Røye – Salvelinus alpinus
Røyene er fascinerende fisker på mange måter. De er vakre å se på, de fighter godt, de smaker fantastisk og de blir store. I tillegg kan de være en skikkelig utfordring å komme i kontakt med. Det som gjør fisken ekstra spesiell er at den er vinteraktiv. Andre fettfinnefisker som ørret og laks er enklest å lure med sluk, flue eller naturlig agn fra våren, gjennom sommeren og utover høsten. Du kan også fiske røye i disse årstidene, for eksempel med flue på fjellet, men størst sjanse til å treffe på røyene, spesielt de store, har du fra isen eller fra båt om vinteren.
Røya er en rovfisk, og den tar både sluk og wobbler. Det er likevel en god klase med maggot, fisket under en røyeblink og et waterlight som jevnt over lokker flest røyer til hugg. Den kan tas på 20 centimeters dyp like godt som på 50 meter. Den flotte fisken med den røde buken er den nordligste av alle ferskvannsfiskeartene. Den finnes bare på den nordlige halvkule, og regnes som sirkumpolar i sin utbredelse. Det vil si at den finnes i Canada, på Grønland, Island, Svalbard, i Skandinavia og Russland.
De vanlige arktiske røyene kan også vandre ut i sjøen, og sjørøyefiske i nord er populært. Det finnes ellers flere typer røye. I Norge finnes det i tillegg til vanlig røye, også bekkerøye og canadarøye.
Slik fisker du røye på isen
Se denne artikkelen av storfiskekongen Cato Bekkevold som tar for seg utstyr, agn og tips & triks for røyefiske
Andre artikler/videoer om røyefiske:
- https://www.hooked.no/artikler/royefiske-i-hallingdal
- https://www.hooked.no/artikler/sjoroyefiske-pa-70-nord-asi
- https://www.hooked.no/artikler/svaeaeaer-candaroye-tatt-pa-isen
- https://www.hooked.no/artikler/litt-orret-og-royefiske-fra-fs-gutta-film
- https://www.hooked.no/artikler/isfiske-etter-roye-i-finnmark-video
- https://www.hooked.no/artikler/kikkfiske-etter-roye-i-engerdal-1-november-video
- https://www.hooked.no/artikler/sjoroye-og-sjoorret-gar-seg-fast-video
- https://www.hooked.no/artikler/a-lande-en-roye-pa-28-frembringer-pipestemmer-ogsa-hos-jenter
Fakta om røye
Kilde: www.wikipedia.no
Illustrasjon: Scandinavian Fishing Year Book – HOOKEDRøya ligner i hovedtrekk på ørret, men skjellene er fysisk mindre og finnene gjerne noe spissere og mer markerte. Fargen er grønn-brun på ryggen og orange-rød i buken. Kanten av buk- og gattfinnen er hvit. Det øvre kjevebeinet rekker helt bak den bakre del av øyet. Spesielt storvokste eksemplarer, dypvansrøye, har gjerne svakere utfarging. Disse finnes gjerne i større innsjøer, som Mjøsa, Randsfjorden og Tyrifjorden.
Røya omtales ofte med ulike navn selv om det er samme fisk; ferskvannsrøye og sjørøye.
Utbredelse
Røya er en utpreget arktisk fisk som trives best ved lave vanntemperaturer. Derfor finner man de beste forholdene for røya i kalde vassdrag, dype innsjøer og fjellvann. I Sør-Norge er røya mange steder overtallig og småfallen, men det finnes gode røyebestander noen fjellvann og i grensestrøkene fra Femundsmarka og nordover. Men den er registrert i alle norske fylker.
Mange røyer lever hele livet i ferskvann. Den foretrekker kaldt, oksygenrikt og klart vann.
Sjørøye er i likhet med sjøørret anadrom. I enkelte innsjøer forekommer i tillegg tydelig adskilte populasjoner av ferskvannsrøya. Disse variantene har vanligvis et utseende og levesett som skiller seg fra normalformen.
Sportsfiske
I Randsfjorden er det fanget røye i garn på nær 12 kg. Randsfjordrøya er også unik på andre måter, da den kan være uvanlig mørk i pigmenteringen i munnhulen og ha større tenner enn det som er vanlig for arten. Denne fisken kalles gjerne kolmule eller kolmunnrøye.
Norgesrekorden for sportsfisket røye (8,285 kg) ble tatt i Skogseidvatnet i Fusa kommune av Ivar Mathisen fra Hamar den 2. mai 2002. Den høye vekten og abnorme kroppsfasongen skyldes at fisken beiter på spillfôr fra det lokale oppdrettsanlegget.