29. oktober går den populære Villaksauksjonen av stabelen, og i år blir det for første gang servert oppdrettslaks under arrangementet. Men det er ikke hvilken som helst oppdrettslaks.
Av: Endre Hopland
Tilbake i mai 2012 satte selskapet AkvaDesign AS laksesmolt i sine nye, lukkede anlegg på Toft i Brønnøysund. 16 måneder senere var fisken klar til å bli mat, og det var virkelig fin fisk som ble levert til slakting.
– Laksen har vokst seg like stor som ordinær oppdrettsfisk i løpet av den samme tidsperioden, og den har mindre sårskader enn oppdrettsfisk i åpne merder har. Laksen fremstår som skinnende blank, sårfri og veltrimmet. Den har også større finner og ligner mer på villfisk. Laksen har en superiorandel på 92-93 prosent, så vi snakker om et skikkelig kvalitetsprodukt, kunne daglig leder i AkvaDesign, Anders Næss, opplyse om i september 2013.
Laksen fra de lukkede anleggene, som da altså er fri for utslipp, lus og sykdommer, finnes nå i det norske markedet, og det er fisk fra anlegget i Brønnøysund som skal serveres under Villaksauksjonen.
– Vi er på ingen måte motstander av lakseoppdrett, men vi er sterkt kritisk til de skadelige miljøeffektene dages produksjonsregime påfører villaks og sjøørret. Vårt fokus har vært å peke på næringens utfordringer, ikke dens død. Vi har hele tiden ment at lukket merdteknologi flytende i sjø er fremtidens løsning, skriver organisasjonen Reddvillaksen i en pressemelding.
Videre blir det pekt på at næringen selv har vist stor kreativitet for å beholde notmerdene, da den mener man mister et naturgitt konkurransefortrinn ved å utvikle en lukket teknologi.
– Vi mener at det å kostnadsfritt kunne forurense fjordene og villfisken ikke skal være et argument i en slik diskusjon. Pumping av vann i vann for å skape sirkulasjon krever svært lite energi. Videre kan lukkede anlegg ligge lengre inn i fjordene, da man vil ta vare på utslippene. Man trenger ikke lenger skjule det som lekker ut ved hjelp av dypt vann og gode strømforhold, heter det i meldingen fra organisasjonen, som altså drar i gang årets villaksauksjon om en liten måned.
– Dagens biologiske problemer med lusebehandlig, sykdom, høy dødelighet, stor bruk og utslipp av kjemikalier koster store summer og er miljømessig forkastelig. Sammen med det faktum at laksen vokser mye raskere i lukkede merder grunnet stabile vanntemperaturer, går regnestykkene opp for denne teknologien. Det er viljen det står på. Om fremtiden består av anlegg i glassfiber, betong eller andre materialer skal vi avstå fra å mene noe om bare oppdrettslaks og forurensning holdes på innsiden av merden, skriver Reddvillaksen
Om under en måned går altså den populære Villaksauksjonen av stabelen, med fiskedøgn i en rekke av landets lakseelver for kommende sesong i potten. På menyen står altså, for aller første gang, oppdrettslaks.
– Dagen vi har ventet så lenge på nærmer seg nå med storskritt. Vi skal servere oppdrettslaks fra anlegget til AkvaDesign i Brønnøysund, og Sodexo jobber nå med et variert snadderbord basert på bærekraftig superiorlaks som auksjonsdeltagerne kan nyte med god samvittighet, melder Reddvillaksen.