More

    Ismeite etter gjedde kan være helt villt!

    Våren begynner og gi sine første tegn; når solen titter frem varmer den godt på kinden og fuglerne våkner til liv. Men noe som fremdeles holder igjen i vinteren er isarna på vannen rundt omkring i landet vårt.

    Men tross at isen ligger tjukk begynner også våren at komme under overflaten. På disse tider kan ismeite etter gjedde være helt villt!

    Jeg slår meg ned i stolen min, helt utslått etter og ha borret alle hullen og fått ned agnen. Stengene er satt omkring en dypbrandt, fra 4 meter opp til kun 1 meter, fordi at jeg må finne ut hvor fisken oppholder seg.

    Etter ett par snellehyl ser jeg en bred rygg nede i hullet

    I det øyeblikket når jeg åpner termosen min hører jeg en smell; En av vipperne står og svajjer frem og tilbake og jeg kan så vitt se snøret raser ut fra snellen. Termosen blir omtrent kastet ur hånda mi og jeg beveger meg så fort jeg klarer uten at lage en masse lyd. Tillslaget blir perfekt og fisken viser tydlig sin irritasjon av og bli avbrutt i spisinga si. Etter ett par snellehyl ser jeg en bred rygg nede i hullet; Det er en skikkelig fin fisk! Med et kjapt og presist gjelegrep får jeg dratt fisken opp ur hullet. Lykke hylet mit høres over hele isen, det er gjedden vi alle drømmer om at få fra isen; En tjukk dame rundt 10 kg.

     

    Endelig satt den der; En tjukk dame på ca 10 kg!
    Endelig satt den der; En tjukk dame på ca 10 kg!

     

    Etter første gjedden forvandlas den dagen jeg sett for meg som avkobling til en hektisk dag med løping frem og tilbake og avkrokning av feite vårgjedder!

    Om vinteren er gjedden meget kuldestiv og vil helst stå på et sted med kjeften åpen for eventuelt forbi passerande mat. Men når vårens første varme når ned i vannet forvandlas denne latmask til en sulten og jaktande predator. Gjeddan gjør seg nemlig klar for gjyting, da må den ha mat og det er kjapt. Fordi så fort isen går; da er det dags og lage nye gjedder!

    Oftest står den meget grunt, nærme land og siv

    Og finne gjedden fra isen ut på våren er egentlig ganske enkelt; Oftest står den meget grunt, nærme land og siv, på mellom 3-1 meter. Hvis du finner en dypbrandt nærme land er du veldig nærme en succe’. Når jeg er på jakt etter gjedden har jeg alltid minst 4 korte ismeite stenger med meg, for og prøve forskjellige dyp, størrelsen på agn etc. Alle disse stengene pleier jeg også å flytte med jevne mellomrom, hvis det er dårlig med action.

    Agn: Når isen ligger tjukk hele vinteren kan det være litt vrient og få tak i akkurat den betesfisken en helst vil ha for gjeddan. Derfor gjør jeg det enkelt for meg og kjører til nærmeste fiskehandel og løser dette med penger; Sild. Sild er en feit fisk med mye olje og lukt, når gjedda fremdeles er litt stiv fra vinteren fungerer dette veldig bra. Gjedda går da mere på luktsansen sin og da faller sildens starke lukt gjedden i smak. Men hvis du har vart flink og har frysa full av mørt, vederbuk, løja etc så er dette helt klart nr.1!

    Utstyr:  Jeg liker og gjøre fisket mit så lite komplisert som mulig, derfor passer gjeddefiske fra isen meg så bra! Stengene er vanlige korte ismeite stenger som finnes og kjøpe i omtrent hver sportsfiskebutikk. Jeg liker litt ekstra stive stenger, fordi da får du gitt et ordentlig tilslag og fisken sitter bedre.

    Vid denne typ av fiske får du også bruk for de der plastik, billig snellerne dine. Str 3000-4000 syns jeg passer fint. En isgjedde setter neppe press på bremsene dine.

    Men noe som faktisk har litt betydning vid isfiske etter gjedda er snøret. Her bruker jeg utelokkende nylonsnøre; Den tåler og bli litt skavd mot iskanten. En multifilament er meget følsom mot denne type slitasje, sellom den er tjukk. Når en tikilos blir sinna og snøret da ligger mot en skarp iskant; Da kan du vare glad at du bruker nylon!

    Typiskt utstyr for ismeite etter gjedda
    Typiskt utstyr for ismeite etter gjedda

     

    Krok og fortom: Riggen for ismeite er også helt ukomplisert. En ca 30-50 cm lang fortom av vajjer eller tjukk fluorcarbon. Ladet med 2 st treblekroker. For og tynge ned agnet til rett dyp fester du bare et kulebly på ca 10-20 gram over fortommen. Vid fiske med mindre agn pleier jeg at bruke en cirkelkrok i ryggen på agnet; Da slipper blodige fingrer når du kroker av gjedda fordi de sitter langt nede i svalget. Men husk da at ikke gjøre tilslag, uten kun bare strekke opp snøret.

     

    Fisket etter gjedda på isen er ukomplisert og du trenger ikke en masse utstyr. Men detaljerne er viktige
    Fisket etter gjedda på isen er ukomplisert og du trenger ikke en masse utstyr. Men detaljerne er viktige

     

    Med denne rigginga står agnet vertikalt i vannet
    Med denne rigginga står agnet vertikalt i vannet

    Isen ligger fremdeles tjukk og fin, ihvertfall der jeg bor. Men hvem veit når det skikkelige go-været kommer? Så pakk tinga dine og ta en pen gjedde!

    Foto og tekst: Emma B. Håkonsen

    [highlight]Artikkelen oppdatert 29/3 med bilder og bildetekst, da redaksjonen hadde gjort feil. Vi beklager![/highlight]

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles