More

    Mislykket våravlusing av oppdrettslaks truer villaksen

     

    – Det høye og dødelige lusepresset på villaks og sjøørret truer flere norske villaksbestander, og laksen kan bli utryddet i flere elver dersom ikke kraftfulle tiltak blir iverksatt. Nå må Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen ta affære overfor en næring i økologisk ubalanse, sier Torfinn Evensen, Generalsekretær i Norske Lakseelver.

    FOTO: NJFF

    Oppdrettsindustrien har vokst med over 400 % de siste 15 årene, og dagens teknologi med åpne merder fører til ukontrollerbar spredning av lakselus til villaks og sjøørret. Lakselus er sammen med rømt oppdrettslaks de to største hovedtruslene for villaks og sjøørret. Høy tetthet av oppdrettslaks gir optimale formerings- og spredningsmuligheter for lakselusa, som spres videre langs kysten med havstrømmene. Omfanget av lakselus har også økt ved at rømt oppdrettslaks oppholder seg i fjordsystemer hele året. Den svært høye tettheten av lakselus fører til høy dødelighet blant utvandrende laksesmolt som skal ut i havet for å vokse seg stor. 5-10 lus er nok for å gi lakseungene (smolt) dødelige skader. Videre har sjøørretbestanden i kyststrøk med oppdrettsanlegg gått dramatisk tilbake.

    Nye lusetall fra Havforskningsinstituttet for mai og begynnelsen av juni viser et dødelig lusenivå i flere svært viktige villaksområder. Dette er i strid med Regjerningens lusmål om at smittepresset ikke skal ha bestandsregulerende effekt på vill laksefisk. Villaks må passere fjordområder med dødelig smittepress fra lakselus i følgende fjordområder:

     

    • Trondheimsfjorden
    • Sognefjorden
    • Hardangerfjorden
    • Ryfylke

     

    – Det er nå svært kritisk for lakseungene fra mange av våre viktigste lakseelver i Norge. Det er i mai-juni villaksen er mest sårbar for lusangrep. Årets luseoppblomstring er et bevis på at oppdrettsindustrien har vokst for fort på for kort tid, uten å ta hensyn til villaksen, uttrykker Torfinn Evensen med bekymring.

    Norske Lakseelver mener at myndighetene har stolt for lenge på kjemisk behandling som eneste utvei. Myndighetene må derfor nå gjøre grep som gir positiv effekt for villaksen, og de må handle raskt og etter føre var-prinsippet:

     

    • Redusert tetthet av laksefisk i merdene
    • Færre utsettinger av ny smolt i områder med for høyt lusepress på villfisk
    • Permanent etableringsstopp av nye oppdrettsanlegg for laksefisk
    • Nedslakting av laks i anlegg med resistent lakselus
    • Store områder med felles brakklegging for å redusere lusepresset

     

    Oppdrettsindustrien har lenge hevdet at den ikke påvirker villaksen negativt, men et samlet vitenskapelig miljø slår fast at lakselusa påvirker villaks og sjøørret negativt.

    -Tiden er nå overmoden for et hamskifte i oppdrettsindustrien dersom den skal kunne utvikle seg videre. Næringen må finne nye driftsformer som ikke truer villaksen, eks. lukkede anlegg, avslutter Evensen.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Previous article
    Next article

    Related articles