More

    Nordlig sommersatsing etter gråskate, fisken som bare er tatt en gang på stang

    Skal du ha mulighet til å få gråskate på stang må du langt nord, langt ut og langt ned. I sommer har det blitt satset friskt utenfor Sørøya.

    Av: Endre Hopland

    I Norge har vi tre skatearter som blir virkelig store, det vil si over 25 kilo. Dette er storskate, svartskate og gråskate. Felles for alle tre artene er at de er sjeldne, og at de nesten aldri tas på stang. At fiskene faktisk finnes langs vår langstrakte kystlinje er likevel hevet over all tvil, og det betyr at det også er mulig å få dem til å ta et agn.

    Før industritrålerne ble for effektive, ble det faktisk tatt en del storskater på stang og håndsnøre her til lands. Fangstene vi kjenner til daterer seg tilbake til 50-, 60- og 70-tallet, og skjedde primært i Sør-Norge. Ytre deler av Oslofjordsystemet var faktisk en hotspot, og vi skal ikke så veldig mange tiår tilbake i tid før storskatefiske med håndsnøre var en sommerlig styrkeprøve i enkelte ungdomskretser utenfor hovedstaden.

    Det var helst mindre eksemplarer som ble landet, men dette henger antagelig sammen med at det kreves litt utstyr for å få en skate på potensielt 100 kilo til overflaten. At fiskene, som stort sett alltid ble satt tilbake igjen, var av arten storskate er det ikevel ingen tvil om. Skater på 20-30 kilo fra 30-70 meters dyp kan egentlig bare være en ting her hos oss.

    Det eksisterer også en norsk sportsfiskerekord på storskate. Denne er over 30 år gammel, og ble tatt av Sonny Andersson under Delfinfestivalen i Stavern tilbake i 1986. Selv om 26,1 kilo er en relativt beskjeden vekt til arten å være, har rekorden altså blitt stående i flere tiår. Dette sier egentlig mye om hvor sjelden storskatene faktisk er på våre breddegrader nå for tiden.

    Den av de store skatene våre som har blitt tatt flest ganger på stang er faktisk svartskate, men dette skyldes først og fremst et eventyrlig stangfiske etter arten i fjor høst. Da fant nemlig Bjørn Florø-Larsen og Sverre Magnus Selbach fra Nidaros kystmeitelag en plass i Trondheimsfjorden der de massive fiskene trives, noe som resulterte i syv landede og gjenutsatte skater i løpet av bare et par måneder.

    Etter dette har det blitt tatt ytterligere tre svartskater i det samme området. Legger en til de seks tidligere stangfangstene av arten som er kjent, er vi oppe i til sammen 16 landede fisker. Fem av disse stammer fra Frederic Kullins M/S Gotland, inkludert Jonas Botilsrud sin norgesrekord på 49,16 klio fra 2007.

    Den siste av de store skatene våre er altså gråskate, en art som jevnlig dukker opp i industri- og forskningsfisket langt til havs, men som faktisk bare er tatt på stang en eneste gang. Denne bragden var det danske Brian Ahlers som stod for, da han i 2015 lot et slep egnet med makrell gå til bunns på 300 meters dyp utenfor Havøysund i Finnmark. I dypet kroket han noe blytungt, og opp kom en gråskate på 27 kilo.

    – Jeg guidet tyske fiskere etter uer, og fisket selv med slep på bunnen for å se hva som kunne dukke opp. Det var jo virkelig et lucky punch dette her, men selvsagt en veldig morsom fangst, sier Ahlers til Hooked.

    Brian Ahlers med den eneste stangfangede gråskaten vi kjenner til. (Foto: Privat)

    Den gangen var ikke fiskeguiden klar over hvor sjelden fisken han nettopp hadde dradd opp var, så det ble aldri sendt noe norgesrekordkrav. Det har det ikke blitt gjort hverken før eller siden heller, for Ahlers sin fisk er altså det eneste veldokumenterte eksemplaret av gråskate som er tatt på stang her til lands. Og i verden også, for den saks skyld.

    Fisken til Ahlers ble tatt bare åtte-ni nautiske mil fra land, men i og med at Havøysund er omtrent så langt nord i Norge som en kommer, snakker vi likevel om rimelig langt unna allfarvei. At det er fullt mulig å satse i området bare været spiller på lag er likevel hevet over all tvil, og det var akkurat det nevnte Nidaros kystmeitelag gjorde tilbake i 2016.

    NKML-delegasjonen hadde et håp om å treffe på skater da de reiste nordover sommeren for to år siden, men at de skulle ende opp med ti hvitskater hadde de aldri sett for seg. Men det gjorde de, altså. Det viste seg nemlig at det de lokale yrkesfiskerne omtalte som gråskate, i virkeligheten var den mindre slektningen som blant annet er tallrik i Skagerrak.

    At det var en stor hvitskatebestand utenfor Havøysud var det ingen som var klar over, så den skaterike turen nordover ble utvilsomt en suksess for NKML-gjengen. Den grå varianten så de likevel ikke snurten av, selv om det også ble lagt ned noen timer på plassen der Ahlers fikk sin 27-kilos året i forveien. En frekk bifangst i form av en 11-kilos flekksteinbit ble likevel en meget fin bonus.

