Selvom høsten har vært lang er det «desverre» unngåelig at isen snart vil dekke våre vann. Båtene blir stedt til hvile og båtfiske sakene blir lagt bort for denne gang.. Men hvorfor slutte med fisket bare fordi isen har lagt seg. Det er jo nå og utover at gjedda virkelig er i sin fineste kondisjon?!
Fisken er under isen og her er tingene jeg bruker i jakten på ismeitegjedder!
Isbor
Har i år gått til innkjøp av latmanns modellen med motor, av den simple grunn at jeg er en liten mann, med små tynne armer 😉 Hva slags modell man har spiller igrunn mindre rolle, det som er viktig er at dimensjonen er rett for gjeddefiske. ALT under 200mm er bare unødvendig heft i mine øyne, og det er heller ikke rare investeringa som skal til. Borret til høyre er en UR rantanen 205mm dette er det råeste manuelle borret på markedet i Norge i dag og koster 1699.- hos www.Leirudfiske.no
Stang og snelle
Har i år som tidligere år valgt å bruke Kinetic Rauma Heavy (Grønn)
Stanga er 4 fot med en flott og dyp helaksjon som gjør drillen ved hullet til en meget artig affære.
Stanga er laget i glassfiber og tåler store mengder med juling, noe som også kan være gull verdt når det ofte skal pakkes sammen tett og kompakt på en ismeitepulk. Ser flere som velger røde eller gule stenger som er Medium (Rød) eller gule (Light) Jeg mener : Om man skal fiske gjedde er det ingen grunn til å velge annet enn den grønne heavy modellen, det er tross alt ikke små mort man er ute etter?? 😉
Når det kommer til sneller jeg bruker på isen er det flere gode muligheter. Selv bruker jeg mine dorgesneller på isen. Det som er viktig her er å fylle snellene men god mono sene. Vanlig flettet sene fungerer dårlig på isen da de trekker mye mer vann, som igjen blir til is på snella når man sveiver opp.
Den beste sena jeg har brukt hittil er Durlon 0,45. Veldig myk og fin med lite minne selv om det skulle være en minusgrad eller to. Lite minne i sena vil si at den ikke krøller seg så fryktelig.
En god stangbag er også kjekt å ha, dette underletter transport, både i bilen og på isen.
Stangholder
Hadde i fjor gått en periode og fundert på hvordan man på best mulig måte skulle få stanga litt lengre opp fra isen. Det er jo en kjent sak at i Norge er det mye snø om vintern, startkabelklype varianten fungerer helt fint, men med mye snø har den sine svakheter. Disse som er laget av Roger fungerte meget bra i fjor og følger meg videre.
Nappvarsler er for meg et must. Mulig jeg hører litt dårlig, men jeg liker å ha stålkontroll over hva som skjer etter at fisken har tatt. Et angeldon gir kun et varsel om at en fisk har tatt, om man ikke hører dette er det stor fare for at fisken blir dypt kroket. Nappvarsleren derimot gir lyd så lenge fisken beveger seg. Pass på at det blir minst mulig is og vann der snøret ligger an på løpehjulet.
Denne er også rigget med en ekstra varsling i form av angledon, laget av fjørstål, pingpongball og litt krympetrømpe. Ved sette opp stengene på denne måten kan man også bruke minst mulig brems på spolen. Gjedda liker ikke så mye motstand, og kan fort velge å spytte agnet.
Jeg bruker alltid et par myke perler over staylocken så ikke søkket skal klinke istykker knuta.
Bruker samme tackle som på bunnmeite (Standard tokroks tackle) til ismeite. Har derimot sluttet å bruke crimps på krokene, bruker nå noe som heter knotless knot for å binde kroken til fortommen. Med litt trening er dette mye raskere enn å bruke crimps på alt!
Div utstyr
Et godt tips er å ha alt på et sted, da minimerer man sjansene på at vesentlige ting er glemt igjen hjemme når man har drømme fisken på matta. Denne tacklebagen fra DAM fungerer helt optimalt
God plass under lokket på toppen til alt av måleutstyr og avkrokings saker
I sidelomma er det egentlig plass til fire skrin, men jeg fjernet det ene og brukte plassen til 4 rigbin’s som jeg har alt av ferdig lagde tackle. Skrinene er fylt opp med kroker og annet nyttig.
I sidelomma er det også plass til masse fortomms materiale
Skrin med kroker i diverse strl, fireballs, run rings, perler,duppe stopper, bly, og litt godlukt..
Hook sleeve er noe man trer over krokene på fortommen slik at det ikke er noen skarpe kanter, ting blir litt mer strøkent når man bruker disse.
Gjedda kan stå hvor som helst på vinteren, men å fiske av de plassene man har bra fiske på seinhøsten er ingen dum ide. Derfor er en håndholdt GPS et fint hjelpemiddel. Ta med denne på fisketurene i båten året igjennom også plotter man bare inn plasser man syntes ser spennende ut. Da er det veldig enkelt å finne igjen akkurat den dyphølen eller kanten på 7m som man vil fiske på.
Diverse tenger MÅ man bare ha når man fisker gjedde!
En gassbrenner har jeg stort sett alltid med meg ut. Kan brukes til det meste og er verdt å ha i utstyrs sortimentet.
Ismeite pulk
Når man så har anskaffet seg utstyr, er det jo greit å få fraktet alt utpå isen også. En ismeite pulk er derfor en smart investering.. Disse kan kjøpes og brukes som de er, man kan modifisere de eller man kan lage de selv.
Har nå i tre år brukt en såkalt Paris pulk. En billig modell som har en lang meritt liste når det kommer til forskjellige ekspedisjoner rundt om. Jeg måtte modifisere min med støtte ski for at den ikke skulle velte heletiden. Så i år blir det kjøpt ny.. Har ikke helt bestemt meg enda men tror det blir en slik.
Brei og fin med muligheter for å feste stangholdere ol til. Mulighetene er mange
Dette var da litt om ismeite ting og tang, samt noen tanker rundt dette med ismeite etter den edleste av rovfiskene vi har, nemlig Gjedda!
Kom dere ut på isen når den er trygg nok!
Thomas Monsen
Team Pikewallis