More

    Enorm lake fra Trøndelag-isen

    På papiret var det ikke veldig gode lakeforhold da Jim Frode Rygh og Kjell Christian Rambech bestemte seg for å teste ut en ny plass ute på den islagte Selbusjøen. Likevel ble det fullklaff og vel så det.

    Av: Endre Hopland

    Den mystiske og nattaktive fisken lake er det ikke alle fiskere forundt å komme i kontakt med, og de fleste som fisker aktivt etter den eneste ferskvannslevende torskefisken vi har her til lands, har Glomma og omliggende vann og elver som jaktmarker. Det er utvilsomt østafjells arten er mest utbredt, men den finnes også i elver, vann og sjøer i Midt- og Nord-Norge.

    Aktivt lakefiske i Midt-Norge er ikke noen stor folkesport, men kompisene Jim Frode Rygh og Kjell Christian Rambech i Rapala Norge sitt Pro Team, hadde likevel lyst å gi de lokale lakene et forsøk i helgen. Det angrer de ikke på i dag. Ute på Selbusjøen, på en ny plass de hadde troen på, borret de opp hull og sendte ned glidende takler og 4/O-kroker fra VMC egnet med sild. På rundt ti meters dyp hugg en fisk 42 år gamle Rygh fra Overhalla i Nord-Trøndelag aldri kommer til å glemme.

    OPPSETTET: Utstyrt med fortommer med 0,50-snøre og 4/O-kroker, fisket Jim Frode Rygh og Kjell Christian Rambech etter storlake i Trøndelag. (Foto: Jim Frode Rygh)

    – Da jeg satte kroken, trodde jeg først at jeg hadde satt meg fast i bunn. Da jeg like etter fikk løftet fisken fra bunnen, skjønte jeg at det snakk om noe skikkelig stort. Det var likevel først da jeg fikk fisken opp av hullet at det gikk opp for meg hvor diger den faktisk var, sier Jim Frode Rygh til Hooked.

    Les også: En lakefiskers bekjennelser – fra start til slutt

    Kjempefisken ble målt til 88 centimeter, og vekten stoppet på fantastiske 5,85 kilo. For at en lake skal kunne betraktes som en specimenfisk, altså et spesielt stort eksemplar av arten, må den være 4,5 kilo eller mer. Så store laker er nokså sjelden kost her til lands, selv om fisker på firetallet dukker opp i specimenmiljøet stort sett hvert eneste år.

    DRØMMEFISK: Jim Frode Rygh med kjempelaken på hele 5,85 kilo. (Foto: Kjell Christian Rambech)

    Laker som snuser på sekskilosgrensen er det derimot veldig, veldig langt imellom. At Rygh fikk fisken sin i Trøndelag gjør fangsten enda mer spesiell. Det er riktignok kjent at det svømmer svære laker i noen av de kalde, midtnorske sjøene, men å komme i kontakt med disse er langt fra enkelt.

    Det sier vel egentlig det meste at den gjeldende norgesrekorden på arten, som ble tatt av Arne Martin Kvemo i Kvesjøen i Leirne i Nord-Trøndelag, har stått i over 40 år. Dette var en etterleksfisk på hele 112 centimeter, som «bare» veide 7,0 kilo. Hvor tung den var før gyting kan en bare spekulere i, men tosifret var nok innen rekkevidde.

    Les også: Slik fisker du lake (Isfiskeskolen)

    Jim Frode Rygh har fisket en del etter lake tidligere, og hadde en meget respektabel pers på 4,0 kilo fra før. Denne var ikke tatt i Trøndelag, så når persen nå ble behørig knust, legger han ikke skjul på at han synes det er moro at det skjedde på hjemmebane.

    – Ja, det var skikkelig gøy. Vi har hele tiden visst at det er stor lake i Trøndelag, men jeg hadde ikke i min villeste fantasi sett for meg en fisk på nesten seks kilo. Jeg hadde et håp om trekilosfisk her, men dette var jo noe helt annet. Det er langt mellom laker over fem kilo i Norge, og i Trøndelag har jeg ikke hørt om like store som denne i nyere tid, sier han til Hooked.

    Eter veiing, måling og noen kjappe mobilbilder, lot Rygh den svære fisken få svømme tilbake der den kom fra. Lakene gjør seg godt på middagsbordet, men nå på seinvinteren er det andre ting som er viktigere enn kortreist middag.

    RYGGBREI: Den enorme fisken var også i rimelig godt hold. (Foto: Kjell Christian Rambech)

    – Fisken var rognstinn, og det er viktig at slike store hunner får leve og føre slekten videre. Lakene er hardføre, og tåler fang og slipp godt dersom ting gjøres riktig. Akkurat denne fisken manglet også et øye, så hun har tydeligvis vært i krigen tidligere, sier Rygh til Hooked.

    Les også: En lake i håven er bedre enn ti på bunnen

    Utover den enøyde kjempen, ble det bare noen mindre laker denne kvelden. Det er likevel flere store fisker i området, for både Rygh og Rambech var i kontakt med brutal fisk uten å klare å kroke disse.

    – Jeg føler meg nokså trygg på på at denne laken kommer til å stå som pers for min del i all oversuelig fremtid, men det lever jeg helt greit med. Jeg koser meg akkurat like mye ute på tur, uavhengig av fangst, sier en fornøyd storfisker til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles