Helge Kvamme (33) kommer neppe til å glemme gårsdagen med det første. Fra rundt 150 meters dyp dro han nemlig opp det som etter alt å dømme er den største langen som noen gang er tatt fra land i Norge.
Av: Endre Hopland
– Det er helt vilt, og egentlig ganske utrolig. En ser bilder av store langer overalt, så det første jeg tenkte da jeg så fisken min var at den kanskje skaffet meg en plass i 20-kilosklubben. Jeg var stolt som en hane da fisken først var landet, men jeg tenkte ikke over at det var noe spesielt med å få fisken fra land. Ikke før etterpå, sier bergenseren Helge Kvamme.
Fisken som fant makrell/reke-agnet til 33-åringen var 160 centimeter lang og ekstremt feit. Vekten stoppet på meget respektable 25,2 kilo. Å lande en så stor lange er ikke dagligdags, men likevel ikke direkte uvanlig når en fisker fra båt på de rette stedene og til rett tid. Å kroke og lande en slik fisk fra land er derimot meget spesielt.
Trolig er det aldri tatt en så stor lange fra land i Norge tidligere. Det eksisterer riktignok ikke noe offisielt register over de største, landfangete fiskene i landet, men lignende fangster er i alle fall ikke kjent i det stadig voksende kystmeitemiljøet i kongeriket. Kystmeiterne, som altså fisker i sjøen med naturlig agn, er ellers den gruppen sportsfiskere som kommer desidert oftest i kontakt med langer fra land.
Kvamme selv er ikke ukjent med å få stor lange under fiske fra land. Den tidligere persen hans var på 13,5 kilo, noe som i seg selv er en meget stor fisk for en svabergfisker. Den blekner imidlertid mot kjempen som til slutt måtte kapitulere på den hemmelige fiskeplassen 20 minutter fra Bergen sentrum.
– Jeg hadde to surfstenger ute, og begge var rigget opp med enkle, glidende takler, 9/O-kroker med gummiblekksprut og selvlysende slange og makrell og en liten rekebit som agn. Etter tre timer uten napp var det endelig tegn til liv. I enden var det tungt, og etter en lang sveivetur landet jeg en lange på 9.4 kilo. Dermed var turen allerede en suksess, og middagen sikret, sier Kvamme til Hooked.
Men det stoppet altså ikke der. Mens fiskeren sløyde fisken sin, hylte det nemlig fra baitrunneren på snellen på den andre stangen hans. Kvamme gav fisken god tid før han satte et kraftig tilslag, og trodde umiddelbart han satt fast i bunn. Men så begynte «bunnen» å gjøre motstand og ville dypere.
– Det ble et lite utras helt i starten, men så var det hardt mot hardt, for fisken skulle opp. Det føltes som bunn hver meter jeg fikk opp, og hele tiden tenkte jeg på svake knuter, potensielle steiner og skarpe tenner som kunne kutte snøret. Jeg vil tippe det tok 25 minutter å få fisken opp, og da var både rygg og fiskearm helt kaputt. Enden av stangen hadde til og med laget blåmerke i lysken min, forteller han.
Da kjempefisken først var i overflaten, gikk det greit å få den på land. Men å komme seg opp igjen i hovedveien på egenhånd, og så ta bussen hjem sammen med beistet, ble i overkant. Derfor ringte Kvamme til broren sin, som villig stilte opp som både bærer og fotograf.
Kvamme har fisket hele livet, men etter å ha vært veldig ivrig i ungdommen, tok han seg en lengre pause med bare sporadiske koseturer innimellom. Dette endret seg da han fikk sin første surfstang til bursdagen for tre år siden. Med agn i sjøen begynte det nemlig å dukke opp fisker han aldri tidligere hadde sett, og de kjente artene ble plutselig mye større.
– Jeg ble solgt på nytt. I mangel på bil og båt har kystmeite blitt det naturlige valget for meg. Jeg liker spesielt godt roen og det å kunne bevege meg fritt, sitte meg ned og ta en kaffe og nyte livet. Det gir meg veldig mye. Båt er knallgøy, men jeg synes det kjekkest å få fisk fra land, sier bergenseren, som samtidig legger til at sansen for fisk som mat har økt proporsjonalt med fiskeinteressen.
– Så det blir mange gode middager av disse fiskene, og det deles også villig ut til familie og venner. Lange er en fisk jeg aldri blir lei, og jeg bruker den i stedet for kylling. Da blir det langt enklere å variere middagsrettene, og fisken tåler mye kokkelering, forteller han.