More

    Abu Garcia Revo ALX – en skikkelig god hybridsnelle

    Vi har testet Abu Garcias Revo ALX, en snelle som absolutt holder følge med de aller letteste, men også imponerer med solide og holdbare materialvalg.

    Av: Dag Røberg, Team Colibri

    Tidligere har vi vært negative til utvalget av lekre multiplikatorsneller i lavprofilklassen. I USA og Japan har det nærmest flommet over av små, lekre sneller til det letteste fisket, mens de norske leverandørene har vegret seg for å ta hjem de kuleste modellene. I det siste har imidlertid tåka lettet, og flere skandinaviske leverandører har våknet.

    Les også: Skuddsikre tøffinger for både jigg, sluk og wobbler

    En av disse er Abu Garcia, og de første virkelig kule snellene vi fikk klemme på var Mgxtreme og Mgx. De satte standarden for hva som var å anse som lett. Jeg har tidligere testet Mgxtreme Gen 1. Den imponerte meg, og artikkelen finner du her. Lillebroren, Mgx, var litt tyngre og litt billigere, men såpass lik at mange valgte den. Videreutviklede utgaver av disse lettvekterne har senere blitt lansert i Generasjon 2, og i tillegg lanserte Abu Garcia ALX, en helt ny snelle som skulle tåle litt tøffere oppgaver enn sine småbrødre.

    Jeg fikk med meg presentasjonen av snella på ICast-messa i 2016, og gledet meg til å se den når den kom til Norge. Nå har jeg fått lov til å teste den gjennom sommeren og høsten, og føler jeg har fått utsatt den for de påkjenningene som skal til for å uttale meg om denne snella. Nederst i artikkelen finner du en liten film fra noen av opplevelsene med denne snella.

    Hva ligger så i «litt tøffere»? Først og fremst; dette er ikke en gjeddesnelle! Å kaste gjeddebaits på 100 gram krever en skikkelig grov snelle. Da snakker vi om litt tyngre sneller som for eksempel Revo Toro Beast, Toro S, Max Toro og Revo Beast.

    Når amerikanere snakker om litt tøffere fiske etter bass snakkes det om litt tyngre jiggfiske enn det vi normalt bruker til abbor, men ikke mer enn rundt 50 gram, og fiske med litt større wobblere eller crankbaits. Derfor har jeg testet den med noen litt større baits enn jeg normalt bruker til abbor. Bonusen er at jeg også da har fått en del gjedde på kjøpet, og det har gitt meg fin erfaring med hva den takler når det kommer til kjøring av fisk.

    Les også: Veritas 2.0 – Abu melder seg på

    Markedet flommer over av kule baits, og det må ikke nødvendigvis veie 100 gram for å fungere til gjeddefiske. Et eksempel på det er den nye Mc Mio Jr på 22 gram. Den er identisk med storebroren, og er en artig måte å teste moderne gjeddefiske med litt lettere utstyr.

    Stativ i aluminium

    Den største konstruksjonsmessige forskjellen på ALX og de andre småtassene i Revo-serien er at denne har stativ i aluminium. Stativet er selve kjernen i snella, og holder alle komponentene på rett plass.

    Det er liten vits i å ha dyre lagre eller enorm bremsekraft hvis ikke komponentene holdes på riktig plass. At stativet er frest ut av ett stykke gjør at det ikke er noen klinket overgang til snellefoten. De som har lest andre artikler jeg har skrevet vet at jeg er positiv til aluminium, rett og slett fordi det er veldig solid. For ordens skyld; jeg er også svak for komposittstativer fordi de er innovative og har svært lav vekt.

    Les også: Abborgodis fra Storm

    Lite slår følelsen av en snelle som veier nesten ingenting på en superlett abborstang. Denne snella skal være litt tøffere, og da er et aluminiumsstativ på sin plass. Vektmessig er ALX oppgitt til 155 gram, mens 2.generasjon Mgxtreme og MGX veier henholdsvis 128 og 142 gram.

    9 kulelagre…

    Det jeg liker spesielt godt med denne snella er at den ikke står noe tilbake for de mindre snellene til Abu Garcia når det kommer til lave kastevekter. Med 8 HPCR-kulelagre får man svært liten motstand, og når man kaster får man den hese plystrelyden som kjennetegner lav friksjon. HPCR står for High Performance Corrosion Resistant, og vitner om at dette er gode lagre, som er laget for å holde lenge. I tillegg til de åtte lagrene finnes det også ett IAR-lager. IAR står for Instant Anti Reverse og gjør at sveiva stopper med èn gang man forsøker å vri motsatt vei, og sørger for å la bremsen ta over kreftene, i tillegg til å gi et solid inntrykk.

    Vi får stadig spørsmål om denne typen sneller egner seg til bruk i saltvann. Jeg tror ikke de hører hjemme i det kystmiljøet vi har i Norge, men med tilstrekkelig hyppig vedlikehold, skylling i ferskvann og smøring, egner de seg nok godt til brakkvann i Østersjøen.

