Enkroks-paternoster er alle tacklers mor, og samtidig forbildet av mange av tacklene vi kan finne rundt om kring i verden. Tackelets konstruksjon i all enkelhet er at søkket er i bunnen, og en krokfortom er festet langs tackelets hovedsene.
Av: Lasse Bøe
Enkroks-paternoster:
Litt om tackelets oppbygning
Om man studerer illustrasjonen over, kaller man i dette tilfellet den lengste senebiten for «rig body». Den beste norske oversettelsen for dette engelske begrepet vil bli noe sånt som «tackel-kropp». Denne senebiten skal stå for mesteparten av julinga dette tackelet kan bli utsatt for, da bunnforholdene på fiskeplassen kan skape slitasje på sena. Samtidig er det også denne biten som er det direkte bindeleddet mellom sena fra snella og søkket, og må derfor også stå i stil i forhold til de store kreftene som kan oppstå under et kast med full flex i stanga.
Krokfortommen i tackelet er den senebiten som kroken er knytt fast i, og i klassisk paternoster-stil er denne plassert på tackel-kroppen og fungerer som en utstikker fra tackel-kroppen. Krokfortommen bør stå i stil til forventet fangst, eksempelvis kan 0.40mm være et godt valgt til flatfiskmeite, mens man bør oppgradere til 0.80-0.90mm til piggskate.
Som et utgangspunkt kan tackelkroppen ha en lengde på 70cm, og krokfortommen 35-40cm lang.
Kroken bør stå i stil til forventet fangst. Mens en langskaftet Aberdeen-krok i str. 2 vil være et godt utgangspunkt for meitefiske etter sandflyndre, skrubbe og rødspette, blir denne for veik når det skal jaktes grovere fisk. Et godt krokvalg her vil for eksempel en 6/0-krok og oppover til torsk.
Slik knyter du et enkroks-paternoster
Du trenger:
1x søkkeklips (til å koble søkket til tackelet)
2x svivler (en til å koble tackelet til sena fra stanga på toppen av tackelet, samt en til krokfortommen=
2x 5mm plastperler (som «buffere» på hver side av fortomssvivelen)
2x metallcrimps (for å plassere fortomssvivelen på ønsket sted på tackel-kroppen)
1x krok av valgfri størrelse og form
Start med å knyte søkkeklipset til det som skal bli tackel-kroppen, og tre på komponentene i følgende rekkefølge; crimp, perle, fortomssvivel, perle og crimp og avslutt med å knyte den siste svivelen til den andre enden av tackel-kroppen. Du har nå knytt tackel-kroppen, og mangler nå bare krokfortommen.
I enden av fortomsrullen din knyter du på kroken, og klipper av ønsket lengde. Den «tomme» enden knyter du til svivelen som du har tredd inn på tackel-kroppen, og tackelet er i prinsippet ferdig. Det eneste som gjenstår, er å gi hver av metallcrimpene et klem med en egnet tang.
Du står fritt til å velge hvor som helst på tackel-kroppen du vil klemme fast metallcrimpene, men et godt utgangspunkt kan du se på illustrasjonen over. Pass på at svivlene kan rotere fritt mellom de to plastperlene.
Du har nå knytt et enkelt, enkroks paternoster som kommer til å gi deg de aller fleste forutsetninger for å kunne lykkes som kystmeiter, og etter hvert som man knyter, oppdager man sine små triks og justeringer som fungerer godt for nettopp deg.