Abbor er en fisk som egentlig ikke er hjemmehørende på Vestlandet, men i Bergen og omegn er arten nå ulovlig spredt til minst 25 vann.
Av: Endre Hopland
Abboren er en vanlig fiskeart østafjells, men på Vestlandet hører den egentlig ikke hjemme. Likevel har det vært abbor noen få steder i Bergensområdet i flere tiår, blant annet i Nesttunvassdraget og i Tveitevannet ved Sletten senter.
Les også: Spredning av fiskearter i Norge
Arten havnet antagelig i disse vannene som en konsekvens av ulovlig fiske med småabbor som levende agn, der fisken enten har kommet seg av krokene eller agnbøtten har blitt tømt i vannet etter at fisketuren var over. Begge deler er strengt ulovlig.
Abboren i Bergen var lenge mest å regne som en kuriositet i noen spesielle vann, men dette har endret seg dramatisk, spesielt de siste fire-fem årene. Abboren har nemlig virkelig spredd seg i Bergen og omegn, og den uønskede arten dukker stadig opp i vann der den absolutt ikke hører hjemme.
Nylig fikk Axel Hirai fra Dryflyliving faktisk et eksemplar i Lille Lungegårdsvann midt i sentrum (se video under), og her havner det ikke fisk uten menneskelig hjelp.
Etter all sannsynlighet er det en eller noen få personer som står bak den grove miljøkriminaliteten som har foregått i Bergen de siste årene. Det er også mye som tyder på at ulovlighetene stikker dypere enn det rent miljømessige. Hooked kjenner nemlig til en rekke observasjoner av en person som kjører rundt i bydelene sammen med det som tilsynelatende er utenlandske fisketurister, og guider disse til bynær gjedde og abbor.
Den samme personen har også blitt observert mens han tømte en stamp med ukjent innhold i ett av vannene som tidligere ikke hadde abbor. Like etter ble arten observert i det samme vannet, og da er det rimelig lett å legge sammen to og to.
Les også: Turistfiske etter gjedde i Norge har blitt millionbutikk
Per dags dato finnes det med 100 prosent sikkerhet abbor i Nesttunvannet, Lille Nesttunvannet, Hopsvannet, Myravatnet, Birkelundsvannet, Grimevatnet, Bratlandsvatnet, Tveitevatnet, Kristianborgsvatnet, Solheimsvatnet, Gjeddevatnet, Bjørndalsvatnet, Lauvåstjønnet, Skranevatnet, Birkelundsvatnet, Tranevatnet, Søviktjernet, Stendavannet, Skeievatnet, Ådlandsvatnet, Arefjordvatnet, Klasatjørna, Skiftedalsvatnet, Stovavatnet og nevnte Lille Lungegårdsvann. Arten er garantert spredd til andre vann også, for hva som foregår under vann er det naturlig nok vanskelig å holde styr på.
Fellesnevneren for alle de overnevnte vannene er at de har nokså lett tilkomst med bil. De aller fleste av vannene huser også gjedde. Det er ellers verdt å merke seg at nesten ingen av de aktuelle vannene har særlige bestander av ørret med noen størrelse, og at de beste ørretvannene i og rundt byen tilsynelatende har fått være i fred. Dette tyder på at vedkommende som står bak de ulovlige utsettingene har god oversikt på hva som svømmer i vannene i Bergen.
Det er mange grunner til at innlandsfisk ikke skal flyttes på, men først og fremst handler det om å ikke forstyrre den naturlige balansen som allerede eksisterer i de forskjellige vannene. Denne balansen kan fort krasje fullstendig dersom et vann for eksempel får en ny toppredator, en ny art som beiter ned all vegetasjon eller insektsliv, en ny art som reproduserer seg i voldsomt tempo eller rett og slett fisk eller dyr som bærer på sykdom eller bakterier som ikke hører hjemme i vannet.
Les også: Frekt tjuvfiske av laks på avsperret anleggsområde
Dette gjelder for øvrig også for småvann og pytter som tilsynelatende er livløse. Disse kan nemlig fort inneholde en egen stamme av for eksempel salamander eller frosk, og settes det da ut en ørret, abbor eller gjedde her, kan du være helt sikker på at denne ikke blir gammel. Det er ellers verdt å merke seg at absolutt alle former for flytting av innlandsfisk er ulovlig i Norge, med mindre en har helt spesielle tillatelser. Det betyr at det er like ulovlig å sette ut en ørret i et vann der den ikke hører hjemme som det er å sette ut en gjedde eller en karpe.
På Vestlandet er abboren fullstendig svartelistet. Den hører ikke naturlig hjemme i noen av vannene i landsdelen, men nå finnes den altså overalt. Nettopp det faktum at den blir så tallrik i løpet av veldig kort tid er et av hovedproblemene. Arten er ekstremt hardfør, og opptrer som ungfisk i store stimer som forsyner seg grådig av alt den klarer å gape over. Den er sånn sett et skoleeksempel på hvordan en fremmed art kan ta over et vann i løpet av kort tid.
Fiskeforvalter Gry Walle hos Fylkesmannen i Hordaland blir direkte sjokkert når hun blir konfrontert med opplysningene om at det etter all sannsynlighet drives med systematisk ulovlig utsetting av abbor i Bergen og omland for enkeltpersoners egen vinning.
– Vi vet jo godt at det har kommet abbor og gjedde i nesten alle vannene i Bergen, men vi vet ikke hvem som står bak utsettingene og vi har ikke full oversikt over hvor mange vann det gjelder. Disse opplysningene er helt nye for oss, og mildt sagt sjokkerende, sier Walle til Hooked.
Fiskeforvalteren mener de omfattende aboor- og gjeddeutsettingene i Bergensområdet er de verste tilfellene av denne type miljøkriminalitet i hele landet, og hun legger ikke skjul på at det er en enorm utfordring å håndtere de.
– Det er en fryktelig vanskelig sak, for når fisken først er satt ut på et nytt sted, er det bare rotnenonbehandling som kan få den bort. Da ryker også all fisken som hører naturlig til i vannet. Det viktigste for oss er å prøve å hindre spredningen, men når slike opplysninger som dette kommer på bordet blir ting veldig vanskelig, sier hun til Hooked.
Les også: – Dette er organisert tjuvfiske, og i år vil det prioriteres meget høyt
Fylkesmannen sin strategi i kampen mot ulovlig spredning av fiskearter handler i stor grad om forebygging blant unge.
– Vi bruker en del penger på å få ut viktigheten av å ikke flytte fisk fra vann til vann gjennom Akvariet i Bergen. De aller fleste skoler i Bergen er innom Akvariet på et eller annet tidspunkt, så dette er en god arena for læring. Vi ønsker så stort nedslagsfelt som mulig for denne informasjonen, men vi når dessverre ikke alle, sier hun til Hooked.
Til de som eventuelt skulle bli vitne til ulovlig utsetting av fisk, har Walle en soleklar oppfordring.
– Anmeld forholdet til politiet med det samme. Dette er grov miljøkriminalitet, sier fiskeforvalteren.