    Utvendig justering av kastebrems

    ALX har Abu’s velkjente MagTrax kastebrems. Som navnet sier er bremsen magnetbasert. Det er derfor ingen mekanisk friksjon ved kast, og bremsen justeres fra utsiden av gavlen. Til forskjell fra andre produsenter finnes det her ingen skala med tallverdier, men hjulet vris trinnvis fra minimum til maximum. Når man vrir på hjulet justeres avstanden fra magnetene til spolen, slik at magnetpåvirkningen på spolen endres. Kastebremsen fungerer svært godt.

    Les også: Yasei – born to be wild

    Jeg har kastet en del med lette wobblere og crankbaits, og med den høye luftmotstanden slike baits har er det fort gjort å få fuglereder når man drar til litt. Med MagTrax er det er fullt mulig å oppnå lange kast uten å måtte bremse spolen med tommelen i det hele tatt i løpet av kastet.

    Kastebremsen innstilt på minimum
    Kastebremsen innstilt på maximum

    Snella kommer med to forskjellige utvekslinger; 8,0:1 og 6,4:1. Testsnella har den laveste utvekslingen. I tillegg dukket det opp en innpakket ALX med høy utveksling fra fruen ved en hyggelig anledning, og jeg har derfor hatt mulighet til å teste begge.

    Å fiske med en snelle som tar inn 80cm line pr runde på sveiva krever litt tilvenning. Det er en stor fordel sommerstid når man fisker fort, men man må virkelig sveive sakte for å få hastigheten skikkelig ned. 6,4:1 er mer gjennomsnittlig for denne typen sneller. Jeg ble virkelig overrasket over hvor godt en høy utveksling fungerer til topwater. En halv runde på sveiva flytter popperen eller frosken ca 40 cm på vannet.

    Les også: Daiwa Prorex haspelcombo – en kandidat til pallen

    Konsekvensen er at man ikke blir nødt til å piske så mye med stangtoppen. Testsnella kom sammen med en Veritas 2.0 -45g. Denne har jeg testet før, og da lot meg imponere over ryggen og aksjonen i stanga. Artikkelen finner du her. Denne gangen var hensikten topwater og litt tyngre baits, og da var en stang klasset for inntil 45 gram et godt valg.

    Denne stanga er et godt eksempel på at det ikke nødvendigvis er vektklassifiseringen på stanga som bestemmer hva den fungerer til. Jeg har i det siste eksperimentert med litt stivere stenger til topwater og wobblere, og synes jeg får mye mer kontakt og påvirkningsmulighet på det som befinner seg i andre enden av lina.

    6 kg ren morro som virkelig satte bremsen på prøve

    Bremsesystemet i snella er Abu’s Carbon Matrix. Dette består av carbonfiber-lameller som ligger lagvis. Disse gir jevn og god friksjon ved kjøring av fisk. Bremsen justeres med klikk på stjernehjulet.

    Den største gjedda jeg har fått med denne snella var på drøye 6 kg. Det hører med til historien at den tok en abborjigg på en 7-20 grams stang. Da er det like viktig å kunne slakke bremsen litt for å la fisken få ta litt line fordi stanga mangler ryggen som skal til for å løfte den. Kontrollen på bremsen er bra, og man får en liten økning eller minking i brems for hvert klikk på stjernehjulet.

    Kul detalj på strammehjulet til spolen

    En annen komponent som utmerker seg sammen med en solid brems er hoveddrevet i aluminium. Sammen med aluminiumsstativet og gode lagre bidrar dette til å gi ekstra stabilitet ved belastning. Aluminium er mer holdbart enn plast, og den ekstra investeringen kan lønne seg over tid. Jeg noterer meg at Abu har valgt å bruke sveivarm i aluminium i steden for carbonfiber.

    Alu er tyngre enn kompositt, og vekta på snella kunne nok ha vært noen gram lavere hvis de hadde valgt den råeste armen. Abu har valgt sveivarm i kompositt på Ambassadur ZX3600 Mörrum. Dette er nok den runde snella som kommer nærmest ALX. Jeg mistenker at dette skyldes at komposittarm hadde dratt opp prisen ytterligere, samtidig som materialvalget nok vitner om at snella skal ha en gjennomført solid drivlinje.

    Les også: Super combo om du bare skal ha med deg en stang på tur

    Fisker du etter større fisker blir belastningen større, men baits til dette fisket er også tyngre å dra gjennom vannet. Håndtakene er litt større, og laget av EVA-skum. Sveivarmen er 95 mm lang og gir litt ekstra moment ved innsveiving.

    Den lille snella er faktisk ganske så tøff. At den er nesten 30 gram tyngre enn de aller letteste lever jeg helt fint med. Veiledende pris i butikk i Norge er satt til ca 3500kr. Dette er selvfølgelig en stiv pris, men veldig representativt for sneller på dette nivået. Da får man mulighet til å spisse ønskene sine maksimalt.

    I mine øyne er Abu Garcia ALX en skikkelig god hybridsnelle. Den holder følge med de aller letteste, men imponerer også med solide og holdbare materialvalg. Det er kanskje ikke noen overraskelse at snelleparken min har fått et nytt medlem…

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles