2012 ga en dyster rekord med 132 utbrudd av laksesykdommen i oppdrettsanlegg langs norskekysten. Sykdommen kan føre til betydelig dødelighet i anleggene.
Les mer om saken på NJFF sine sider
Dette er pancreas disease (PD):
PD ble observert for første gang i Norge i 1989, men har vært kjent siden 1976. Sykdommen er forårsaket av et virus, Salmon Pancreas Disease Virus (SPDV). Utbrudd av sykdom er kun observert på laks og regnbueørret, men viruset er funnet i flere ville arter villfisk, samt i lakselus.
Det finnes flere ulike subtyper av PD viruset. Ved PD utbrudd i Norge har det tidligere vært subtype SAV3 som har vært årsak til sykdom.
I 2011 var imidlertid alle PD påvisninger nord for Hustadvika av en til da ny variant av viruset, en SAV2 lignende variant. Etter virus undersøkelser av tidligere PD påvisninger er denne varianten også funnet ved PD utbrudd i Romsdalsområdet i 2010. Det er til nå 14 påviste tilfeller av SAV2 lignende virus i tilknytning til PD utbrudd.
SAV2 lignende variant er hittil ikke påvist ved PD utbrudd sør for Møre og Romsdal. Samtlige PD utbrudd i 2011 på regnbueørret er undersøkt, og kun vanlig SAV3 er funnet.
Det er funnet patologiske forandringer som er typiske for PD i forbindelse med påvisningen av den nye varianten. Det er imidlertid usikkert om denne varianten gir like stor dødelighet som SAV3.
Det pågår nå et smitteforsøk med den nye varianten av viruset i laks. En vet foreløpig ikke tidspunkt for introduksjon av den nye varianten av viruset til Norge.
Infeksjonen kan pågå i flere måneder uten kliniske tegn, og blir utløst i forbindelse med stressreaksjoner som sortering, avlusing eller liknende. Sykdommen oppstår gjerne 5-7 måneder etter sjøsetting. Viruset er svært smittsomt og smitter både fra fisk til fisk, via vann, utstyr og brønnbåter. Det er ikke påvist smitte via rogn.
Det er utviklet en vaksine mot PD-viruset, som så langt ser ut til å ha bra effekt. I de tilfellene hvor fisken på tross av vaksinering blir infisert, viser foreløpige resultater at tap i forbindelse med dødelighet og nedsatt kvalitet blir redusert.
Sykdommen kan forveksles med HSMS (hjerte- og skjellettmuskelbetennelse), CMS (kardiomyopatisyndrom/hjertesprekk) og IPN (Infeksiøs Pankreasnekrose).
Små punktvise blødninger er framtredende i pancreasvevet som ligger som øyer i fettvevet
Sykdomstegn
PD er funnet både på fisk som kun har stått noen måneder i sjø, samt slaktemoden fisk. Første tegn på sykdom er brått nedsatt appetitt og etter hvert redusert svømmeaktivitet og sturere som står spredt i overflata av merda. Økt dødelighet utløses av stress, med en topp 4-6uker etter første tegn til sykdom. Etter 3-4 uker går gjerne appetitten opp igjen, mens 1-15% av fisken fortsetter og avmagres pga. pankreasskader og blir gående i merda som såkalte ”pinner”.
Fisk som overlever PD-sykdom har lite pancreasvev, som gjør de i dårlig stand til å fordøye fôr og de utvikler seg til pinner over tid.
Obduksjonsfunn
Første forandringer er tom fordøyelseskanal, gule tråder i tarmen og små punktblødninger under buken. Ved økt dødelighet sees væske i buken, fibrinbelegg på lever, utstående øyne, skjellommeødem, blekt hjerte, blødninger i hjertehulen og punktblødninger i fettvev. Som senvirkninger ser man avmagring samt bleke felter eller grå skygger i filèten.
Labratoriefunn
Histologisk ser man en nedbrytning av Pankreas (bukspyttkjertelen) og betennelsesreaksjoner. Senere i kan det påvises nedbrytning av hjerte- og skjellettmuskulatur. Virus kan påvises gjennom PCR-testing av hjertet.
Behandling
Ingen. PD står på liste 3 over nasjonale sykdommer. Dette medfører automatisk varsling til Mattilsynet ved påvisning av sykdommen, som kan sette i verk de tiltak de finner nødvendig for å begrense og bekjempe sykdommen
Kilde: Kystlab