Dette betyr at Sametinget representerer under eget flagg når lakseforvaltning diskuteres internasjonalt.
– Jeg er meget fornøyd med at vi nå får anledning til å innarbeide urfolksperspektivet i internasjonalt laksesamarbeid, skriver Marianne Balto i en pressemelding.
«Laksen er en sentral del av eksistensgrunnlaget for mange sjøsamiske og elvesamiske lokalsamfunn. Det er mange interesser som ønsker innflytelse over forvaltningen av ressursen, og Sametingets rolle er å se til at rettigheter blir overholdt og at samiske interesser blir vektlagt. Dette er utfordrende i dagens situasjon.» står det i meldingen.
– Sametinget skal gjøre det internasjonale samfunnet oppmerksomme på at når de legger føringer for hvordan lakseressursen skal forvaltes, så berører dette i aller høyeste grad urfolk som lever i områdene. Hvordan urfolk skal tas hensyn til har så langt vært lite synlig i arbeidet til NASCO, mener Marianne Balto.
Foto: Sametinget – Marianne Balto
Om villaksen
- Verdens bestander av viltlevende atlantisk laks er vesentlig redusert de siste 30 årene.
- Om lag en tredjedel av verdens forekomst av atlantisk laks har sine gyteområder i Norge.
- 45 laksebestander i Norge er utryddet og ca. 150 av 401 bestander er truet, sårbare eller svake.
- Rømt oppdrettsfisk, lakselus og Gyrodactylus salaris er i dag tretrusselfaktorer som hver alene kan utrydde villaksbestander.
- Gjennom internasjonale avtaler har Norge forpliktet seg til å ta et særlig forvaltningsansvar for den ville atlantiske laksen.
- Kilde : DN