Hørt om fisken langhalet langebarn? Ikke det, nei. Vel, i natt ble den tatt på stang i Norge for aller første gang.
Av: Endre Hopland
– Denne arten har lagt og trigget meg en god stund, så nå nylig gikk jeg til innkjøp av gummibåt og el-motor, og dermed var satsingen i gang. Men at den skulle sitte allerede på tredje turen hadde jeg ikke akkurat sett for meg, sier fangstmannen Sebastian Pedersen fra Stavanger til Hooked.
Pedersen fisket i Hafsfjord i Rogaland da den vesle fisken tok rekebiten han serverte. Valg av fiskplass var alt annet enn tilfeldig, da undervannsfotograf Rudolf Svensen har tatt bilder av turens targetart her tidligere. Skal en fiske etter en såpass spesiell art som langhalet langebarn, gjelder det nemlig å gjøre grundig research før en setter i gang.
– At arten finnes i fjorden har vært kjent i flere år, og vi er også en liten gjeng som har fått vite akkurat hvor den bor. Likevel har det ikke blitt satset noe særlig etter den. Rudolf har vel testet selv så vidt jeg vet, men utenom det har det vært lite. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre et skikkelig forsøk, og jeg hadde belaget meg på at dette kom til å ta tid, sier Pedersen til Hooked.
Les også: Satte norgesrekord på en fisk folk flest aldri har hørt om
På den første turen ble det fisket i dagslys, men agntyver gjorde hele prosjektet vanskelig, Pedersen dregget opp på mellom 20 og 30 meters dyp, og på mudder og ellers fine sedimenter med innslag av sjøgress, kastet sandflyndrene seg over agnet hans straks det traff bunn. Tur nummer to gikk derimot på nattestid, og da var agntyvene fraværende. Dermed ble dette taktikken også for tredje tur.
Natt til tirsdag var altså Pedersen på fjorden igjen i sin nye gummibåt. Utstyrt med Skogseidstikke, glidebom #14-krok og reker, lot han dreggen gå over bord på godplassen. Bare noen minutter senere ble den allerede mer enn godkjente sommernattidyllen noen hundre knepp bedre.
Les også: Bli Hooked+-medlem – Få signert velkomstgave til verdi av kr 338,-
– Jeg hadde lagt meg meg til rette for å nyte livet, og var forberedt på mye venting, men det tok bare noen minutter før det skjedde ting. Jeg kjente aldri noe napp, men snøret mitt begynte å flytte seg rolig vekk fra båten. Siden jeg lå i ro på anker syntes jeg dette var merkelig, så jeg gjorde et tilslag. Og i andre enden var det litt tyngre enn det skulle være, forteller han.
Det ble naturlig nok aldri noen hard kamp med den vesle fisken, men spenningen på vei mot overflaten var likevel stor. 19-åringen skjønte nemlig straks at det ikke var noen sandflyndre han hadde kroket, men mulighetene for andre bifangster var selvsagt til stedet.
– Jeg vet ikke helt hva jeg hadde troen på da jeg sveivet opp, men det var litt smånapping innimellom, så jeg skjønte jo at det i alle fall var en fisk. Da den kom til overflaten husker jeg ikke hva jeg sa, men jeg vet jeg tenkte at det umulig kunne være så enkelt, sier han til Hooked.
Langhalet langebarn er en fisk i hornkvabbefamilien. Den blir opptil 50 centimeter lang, men så store eksemplarer er sjeldne. Arten finnes langs norskekysten, men blir veldig sjeldent fanget av kommersielle fiskefartøyer. Stangfangster av arten er altså totalt fraværende… Frem til nå.
Les også: Sjekk hva Sebastian traff på inne på grunna
– Det er fantastisk å få det første eksemplaret av en art i Norge. Helt konge! Fisken var 22 centimeter lang og veide 21 gram. Det er jo en liten fisk, men den er utrolig stilig, sier Pedersen, som stort sett er ute og fisker når været tillater det, skriver egen blogg og alltid er på jakt etter nye arter til artslisten sin.
Da det langhalede langebarnet var i båten, gikk det selvsagt ut noen snaps til fiskekompiser. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og ikke overraskende var turbofisker og sambygding John Olav Florø-Larsen førstemann på tråden.
– Han ringte etter 20 sekunder, selv om det var midt på natten. Jeg var inne igjen klokken 04.30 i dag tidlig, og et par timer senere stod John Olav på døren med fiskeutstyret, sier Pedersen, som var på vei ut igjen til langebarbankene da Hooked snakket med han tirsdag formiddag.