More

    Ørretens liv og vandring i Leira skal nå avsløres

     

    Foto: Helge Bjørn Pedersen

     

    Ved hjelp av avansert teknologi merkes i disse dager ørret i Leira. Det brukes PIT-merker, som i prinsippet er en «kø-fri-brikke» omtrent som ID-brikker på hunder og katter. Ved hjelp av lyttestasjoner som skal plasseres ut, kan forskerne da finne ut hvilken fisk som vandrer hvor, og til hvilken tid. De kan også finne ut om fisken passerer fosser i elva, hvor det gytes og om det er næringsvandringer. Det er professor Thrond Haugen ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap som leder arbeidet, og mastergradsstudentene Erik Lie og Thomas Sørensen skal følge fiskens bevegelser langs Leira i hele sommer. Det er i hovedsak elva mellom Holter og Maura som skal kartlegges.

     

    Det er Vannområdet Leira-Nitelva som har tatt initiativet til undersøkelsen. Den skal munne ut i faglige råd som skal brukes til å supplere overvåkingsprogrammet for vannkvaliteten i Leira. Undersøkelsen skjer i nært samarbeid med Leiravassdragets og Rømuas Utmarkslag.

     

    Leira skal nå miljømålet om minst «god» økologisk status i år 2015 og ha et lavt bakterienivå. En lang rekke tiltak er satt i gang i jordbruket, det ryddes opp blant spredt avløp der utslippene ikke er tilfredsstillende og kommunale kloakkledninger utbedres, i tillegg til andre tiltak som bedrer vannkvalitetene. Og flere tiltak skal gjennomføres de neste årene. For å følge utviklingen av vannkvalitetsforbedringene overvåkes det nå på kjemi, bunndyrfaunaen og begroingsalger. For at fisk skal inngå i overvåkingen, må kunnskapen om arter, mengder, aldersfordeling, gyteområder og vandringer foreligge. Dette arbeidet starter opp nå, og skal pågå sommeren og høsten 2012. Det inngår som en del av kommunenes og andre myndigheters oppfølging av EUs Vanndirektiv, gjennom Vannforskriften.

     

    De små PIT-merkene opereres skånsomt inn i fiskens bukhule eller ryggmuskelen bak ryggfinnen. All ørret som blir merket, klipper man av fettfinnen på (den lille, myke finnen bakerste på ryggen). Vi vil gjerne ha en beskjed dersom noen skulle fiske opp en ørret som mangler fettfinne, og har et lite PIT-merke i seg. Det er veldig fint om PIT-merket da vaskes forsiktig og leveres til Nannestad kommune, servicekontoret, slik at vi kan verifisere at den fisken ikke lenger er i live.

     

    De som er interessert i å vite mer om ørretens livshistorie i Leira, kan om et års tid kontakte Nannestad kommune, eller Leiravassdragets og Rømuas Utmarkslag og få vite fasiten.
     

    Leira
     
    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles