Etter hvert som verden har blitt ”mindre” i form av større tilbud på kommunikasjon både når det gjelder transport og dialog er det utrolig mange flere som velger å ta med seg hobbyen ut på reise enn tidligere. Dette gjelder både ved å ta med en stang eller to når man reiser på ferie med familien, men også de mange flere som drar på rene fiskereiser nå enn tidligere. Dette kan være alt fra en helg på fjellet i Norge til flere uker på mer eksotiske reisemål som New Zeeland, Ascension, Bahamas, Cuba, British Colombia og en rekke steder med stadig økende frekvens i besøk av norske sportsfiskere. I denne forbindelse dukker det opp ”problemer” eller problemstillinger man kanskje ikke forholder seg til daglig. Vi skal her forsøke gi noen tips og råd som forhåpentlig kan hjelpe noen å gjøre turen mer problemfri slik at man kan sette fokus på det trivelige, nemlig fisket.
Vi vil starte der de fleste også starter, nemlig med planleggingen. Her er det viktig å gjøre god research og sjekke ut en rekke saker om både lokasjon og fiske. En grundig research kan faktisk være et viktig bidrag til å skille mellom suksess eller fiasko. Det er vanskelig å skulle lage en liste med alt man skal huske på for hver lokasjon, men jeg skal forsøke komme med råd og tips som kan være nyttig å ta med seg på det mer generelle plan slik at man har en pekepinn på noen ting man kanskje bør sjekke i forbindelse med planleggingen.
Skal man på fjellet i Norge er det et par ting som er aktuelt å sjekke opp avhenging av sesong. En ting er om isen har gått eller når isen pleier å gå i aktuelt område eller om isen har lagt seg og er sikker om det er isfiske man skal bedrive. Ved isfiske vær forberedt på vesentlig tykkere is enn man er vant med i lavlandet slik at forlengere til bor er med. Kommer man over 1000 meter i Norge er det flere steder isen ikke går før midt ute i juni og på de ekstremt kalde og høye steder kanskje ikke normalt før i juli så det er lurt å sjekke med folk som er kjent i området. Fiskekort og hvilke områder de dekker og hvor og når de kan skaffes er også en smart sak å sjekke ut på forhånd. Spesielt for Hardangervidda kan det være vanskelig å orientere seg med tanke på fiskekort da det er delt inn i en rekke områder.
Til laksefiske er også en sjekk av kort og hvilke områder, strekk, retter eller vald og periode de gjelder for en smart ting å gjøre unna på forhånd. Husk at her skal også FISKERAVGIFTEN være betalt på forhånd. Samtidig kan man sjekke hvilke perioder det er åpent for fiske, og også hvilke tider i sesongen det normalt er best fiske. Dette er avhengig av vannstand osv og vil ikke være sammenfallende perioder for hele landet. Enkelte elver er ”sene” andre er ”tidlige”. Ved laksefiske bør en også på forhånd gjøre seg kjent med eventuelt desinfiseringsregler, påbud og andre retningslinjer forbundet med desinfisering for å begrense spredningen av Gyrodactylus Salaris (gyro). Enkelte steder får man ikke kjøpt kort før man kan fremvise desinfiseringsbevis. Gjør deg derfor kjent med hvor og når slik desinfisering kan gjøres. Ellers er det selvsagt avgjørende å sette seg inn i lokale og nasjonale regler for fredningstider, utstyrs og agnbegrensninger, minstemål og/eller maksmål, døgnkvoter eller andre kvoter. I lagt de fleste tilfeller er slik informasjon tilgjengelig på fiskekortet eller på stedet der kortet skaffes.
Generelt for Norge kan man si at så lenge man skal fiske i innlandet så er det hovedsakelig fiskekort og omstendigheter rundt dette som er smartest å sjekke opp foruten de mer spesielle tilfellene som er nevnt ovenfor. I tillegg er det slett ikke dumt å sjekke hvilke tider på året det er mest aktuelt å fiske etter artene du har i kikkerten. Det er nemlig ikke alle arter som like lett lar seg fange hele året. Dette kommer av at ikke alle er på like stabilt matsøk hele året. Temperaturer, gytetider osv er viktige faktorer her og også hvilke vannlag fiskene befinner seg i. Noen fiskeslag står dypt vinterstid når vannet er kaldt, mens andre igjen står dypt sommerstid når overflatevannet blir varmt.