    I sommer har artsfiskeentusiaster på ny satset etter gråskate i Nord-Norge, denne gangen utenfor Sørøya, en stykke sørvest for Havøysund. I juni la Roger Nilsen og Kristian Mæland ned til sammen over 40 fisketimer, fordelt på to uker, på mellom 320 og 420 meters dyp vest av Sørvær. Den første uken hadde de Torgeir Kristiansen med seg i båten, mens Ragnar Hellstrøm var med på uke to.

    – Vi fisket fem eller seks pass, så lenge vi hadde batteri på den elektriske baugmotoren, og siden det også er muligheter for håkjerring i disse områdene, rigget vi med wirefortom og 16/O-kroker. Det ble som ventet mye dødtid, men litt aktivitet var det utvilsomt, sier Roger Nilsen til Hooked.

    Store kroker og solide agn. (Foto: Privat)

    Aktiviteten varierte stort fra plass til plass, men det var klart mest brosme som tredde seg innpå store kroker og matchende agn. På den ene plassen runnet det likevel riktig, og ikke lenge etter kroket Kristian Mæland en tung fisk som oppførte seg veldig som en skate. Og skate var det. Opp fra dypet kom en hvitskate på hele 10,8 kilo, bare en god halvkilo bak gjeldende norgesrekord, satt av Irvin Kilde under NKML sin overnevnte tur til Havøysund i 2016.

    – Vi regnet med at det var større sjanse for hvitskate enn gråskate der vi fisket, men vi egnet for grå og satset hardt. Jeg har aldri fått hvitskate før, så for meg det var en veldig morsom fangst uansett, sier Mæland til Hooked.

    Kristian Mæland med hvitskate på 10,8 kilo. (Foto: Privat)

    Det fiskes tungt fra en rekke fiskecamper på Sørøya, men det er stort sett torsk, kveite, uer, steinbit og rødspette folk er på jakt etter. Hvitskaten til Mæland er etter alt å dømme den første i sitt slag som er tatt på stang i området.

    Innimellom gråskatepassene fisket også Nilsen og gjengen litt etter stor uer, og samtlige om bord fikk fisk på over syv kilo. Mye av suksessen tilskriver han den elektriske baugmotoren med ankringsfunksjon som er montert på den ene av båtene til Ralph Bengtsson på Sørvær Gjestehus.

    – Dette gjør det mye enklere å fiske presist. Vi ankret blant annet opp på en koralltopp, og fisket perfekt over denne. Dette resulterte i mye stor brosme, med Kristian sin 14-kilos på topp. Uerfisket ble også mye mer effektivt uten drift, sier Nilsen til Hooked.

    Den andre av de to fiskeukene i juni var også karene fra NKML innlosjert på campen til Bengtsson, med det samme målet for øyet som Nilsen og co. De hadde nettopp lagt bak seg en intensiv og historisk microøkt på dypet, men nå var de i gråskate-modus hele gjengen.

    – Vi satset på tre forskjellige plasser på Sørøya, men det ble lite fangst å melde om. Den ene plassen var det masse brosme, men vi hadde ingen skatekontakter. Det ble litt høy puls da en mindre fisk tok artskroken til Irvin (Kilde), men det vi i et par sekunder håpte var en isgalt, viste seg å være en havmus. Den har vi fått mange av, sier Florø-Larsen til Hooked.

    Irvin Kilde med havmusen som i noen sekunder fikk hjertene om bord til å dunke raskere enn vanlig. (Foto: Privat)

    Etter å ha satset hardt etter den flate enhjørningen i dypet, la også de dedikerte artsfiskerne i NKML inn et pass etter vanlig Sørøya-fisk på tampen av oppholdet. Her traff de voldsomt, og både Florø-Larsen og Selbach noterte seg for uer over åtte kilo, mens Kilde slo til med en doublét med to 7-plussere. Slikt skjer ikke hver dag, selv ikke utenfor Sørøya.

    Bjørn Florø-Larsen med uer på 8+ fra Sørøya. (Foto: Privat)

    – Vi har ikke truffet enda, men gråskatesatsingen fortsetter vi garantert med. Problemet er at utbredelsesområdet til arten er så langt nord, og med en gjeng småbarnsfedre blir det ikke akkurat tur hver helg. Men vi kommer til satse videre, og sannsynligvis vil vi samarbeide mer med Brian Ahlers, som er en av få med veldig god intel om de sære artene oppe i nord. Finnmark blir nok utgangspunktet, men hvor i Finnmark vil tiden vise. Vi har flere alternativer på blokken, sier Florø-Larsen.

    PS: For ordens skyld er storskate og svartskate langt sjeldnere fangster i industri- og forskningsfiske enn hva gråskate er. Det er først og fremst utbredelsesområdet til arten som gjør at den er tatt så få ganger på stang. Nå er det likevel stangfiske vi i Hooked fokuserer på, og der er tallenes tale klar. Hvem knekker koden på gråskate, og sørger for endring i statistikkene? Bare tiden vil vise…

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles