I løpet av september landet svenske og danske sportsfiskere til sammen 18 størjer på mellom 130 og 350 kilo i Kattegat og Skagerrak.
Av: Endre Hopland
Det var knyttet stor spenning til det svensk/danske størjeprosjektet, der rundt 100 fiskere fra de to landene deltok med målsetning om å merke de enorme makrellstørjene som nå er tilbake i nordiske farvann etter over 50 års fravær. Fiskingen og merkingen, som altså gikk for seg i september, blir betraktet som en stor suksess.
Les også: Hva kreves egentlig av utstyr og kunnskap for å fiske diger størje?
– Projektet er ekstremt vellykket. De merkede fiskene kommer til å bidra med informasjon om vandringsmønster og genetikk som vil være fundamentalt i det fremtidige forvaltningsarbeidet. Bestanden har vokst mye de siste årene, og sjansene for at vi skal kunne se størje i skandinaviske farvann også i tiden fremover er gode, sier forsker Andreas Sundelöf ved Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) ifølge Sportsfiskarna.
Det er SLU har ledet den svenske delen av merkingsprosjektet, og det var også utenfor Sverige at de aller fleste av fiskene som nå svømmer rundt med en radiotagg i ryggen ble fanget, til sammen 14 størjer. De resterende fire ble altså landet utenfor Danmark.
Les også: Her dras den historiske stangfangsten om bord for merking
Det svenske fisket ble gjennomført i samarbeid med Sportsfiskarna, de svenske sportsfiskernes eget forbund. Disse har bistått med prosjektkoordinering og organisering av flåten med frivillige sportsfiskere.
– Det har vært en stor jobb å koordinere fiskebåtene våre i løpet av de ni fiskedagene, men resultatet er fantastisk. En kombinasjon av kompetente sportsfiskere og uvanlig fint septembervær gjorde at vi kunne håndtere og merke størjene under de best tenkelige forhold for både fisk og merkingspersonell, sier fiskevelferdssjef i Sportfiskarna Markus Lundgren.
Les også: Her eksploderer havet utenfor Øygarden i jagende makrellstørje
Også på dansk side er de godt fornøyd med gjennomføringen av merkingsprosjektet, som altså er det første av sitt slag her oppe i kalde nord.
– Det er fantastisk at vi lykkes med å tagge 18 størjer, og uten hjelp fra de mange enusiastiske sportsfiskerne i Danmark og Sverige kunne ikke dette latt seg gjøre. Nå venter vi i spenning på at dataene fra senderne skal komme tilbake til oss, slik at vi kan bli klokere på hvorfor størjene nå har vendt tilbake, og hva vi kan gjøre for å beholde de i våre farvann, sier professor Brian MacKenzie i DTU Aqua.
Les også: Størjefangsten gikk på billigsalg
Norge var som kjent ikke en del av merkingsprosjektet, der fisket altså foregikk med kraftige stenger og sneller fra relativt små båter. Her hos oss er størjefiske med stang ulovlig, men det betyr likevel ikke at de nylig tilbakevendte fiskene får være i fred. Notbåten Bluefin fikk årets norske forsøkskvote på 42 tonn (ikke medregnet uungåelig bifangst), og 14. september var kvoten i havn.