Skal man fiske i utlandet er det også en hel rekke ting som lar seg sjekke ut på forhånd. Som i Norge er det også i utlandet et vidt spekter og uante muligheter på hva man kan fiske etter og hvordan. Mest populært er kanskje biggamefiske samt fluefiske etter arter som tarpon, bonefish og permit. Karpe er det også en del som reiser utenlands for å komme i kontakt med de virkelig store eksemplarene. I tillegg finnes en det uante muligheter for forskjellige arter som både lar seg fiske på sparket under ferieturen og arter hvor man bør ha gjort unna en god del sjekking på forhånd. Et av de mer spesielle tilfellene er karpefiske i organiserte vann i Europa. Her finnes det gjerne en lang regelliste for hvert enkelt vann som tar for seg alt fra hvilke agn som er tillatt til hvilken type telt, stenger, snører, avkrokingsmatter, sårsalver for fisk, kroker osv osv som er tillatt brukt på stedet. Noe av det viktigste å sjekke er om det når det er sesong for arten du ønsker å fiske på den gitte lokasjonen. Enkelte arter lar seg fiske på en lokasjon stort sett hele året, mens andre arter er på besøk kun en kort periode av året. Enkelte arter har også såkalt høysesong for arter hvor tettheten av fisk er vesentlig høyere enn på andre tider av året.
Sjekk nøye ut guider, charterbåter og annet du er avhengig av for ditt fiske. Her er sportsfiskefora på nett en veldig god kilde. F.eks kan noen charterbåter gi inntrykk av at de driver med seriøst biggamefiske, mens de i realiteten fyller båten med mer eller mindre interesserte turister og setter ut noen stenger og tøffer rundt noen timer. Andre båter lar seg spesialbestille for kun deg og dine turkamerater. Omtrent det samme gjelder for guider. Sjekk godt ut på forhånd og bestill gjerne i god tid i forveien. Sjekk også ut bomulighetene, avstand til havner og fiske og også transportmuligheter. Trenger man leiebil f.eks og er det tilgjengelig? Mange lokasjoner har begrenset både med bomuligheter og guider. Sjekk derfor ut i god tid. Sjekk også ut hva du måtte trenge av fiskekort og lisenser for fisket du skal gjøre og ikke minst hva det koster, når og hvor det kan skaffes og om det evet. er ventetid på behandling eller lignende. Enkelte steder er det fritt fiske, andre steder er det mer regler om kort, lisenser og tilgjengelighet enn det som godt er. At man setter seg inn i lokale og nasjonale regler om minstemål, baglimiter, c&r, agnbegrensninger og så videre også utenlands er en selvfølge.
Så var det utstyr. Her kommer det jo veldig an på hva man skal fiske og omstendighetene rundt. Skal man på big-gamefiske så snakker vi om spesialisert utstyr som mange ikke innehar. Må man ha med eget, finnes det på båtene og er det av god kvalitet? Her gjelder det i hovedsak sneller, snøre og stenger, men gjør også en sjekk av ”endegrej”, altså agn, kroker, fortommer, kunstagn osv. Skal du ha med selv, sjekk hva du trenger av dimensjoner slik at du ikke sitter med utstyr som ikke holder mål. Skal man kun feriefiske litt? Sjekk ut hva som er aktuelt å komme i kontakt med av arter slik at man ikke sitter med enten kraftig under- eller overdimensjonert utstyr. Skal det fluefiskes så er hovedregelen rundt om at man medbringer eget utstyr. Dette sjekkes selvsagt ut på forhånd. Personlig sørger vi for å ha med backup av både sneller, stenger og snører samt et rikt utvalg av aktuelle fluer og fortomsmaterialer. Man fisker gjerne etter arter som er større og/eller sterkere enn man normalt fisker etter hjemme og det er dumt å få spolert turen av en stang eller snelle som ryker. Om mulighetene er til stede plassmessig har vi gjerne med et begrenset utvalg av bindesaker også i fall man kommer i situasjoner der det kreves spesielle fluer eller mønstre man ikke var i besittelse av på forhånd. Gode forhåndsundersøkelser kan likevel gjøre dette unødvendig om du har sørget for å ha godt utvalg av alle aktuelle fluer medbrakt. Generelt gjelder alt det samme for fiske i Norge. Sjekk ut båter, skippere, hva som må medbringes osv. Til havfiske er det greit å sjekke om man selv må skaffe agn og hvor og når dette kan gjøres.
