More

    Nå er det tid for stortorsken!

    Langs Norges kyst finnes det mange lokale torskestammer, og nordover har man den velkjente skreien som kommer inn i store mengder langs vår kyst for å gyte. Det er nå det er mulighet å ta den virkelig store torsken, og i vintermånedene er den i topp kvalitet. Dette er et ganske enkelt fiske, men ikke alltid. Man må gjerne lete opp plassene, og man måp finne rett dybde. Gytefisken går ofte i stim, og de er langt fra alltid nære bunn. Selve fiskemetoden er enkel i mange tilfeller. Gummimark og pilk.

    Og noen ganger er det og her noen triks som skal til for å lykkes. Det kommer vi tilbake til lenger ut i artikkelen. Vi fisker torsk også ellers i året, og mye av det samme gjelder også her. Selv om du også får torsk på annet redskap. Agn, shads etc.

    Hva trenger vi av utsyr for å fiske torsk?

    1. Gummimark.  Gjerne rød, og alternativt rød/hvit. Men prøv gjerne andre farger om den ikke er i bittet. Jeg bruker ikke mer en to gummimarker. Ferdig tackler har ofte tre kroker og er ok.

    2. Pilk i vektene fra 200-750 gram avhengig av hvor man fisker og dybde og strøm. En 4-500grams pilk er en bra start.

    3. Mono-sene mellom 0,70 til 1,2 mm. Avhengig av hvor stor fiske det er normalt mulig å få i område.

    Lengde på fortommer varierer fra 0,5 til 3 meter mellom pilken og gummimarkene.

    4. Kraftig hempe med svirvel av god kvalitet. Eks Søberg.

    5. En god tønne eller kulelagersvirvel til å feste inn snøre fra stanga til tacklet.

    6. Lære seg opphengerløkke. Vi bruker opphenger løkke nr. 2 som vist på fiskersiden.no.

    Om du skal ha gummimarken løst inn i løkka så må tre den inn på monoen føre du begynner å lage løkka. Se link:

    http://www.fiskersiden.no/artikler-mainmenu-114/nyttig/111-knuter

    Annet utstyr.

    1. Flytedress og eller varmedress med redningsvest. (gjerne selvoppblåsende)

    2. Varme klær.

    3. Varmeposer og votter og hansker, og fille til å tørke hendene med.

    4. En god klepp.(lang nok til båten du fisker fra)

    Fiskeutstyr

    Til dette fiske så er det lurt å ha en stang i størrelse 20-30lbs eller 30-50lbs om vi skal ut i båt på havet. Og avhengig av hvor tunge pilker du bruker. Opp til 450gram går det fint med 20-30lbs stang.

    En god snelle som rommer minst 2-300 meter 0,32mm og tykkere multiline. Gjerne med dybde måler.

    En del ferdig lagede tackler.

    Tackler for gummimark

    Her er det to måter å lage et oppheng med gummimark. Enten lager man tackler ferdig i rett lengde med opphenger løkker, eller så lager man tackler med gummimarken tredd inn i løkka slik at den henger fritt i løkka. Litt smak og behag, men personlig føler jeg at gummimarken «lever mer» i versjonen der den henger fritt i løkka. Fordelen med ferdige tackler med løkker er at det er lett å skifte gummimakk og kroker. Ved å ha tackler ferdig hengende løst i løkka krever det at du har nok gummimark på «lager».

     

    Gummimark og pilker til torsken

    Finner man først torsken så er det ofte mulig å få den på et enkelt oppsett med pilk og gummimark. Blanke pilker er sjeldent feil (særlig på den kalde årstiden), men noen ganger så er det og bra fiske med andre fargeversjoner som hvitt etc. Svenskepilk og Karmøypilken er to versjoner som mange liker å bruke.

    Av gummimark liker jeg med mange Bullmakk som 1ste valg. Men her og fungerer andre varianter godt. På gummimakk er fargevalg er ofte rød, og eller varianter med rødt som en del av fargene.

    Det kan og en gang i blant fungere med helt blanke solide kroker uten noe gummi eller lign. Altså ren blank krok. Eller en blank krok med en liten rød plaststrømpebit. Størrelse på gummimarken varierer med hva man forventer å få. Nordpå så velger jeg 10/0 og 12/0. Der fisken forventes å være mindre kan eks. en 6/0 være et bra valg.

    En veldig viktig sak i dette fiske er å ta hensyn til hva slags båt man er på. En liten skjærgårdsjeep så holder det fint med maks en meter mellom pilk og 1ste gummimark, og en meter opp til neste.

    Er du på en skøyte der det kanskje er 1,5 meter opp til ripa må du lage tacklet slik at du sikrer deg at du kan ta en fisk over ripa, og den andre ligger i vannflaten og ikke blir hengende langs ripa. Enten ryker du av eller så mister du fisken om det er for kort avstand mellom pilken og hver og en gummimark. Husk at her snakker vi om muligheten for virkelig stor fisk!

    Fisketeknikk

    Som med alt annet fiske gjelder det å lete seg frem. Ofte finner man stimen eller fisken et stykke over bunn. Er man om bord på en båt med ekkolodd så vet man. Ellers må man lete seg frem til rett dybde.

    Torsken er ofte ikke så enkel som mange skal ha det til, og den kan bli lettere skrent en vi tror.

    Så et tips er om man finner fisken på en bestemt dybde; slipp så for som mulig ned til du er 10 meter over fisken. De siste meterne slipper du rolig ned slik at pilken ikke kommer som en rakett mot fisken.

    Det er og lurt ikke å bruke for kraftige bevegelser, men lurefiske litt. Vippe litt med stangtoppen. Løfte opp og rolig ned. Om dette ikke fungerer kan man pilke litt mer i på tradisjonell måte. Vi vil at fisken skal bite og ikke hukes.

    Som nevnt bruker jeg normalt ikke mer en to gummimarker. Grunnen er at får man fler fisker på en gang kan de fort snurre et tackle slik at det ryker av. Så er muligheten for større fisk, desto tykkere dimensjon på monoen til tacklet.

    Vintertorsken er flott mat, og man skal behandle den deretter. En skarp kniv og bløgging straks fisken er i kassa gir et hvitt og flott stykke råvare.

     
    Skrevet av Bjørn Berntzen – Oslo Havfiskeklubb
     
    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles