Fisken som gikk i garnet til Hans-Petter Galtung ved Vangberg i Nordfjord for to uker siden er ekstremt sjelden her til lands. Bare en gang tidligere har forskerne fått melding om norskfanget taggknurr.
Av: Endre Hopland
– Forrige uke fikk jeg en St. Petersfisk på garn ved Heggjestad i Olden, og forrige søndag gikk det i det som enten er en tverrrstripet knurr eller en taggknurr. Denne ble tatt ved Vangberg i Olden. Begge fiskene stod på rundt 40 meters dyp, sier Hans-Petter Galtung til Hooked.
St. Petersfisken er som tidligere skrevet en mer og mer vanlig gjest langs norskekysten. Den er fremdeles langt ifra noen vanlig fangst, men det dukker likevel opp en god del rapporter hver eneste sommer. De aller fleste av disse fiskene er tatt på garn. At arten nå har funnet veien lengst inn i Indre Nordfjord i Sogn og Fjordane, sier egentlig ganske mye om hvor utbredt vandringsmønsteret til sydhavsgjesten er i ferd med å bli.
Les også: Sjekk hra Bjørn Johnny og Annette fikk i løpet av bare noen få minutter
– Jeg har fisket her i 50 år, men St. Petersfisk har jeg aldri fått. Jeg kjenner heller ikke til at andre har fått arten her i området, sier Galtung til Hooked.
St. Petersfisk i Norge er unektelig moro, men det er likevel ingen tvil om at det er den andre av Galtungs sommerfangster som er mest oppsiktsvekkende. Fisken han selv artsbestemte til tverrstripet knurr elller taggknurr, får også forskerne hos Havforskningsinstituttet til å sperre opp øynene.
– Her er det snakk om en taggknurr, og dette er både veldig spesielt og litt morsomt. Så vidt jeg vet er det nemlig bare tatt en taggknurr på vår side av Norskerenna tidligere, og den stammer faktisk fra Nordfjord, den også, sier havforsker og fiskeekspert Otte Bjelland til Hooked.
Les også: Her er de nye artene tatt på stang i Norge (Hooked+)
Taggknurren (Trigloporus lastoviza) er utbredt i Middelhavet og langs kysten fra Kanariøyene opp til De britiske øyer, men i Norge hører den altså ikke hjemme. Det har blitt tatt noen eksemplarer i Nordsjøen, på feil siden av Norskerenna, men utover dette har det ikke kommet mange rapporter om fangster fra våre farvann. Den eneste havforsker Bjelland med sikkerhet kjenner til stammer altså fra det samme fjordsystemet lengst nord i Sogn og Fjordane.
– Jeg mener at det står en rød prikk på kartet utenfor Sør-Norge et sted i Aschehougs store fiskebok, noe som tyder på at det også ligger en gammel taggknurrfangst et eller annet sted på et museum i Oslo eller Bergen, men dette kan jeg ikke si med sikkerhet. Det er uansett en ekstremt sjelden norsk fangst, sier Bjelland til Hooked.
I Norge finnes det en veldig vanlig knurrart og en som er relativt vanlig på utvalgte plasser. Disse bærer navnene knurr (Eutrigla gurnardus) og rødknurr (Chelidonichthys lucerna). I tillegg til disse dukker det en sjelden gang opp knurrslektninger som er på besøk fra varmere strøk, slik det også gjør det hos oss mennesker.
Les også: Stian sin utrolige debutfisk
Taggknurren er i utgangspunktet en av disse, men siden knurrene ikke er en fiskegruppe vanlige dødelige bruker mye tid på å fiske etter, skal en ikke se bort fra at det kan finnes isolerte småbestander langt inne i fjordene våre. Skal en også se på statistikken som finnes, vil et hett tips til alle artsfiskere som nå får stjerner i øynene være å legge de siste ferieukene av sommeren 2017 til Nordfjord i Sogn og Fjordane.
For Bjelland og kollegaene hans på Havforskningsinstituttet er alle rapporter om slike sjeldne fangster veldig spennende. Han håper folk fortsetter å melde fra dersom det dukker opp noe moro når de er på fisketur.
Les også: Roy Erik fisket etter makrell – endte opp med sensasjonell fangst
– Vi setter veldig stor pris på den kunnskapen vi får om fiskefaunaen vår gjennom observasjoner fra publikum. Med kamera på alle telefoner, internett og sosiale medier, har observasjonene vi får høre om økt enormt, og det hjelper oss veldig i vårt arbeid, sier Bjelland til Hooked.
Har du fått en fangst utenom det vanlige i sommer? Ikke nøl med å gi oss et hint om saken på e-post: endre@hooked.no.