Så var det det å få med seg utstyret til destinasjonen. Her går det meste smertefritt til man skal over i fly. Da er det brått en rekke regler å forholde seg til og ikke minst bagasjebegrensingsregler. Sjekk for det første ut hvor mange kg bagasje du kan medbringe som ordinær bagasje og håndbagasje. De forskjellige flyselskapene opererer med både forskjellige størrelsesmål og maksvekter. Endog opererer et og samme flyselskap gjerne med forskjellige vektbegrensinger på forskjellige ruter og til forskjellige tider av året så sjekk dette NØYE. Sjekk også hva du må betale for eventuell overvekt. Ut fra hva du skal ha med deg, så kan det faktisk lønnes seg å velge flyselskap ut fra vekten ettersom enkelte har så høye gebyrer for overvekt at det kan komme opp i like mye eller mer enn det flybilletten koster. Etter ”9/11” så har det blitt innskrenket kraftig hva du kan ha med deg. Spesielt gjelder dette for håndbagasje. En viktig endring fra bare noen år tilbake er at det ikke lenger er tillatt å ha med fiskestenger om bord i kabinen. Tidligere var det å ta med stengene om bord en sikker måte å unngå skader samt å sikre at de ikke forsvant under mellomlanding på mer ”suspekte” lokasjoner. På fluefisketurer har vi løst dette ved å konvertere til 4-delte stenger med tilhørende tuber. Vi har også skaffet en koffert som er stor nok til at rørene går inn i kofferten. De lengste går akkurat i på diagonalen. Vanlige stenger fåes nå også i mangedelte utgaver, men spesielt kraftigere havfiske- og biggamestenger ønsker man gjerne å ha udelte. Gode og kraftige transportrør er da løsningen. Det finnes gode ferdige rør, selv bruker vi Bazooka, men man kan også lage seg selv av f.eks kraftige avløpsrør i plast. Imidlertid vet vi at enkelte flyselskaper krever at spesielle typer rør er brukt om det skulle komme til erstatningssak om ødelagt utstyr, så sjekk dette. Lager du røret selv er det godt tips å tape eller på annen måte feste en kloss eller to på sidene slik at ikke røret kan trille av seg selv og på den måte falle av transportbånd og lignende. Sneller og fluebokser har vi aldri blitt nektet å ta med om bord, men vi har hørt tilfeller der sikkerhetspersonale på flyplassen har vært skeptiske til f.eks kraftige sener og fluesnører. Imidlertid har dette normalt løst seg ved å forklare at skolissene nok gjør samme nytten som det de tenker på skademulighetene for og de tar jo ikke akkurat fra folk skolissene heller.
Det vi liker å ha best kontroll over ved reisen er alt som det er krise om ikke kommer frem. Derfor pakkes som nevnt stenger helst i kofferten samt at vi tar med oss fluer og sneller og liner i håndbagasje sammen med alt av fotoutstyr (og da er gjerne håndbagasjekvoten full med god margin). Vi har forespurt 4 av de største flyselskapene i Norge om hvordan de forholder seg til fiskeutstyr i håndbagasje og gjennomgangstonene er at fluer, sneller, snører, mindre sluker osv går greit. De fleste stiller seg imidlertid skeptisk til større søkker og pilker uten at de har noe rent forbud mot dette. Det har skjedd ved et par anledninger at vi har måttet sjekke inn posen med søkker sammen med ordinær bagasje etter å ha blitt nektet i sikkerhetskontrollen. Dette til tross for at vi allerede hadde hatt de med om bord på den første flygningen av to på reisen innenlands. Sjekk derfor godt ut på forhånd. Vi har nå nevnt hva som normalt går bra og hva som kan bli problemer. Ha dette eventuelt i tankene under pakking slik at man kjapt og enkelt kan gjøre om på flyplassen.
Kniver, sakser og nåler er ikke tillatt i kabinene og der forsvant også mulighetene for klassikeren å binde fluer om bord på lange flygninger utenlands med mindre du er svært oppfinnsom. Nå har det også blitt innført væskerestriksjoner ombord i kabinen. Det vil si at du kan ikke medbringe beholdere som rommer mer enn 100 ml væske. Beholdere under denne størrelsen må gå inn i en plastpose på 1 liter med lukkemekanisme. Alt du måtte ønske å medbringe større enn dette må derfor plasseres i ordinær bagasje.
