Mandag ettermiddag dro Langesund-mannen Roger Nilsen opp den aller første sandskata som noen gang er tatt på stang i Norge.
Av: Endre Hopland
Nilsen fisket fra båten «MS Gotland», under kyndig guiding av skipper Frederic Kullin, da han kroket noe tungt i dypet utenfor Titran i Sør-Trøndelag mandag ettermiddag. Sammen med kameratene Vilhelm Skilhagen, Andreas Næristorp, Jonas Botilsrud og Lars Christian Holte hadde han hatt en halvtreg fiskedag på jakt etter lange, og etter noen timer foreslo skipper Kullin å legge seg inntil en 200-meterskant.
Karene ble rådet til å fiske med slep på bunnen, da det fra tid til annen slenger på en spisskate på denne plassen. Spisskata er i likhet med piggskata relativt vanlige fangster for sportsfiskere som fisker med naturlig agn, både utenfor Titran og mange andre steder i landet. Vanlig er derimot ikke fisken som fant seiagnet til Nilsen denne aprildagen.
Fem minutter med venting
– Vilhelm og jeg fisket ved siden av hverandre, og først nappet det hos han. Fisken ble med opp ti meter før den slapp, men før vi rakk å dvele ved dette, nappet det hos meg. Vi mistenkte spisskate, og fisken fikk derfor tygge på agnet i fem minutter før jeg gjorde tilslag. Og da ble det tungt i andre enden, sier Nilsen til Hooked.
Det som skjedde videre er nokså spesielt. Nilsen, som blant annet har en rekke store hvitskater på samvittigheten fra Langesundbukta fra tidligere, var helt sikker på at det også var en skate han hadde kroket nå. I løpet av de 200 meterne fisken måtte sveives opp, begynte naturlig nok diskusjonen om art og størrelse å gå på dekk.
– Jeg var helt sikker på spisskate, men så begynte Vilhelm og Frederick å snakke om at yrkesfiskerne får en sandskate eller to på garn i dette området hvert år. Jeg visste ikke hva en sandskate var engang, men da fisken kom til syne nede i sjøen, konkluderte Frederic med det samme, sier Nilsen til Hooked.
Tåler trykkforskjellen
De nevnte garnfangstene fra Titran har bevist at den sjeldne sandskata faktisk finnes i området, men veien derifra til å få den på stang er veldig lang. At det var nettopp fra Kullin sin båt den første fangsten kom, er likevel ingen overraskelse.
Båten har nemlig norgesrekorden på den ytterst sjeldne svartskata (fisket av Jonas Botilsrud) fra tidligere, og det var også Kullin som hadde med seg Jeremy Wade fra den populære TV-serien «River Monsters» til sjøs da han jaktet på Loch Ness-monsteret, en tur som for øvrig endte med fangst av både håkjerring og svartskate.
Sandskata til Nilsen ble veid til 5,9 kilo, fordelt på 94 centimeter. Etter at art og vitale mål var veldokumentert, fikk fisken svømme tilbake der den kom fra. På samme måte som andre bruskfisker, mangler skatene svømmeblære. Dette gjør at de tåler trykkforskjell godt, og derfor uproblematisk kan slippes tilbake, også når de blir fisket på store dyp.
Lite kjent art
Ifølge Fiskipedia er lite kjent om leveviset til sandskata, men arten blir fanget på sandbunn og mageinnholdet avslører at den spiser bunndyr. Skata lever vanligvis på 50-100 meters dyp, men den er funnet ned til 275 meter.
Sandskata har en relativt sirkelformet kroppsskive, og er middels storvokst. Halen er relativt lang med to sentrale tornerekker, mens oversiden er lys brun i fersk tilstand, og mørkere brun i konservert tilstand. Ifølge fiskedatabasen minner arten på mange måter om nebbskate, men sandskata har alltid fire-fem lyse, små pletter på hver vinge, og to lyse pletter på bukfinnene.
Det blir også understreket at dette ikke er noen vanlig fangst i norske farvann, og at den aldri er tatt på stang. Inntil i dag, selvsagt.
– Ekstra kult at det var skate
Nilsen selv er en nokså sindig kar, men han innrømmer at han ikke har landet helt etter dagens meget spesielle fangst.
– Det er jo helt sinnssykt, men selvsagt også dritkult. Å få en fisk ingen andre har fått før her til lands er stas, men det er ekstra kult at det også var en skate. Stemningen i båten var ganske god etter at denne fisken ble landet, sier han til Hooked.
I det stadig voksende artsfiskemiljøet i Norge får slike nyheter opp pulsen hos både gammel og ung. Nilsen regner også med at det blir valfarting til Sør-Trøndelag i månedene som kommer.
– Jeg vet i alle fall om et visst kystmeitelag som sikkert ikke er så veldig langt unna, sier gliser Nilsen, som kommer til å melde inn fisken til Villmarkslivs norgesrekordliste.