Alexander Fredagsvik og Kjetil Hovda glemmer ikke søndag 1. juli 2018 med det første. Seks store havabbor på makrelljakt er grunnen til dette.
Av: Endre Hopland
Havabborfisket i Sør-Norge er brennhett om dagen, og kombinasjonen tidlig og varm sommer, mye byttefisk i sjøen og ikke minst havabborens meget sterke 2014-årgang er sannsynligvis hovedgrunnen til at det nå fanges råsterke kraftplugger fra inners i Oslofjorden og hele veien opp til Sogn og Fjordane.
Les også: – Ser havabboren noe som beveger seg, tenker den mat eller leke (Hooked+)
Det er fisk på pluss/minus en kilo det kommer klart mest rapporter om, men en og annen større havabbor finner også veien til knuteløse håvnett. Alexander Fredagsvik og Kjetil Hovda fra Haugesund har etter hvert fått et pent knippe fisker i denne kategorien, men ettermiddagsturen for en god uke siden topper likevel alt de rutinerte fluefiskerne har opplevd tidligere. I løpet av to og en halv time landet de nemlig hele seks havabbor, der den minste fisken var hele 3,9 kilo.
– Uken før perset jeg to ganger på denne plassen, med flotte fisker på henholdsvis 3,2 og 4,1 kilo, men jeg observerte også større fisker. Derfor måtte vi legge turen tilbake denne ettermiddagen, også. Forholdene virket fine, med sørlig vind og stigende sjø mot kvelden, men det vi hadde i vente hadde vi aldri sett for oss at vi skulle få oppleve. Dette blir utvilsomt stående som en merkedag for oss, sier Alexander Fredagsvik til Hooked.
Da karene nærmet seg fiskeplassen, ble de møtt av mye sjøfugl og overflateaktivitet. Dette er ikke uvanlig på denne plassen, og vanligvis er levenet en god indikator på at det er mye mat i området. Det spesielle denne dagen var at etegildet foregikk bare noen få meter fra land.
– Havabboren hadde rett og slett presset makrellen opp mot grunna, og det var et fråtseri uten like. Både Kjetil og jeg visste at det kom til å smelle kjapt, og etter bare to kast satt den første fisken. Linen ble revet av snellen, men etter noen heftige utras fikk vi landet den. Vekten viste 4,2 kilo, og fisken var i flott kondisjon. Listen var lagt for aftenen, men at dette skulle bli en av de mindre fiskene kunne vi jo ikke forutse, sier Fredagsvik til Hooked.
I løpet av de neste gode to timene landet nemlig kompisene ytterligere fem havabbor. I tillegg mistet de tre og observerte rundt 50 (!). Begge fiskerne perset med fantastiske eksemplarer av arten, og vitale mål på ettermiddagens landede fisker var 81,5 centimeter/5,6 kilo, 81,5 centimeter/5,6 kilo, 76 centimeter/4,8 kilo, 76 centimeter/4,4 kilo, 74 centimeter/4,2 kilo og 72,5 centimeter/3,9 kilo. Samtlige fisker ble satt uskadd tilbake etter noen kjappe bilder.
Les også: Forskerne ønsker din hjelp til å kartlegge havabboren
– Vi havnet rett og slett midt i det, men det skal sies at det ligger en del fisketimer og ikke minst mange år med utforsikng bak denne opplevelsen. Vi visste det var en mulighet for å treffe på disse store havabborene her, og vi har derfor valgt å prioritere dette fisket mer og mer de siste årene. Det ble bestemt høsten 2017 at det i 2018-sesongen skulle jaktes offensivt på havabbor. Og da mener vi de fiskene som er over to kilo. At det skulle bli så drøyt som denne ettermiddagen hadde vi likevel ikke drømt om, sier Fredagsvik til Hooked.
Fredagsvik og Hovda er begge hjemmehørende i Haugesund, men når de jakter større havabbor reiser de gjerne nordover til nabofylkene.