Hva du kan faktisk kan medbringe og hvordan er også forskjellig for forskjellige land. Til New Zealand er det for eksempel begrensninger på hva du kan medbringe av hår og fjær samt restriksjoner på hva du kan ha med av matvarer. Det er også desinfiseringskrav til telt, vadere, vadesko, fjellsko og lignende ved ankomst så pakk dette lett tilgjengelig slik at du slipper tømme ut alt av bagasje når du ankommer. Lignende regler kan man finne flere steder så sjekk på forhånd.
Vi gjorde i forbindelse med denne artikkelen noen forespørsler til luftfartsmyndighetene og flyselskapene og fikk noen fornuftige og noen ufornuftige svar. Her finner du noe av det vi klarte å sile ut av nyttig informasjon:
Luftfartstilsynets side om forbudte gjenstander og farlig gods finner du her
Relevant informasjon på mail fra Avinor:
1) Det er felles sikkerhetsregler i EU, EØS og Sveits. Ulik praktisering kan forekomme på lufthavnene, men da som et resultat av kontrollørens skjønnsmessige vurdering som han/hun har anledning til å foreta innenfor rimelighetens grenser.
2) I tillegg gjør vi oppmerksom på at flyselskapene kan ha ulik praksis for transport av bagasje. Hver passasjer bør derfor ta kontakt med flyselskapet i forkant av reisen dersom det er tvil ved hvorvidt gjenstander kan medbringes som enten håndbaggasje eller innsjekket baggasje. Et eksempel: Når det gjelder reise med jaktvåpen så må den som skal reise SAS Braathens søke på forhånd, mens det hos Norwegian er tilstrekkelig å opplyse om at du reiser med våpen ved innsjekk.
3) Fiskestenger skal sjekkes inn, og vi anbefaler at stengene fraktes i tuber av hardt materiale for å beskytte snøreringer/snakeringer – og stangen for øvrig.
4) Erstatning og forsikring, bør du avklare med flyselskapen og/eller forsikringsselskap.
5) Vanlig kamerautstyr er uproblematisk å ta med som håndbaggasje.
6) Oversikt over forbudte gjenstander finner du ovenfor
7) Fiskesneller med og uten snøre, kroker, sluker og fluer kan du medbringe som håndbaggasje. Store og tunge pilker er mer tvilsomt. Dette bør du pakke i innsjekket baggasje.
8) Kniver er ikke tillatt.
9) Sjekk mer på Avinor sine nettsider her
Relevant svar på mail fra Widerøe:
Først en liten oppklaring av bruken av betegnelsen «SPESIALBAGASJE»: Dette er bagasje som på grunn av sin form eller størrelse ikke egner seg å sende på bagasjebåndet. Eks: En fiskestang vil på grunn av sin lengde kunne sette seg fast. Det er både høydeforskjeller og svinger på båndet hvor stangen kan sette seg fast og bli skadet, samt påføre annen bagasje skade. Derfor bør/skal bagasje av et slikt format sendes på bagasjebåndet for ukurant størrelse. Disse båndene har normalt en helt annen form, samt en kortere rute inn til lastepunktet.
1. Fiskestenger må etter regelendringene sjekkes inn. De må være emballert i ABS cordural tuber eller tilsvarende. Det er kun dette som aksepteres. Myk emballasje av nylon eller stoff aksepteres ikke. Heller ikke hvis den har blitt lagt løs i ryggsekk eller bag. Ved skade på fiskestang som har vært transportert i godkjent emballasje, hvor emballasjen har blitt skadet av en ytre påvirkning, erstatter vi både fiskestang og Cordural tube etter at skaden er rapportert på ankomststasjon. Skaden skal rapporteres med en gang den oppdages og senest innen 7 dager.
2. Håndbagasje: Hvis din håndbagasje er påført en skade, forårsaket av en ytre påvirkning som flyselskapet er skyld i, vil vi erstatte de skadde gjenstandene. Dimensjonen på hva som tillates som håndbagasje finnes på Wideroe sine nettsider.
3. Når det gjelder begrensninger i hva som aksepteres som bagasje kan jeg ikke se helt hva det skulle være når det gjelder fiskeutstyr. Enkelte stenger kan jo ha en lengde som kan være problematisk, men så lenge de ikke er over 230cm og i godkjent emballasje vil det gå greit.
Dette skulle være noen av de viktigste punktene å tenke over når man reiser for å fiske. Som ved alt fiske er research 90 % av nøkkelen til suksess. Det resterende består av 8 % dyktighet og 70 % flaks! God tur…
Kilde: Fiskersiden.no /Espen Ørud