis i norske farvannlangs norskekysten, men den tas sjelden på sportsfiskeredskap her til lands.
Et slags unntak er Oslofjordsystemet. Den dukker ikke akkurat opp hver dag her heller, men at det finnes en grei bestand i fjorden virker å være nokså klart. Hvert år dukker det i alle fall opp noen eksemplarer i Drøbakområdet og innover i Holmestrandfjorden, men å fiske målrettet etter arten er et prosjekt som krever mye tålmodighet. I alle fall under normale omstendigheter.
De siste ukene har det likevel blitt tatt en del eksemplarer i Sandebukta innerst i Holmestrandfjorden, som da er en sidearm av Oslofjorden. Området er et populært isfiskested, med stor artsrikdom og mye fin matfisk. Og tydeligvis gråhai. Allerede i slutten av januar meldte Espen Krohg inn et eksemplar på rett under kiloen til NM i sportsfiske, men det var først en måned senere, i slutten av februar, at folk skulle begynne å valfarte til den islagte fjorden utenfor hovedstaden. Hovedgrunnen til dette er gråhaiene Daniel André Bjørndalen og Thore Bergh fra SFK Galskap dro opp av det samme hullet – med en dags mellomrom – den siste helgen i februar.
– Oslo Havfiskeklubb hadde meldt om flere gråhaifangster fra Mølla i Drøbak, så planen vår var egentlig å ta båten til Thore ut der. Et flatt batteri gjorde at vi måtte gå for alternativ to, nemlig Sandebukta. Det ble et veldig godt valg, sier Daniel André Bjørndalen til Hooked.
Etter et par timer med fisking, nappet det nemlig bra på stangen hans. Opp fra hullet kom drømmearten, og jubelen kunne slippes løs. Fisken veide bare en halvkilo, men det brydde ikke Bjørndalen seg om. Art nummer 110 på stang i Norge var et faktum, og det attpåtil under målrettet fiske.
Fiskekompis Bergh kunne ikke være noe dårligere, så allerede dagen etter var han tilbake på isen for å prøve seg igjen. Og jammen var det ikke enda en gråhai der nede. Allerede på første nedselpp hugg det, i det samme hullet som Bjørndalen hadde fisket dagen før, og en hai på 620 gram kunne heises opp på isen. Dette var Bergh sin art nummer 100 på stang i Norge, og for en jubileumsfisk det ble. Begge haiene ble for øvrig satt fint tilbake etter veiing og fotografering.
– For oss er dette veldig moro, og ekstra gøy er det at fiskene kom etter en målrettet satsing. Vi studerte sjøkart i forkant av turen, og fant et område vi syntes så spennende ut. Det viste det seg også være, sier Bergh til Hooked.
I det norske artsfiskemiljøet spredde ryktene om gråhaiene seg fort, og snart var folk med haifeber på vei til Sandebukta fra alle kanter av landet. Bjørn Salte kjørte bortover fra Langesund et par dager etter fangstene til SFK Galskap-karene, og i det samme området som de andre, klarte også han å lure opp en en liten gråhai.
– Det er jo ikke akkurat en hentefisk dette her, så jeg hadde utvilsomt flaks. Det hadde vært veldig mye krok i vannet da jeg tok turen, men jeg fisket pelagisk med makrell, og det fungerte. Av og til vinner en jo i Lotto, også. Flaks er sjelden vare, men veldig gøy, sier Salte til Hooked.
Akkurat hvor mange gråhaier som er tatt i Sandebukta de siste ukene er det selvsagt vanskelig å ha oversikt over, men utenom de overnevnte tre, er det i alle fall tatt ytterligere fire. En av disse lot fiskeren ligge død igjen på isen. Dette har Thore Bergh liten sans for.
– Så flotte fisker som gråhai bør settes tilbake igjen, og i alle fall ikke bare slenges fra seg. Det var et trist syn å se den ligge der på isen, sier han, og oppfordrer samtidig alle som måtte få hai på kroken om å slippe disse løs igjen, uansett art.