– Det virker som om det er flere av de små her lokalt, mens vi må kjøre litt lengre for å finne de store. Det er uansett verdt å kjøre noen timer ekstra for å få fiske på slike skapninger, sier Fredagsvik til Hooked.
Det er fluefiske som gjelder for de to Haugesund-karene, men i og med at havabboren ikke har problemer med å sluke større byttedyr, er det store kreasjoner som er i bruk.
– Pattegrisvarianter i grå og oliven i #4 og Baitfishvarianter bundet på #2 eller #4 er supert. En kan sikkert brukt større også, men jeg vil helst ikke at det skal gå ut over kasteegenskapene når det er litt vind. Favoritten min til havabbor er uten tvil Surf Candy-varianter i fargene oliven og tan. Alle fiskene vi fikk denne dagen, og for så vidt de vi har fått de siste turene, har tatt denne i oliven, bundet på Gamakatsu F314 #2 eller #4. Totallengde på fluene er da 11-13 centimeter, forteller Fredagsvik.
Les også: Sjekk Øystein sin fantastiske havabbor
I etterkant av den fantastiske ettermiddagsøkten har de to fluefiskerne fått mer enn 20 henvendelser fra folk som ønsker å vite hvor de fisker. Dette forteller de naturlig nok ikke til noen, og det er slett ikke for å være kjipe. Karene mener nemlig at en vesentlig del av havabborfisket handler om forberedelser og vilje til å legge ned eget grovarbeid. Gjør en dette blir nemlig opplevelsen langt større når en først lykkes.
– Å fiske havabbor er sinnsykt moro, men med gode fangster følger det også en god del nysgjerrighet. En oppfordring til folk er derfor å lete opp egne plasser, og bruke mye tid og dedikasjon i arbeidet. Gjør du dette finner du stor fisk til slutt. Alt skal ikke serveres på et fat, for slikt lærer man lite av, sier Fredagsvik til Hooked.
At han ikke avslører fiskeplassen til folk som spør handler både om respekt for kompiser han fisker sammen med, men også om at han føler et visst eierskap til stedet han har fisket mer eller mindre uforstyrret siden før tusenårsskiftet.
– Mitt motto er at man høster som man sår. Det vil si at dersom man legger sjel og vilje i arbeidet med å finne godplasser, og ofrer alt av tid og energi dette medfølger, så lykkes man til slutt. Treffer jeg en fisker som jeg ikke har sett på denne plassen før, kommer jeg nok til å bli litt skuffet og sint, dessverre. Da vet jeg nemlig at vedkommende har funnet plassen som følge av disse fiskene. Dette er en plass kompisgjengen min har fisket i rundt 20 år, og vi har enda ikke truffet andre fluefiskere her. Det sier egentlig ganske mye, forteller han.
Fiske i sommer? Delta i Drømmefisken og vinn fantastiske premier:
Mange dedikerte fiskere vil nok kjenne seg veldig godt igjen i tankegangen til Fredagsvik, og at han verner om sine aller beste plasser bør de aller fleste forstå. Han understreker likevel at han gjerne hjelper folk i riktig retning, og at ikke alle gode fiskeplasser holdes like tett til brystet.
– Jeg deler bra plasser i ny og ne, men bare til ivrige fluefiskere som jeg vet har brukt mye tid på å finne ut av ting selv først. De som er villige til å legge ned en innsats liker jeg, for å finne ut av ting selv og skape sin egen erfaring, det er en stor del av gamet, sier han til Hooked.
Du kan se flere av Alexander Fredagsviks flotte fangster og bindestikkekreasjoner ved å følge Instagram-profilen hans. Senere denne uken kan også alle Hooked Pluss-medlemmer få med seg havabboreksperten sine aller beste tips for sommerfisket etter den råsterke fisken. Er du ikke medlem kan du enkelt registrere deg her.