Fascinasjonen for ørret og laks har Frank Ronny Johansen hatt siden guttedagene, men det var først midt på 90-tallet han oppdaget trollingen sine gleder.
Av: Endre Hopland
– Det hele begynte i 1995 eller 1996, da min gode kamerat Roy Idar Brandlistuen fikk meg med på trollingfiske på Hurdalsjøen. Vi fisket med Roy Idar sin Mørebas på 16.5 fot, og lærte oss raskt at dette var en tålmodighetsprøve. Det kunne fort gå nesten 100 timer mellom hver ørret. Gjeddene var derimot mer bitevillige, sier Frank Ronny Johansen.
Trolling var på dette tidspunktet noe helt nytt for tobarnsfaren fra Råholt i Akershus, men han var på ingen måte ukjent med laks- og ørretfiske.
– Nei, jeg begynte vel å fiske i 10-12-årsalderen, primært i småvann og elver i nærområdet. Den gangen var jeg sånn middels interessert, så jeg tok et opphold i ungdomstiden, der andre ting var viktigere. Da jeg var 24 år tok jeg opp igjen fiskingen, med lakseturer til Orkla, Eira, Namsen og Drammenselva. Og så oppdaget jeg altså trollingen, forteller han.
Tømmer ikke sjøen for fisk
Trolling er enkelt fortalt dorging for viderekomne, og fullriggede trollingbåter ser imponerende ut. Båtene har stenger overalt, dyprigger, paravaner og mye annet snacks, alt for å forbedre sjansene for fisk. Ifølge Johansen er det slett ikke nødvendig å gjøre ting avansert, men flere stenger gir naturlig nok større sjanse for fisk.
– Mange tror nok at vi trollingfiskere tømmer sjøen for fisk fordi vi bruker flere stenger, men det kan jeg avkrefte på det sterkeste. Det ligger mange timer bak hver fisk, selv om vi bruker mye utstyr. Det er nemlig store områder som skal fiskes av, og sjansen for å treffe på fisk som er på hugget er nokså små. Mye utstyr øker naturlig nok sjansene for hugg, og når man først finner ett godt område, er det veldig befriende å høre knarren på snella hyle på taket, sier den 42 år gamle elektrikeren.
Mer dorging enn trolling
Johansen er klar på at alle kan drive med trolling, eller dorgefiske som han helst kaller det her hjemme i Norge. Trollingbåter med ti stenger er nemlig ikke noe en bruker i særlig grad her til lands.
– Nesten alle sjøer i Norge har et regelverket basert på stangbegrensning, og det er stort sett maksimalt fire fiskestenger per båt. Men det er ingen fangstbegrensning. Etter min mening burde det vært omvendt, eller i alle fall en kombinasjon som for eksempel fangstbegrensning og stangbegrensning på maks ti stenger. I Norge kaller jeg det dorging, selv om det per definisjon jo er trolling. Trollingfiske er noe jeg gjør når jeg fisker i utlandet, for eksempel på Vänern eller i Østersjøen, sier han.
Selv startet Johansen altså med en Mørebas, og selv om han nå har oppgradert nokså kraftig, understreker han at en slett ikke trenger det råeste utstyret for å komme i gang,
– Man trenger rett og slett en båt, noen fiskestenger og diverse agn. Verre er det ikke, sier han.
Laksefiske i verdensklasse
For Johansen er det laks og ørret som gjelder når han er ute og fisker. Det blir en del gjedde også, men disse samler han ikke på. Persen på trollet ørret er en Mjøsa-fisk på småpene 7,68 kilo. Laksepersen stammer derimot fra Bornholm, og viser hele 16,5 kilo. Det er også Bornholm som er den absolutte favorittdestinasjonen til trollingfiskeren.
– Området Bornholm/Ystad/Simrishavn besøker jeg hvert år. Som regel blir det bare et par turer ned dit i året på grunn av lang reisevei og familiesituasjon, men det er turer jeg setter høyt, forteller han.
Trolling Master Bornholm er en klassiker i miljøet, og denne konkurransen får Johansen med seg hver eneste vår.
– Dette er, og kommer alltid til å være årets høydepunkt. Laksefisket der nede er i verdensklasse, sier han, og avslører samtidig at den store drømmen er en laks på over 20 kilo.
200-300 motortimer
Opp gjennom årene har tobarnsfaren prøvd mye forskjellig fiske, men i dag er det trollingen som får all ledig fritid. Med 200-300 motortimer i året ser han likevel på seg selv som en moderat troller.
– Det er mange som bruker mye mer tid enn meg på dette, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor folk blir hektet, sier han.
Å ha suksess under trollingfiske er absolutt ingen selvfølge, og Johansen innrømmer gladelig at det hele handler om å treffe bettet.
– Trollingfiske går utvilsomt mye på flaks, men jo flinkere man blir, jo mindre flaks trenger man jo. Alle kan få fisk, og stor fisk også, men jo mer erfaren en er, jo bedre sjanser har en i det lange løp, sier han.
Trollingentusiasten oppfordrer alle som trives i båt og med fiske om å gi trollingen et forsøk. Et par tips på veien varter han også opp med.
– Når det først biter, gjelder det å fortsette å fiske i det samme området. Er det kaldt i vannet, leter du etter områder der det er varmere vanntemperatur, og omvendt hvis det er varmere i vannet. Slike småting kan fort være forskjellen på suksess og fiasko, forteller han.
Lært av fluefiske
Johansen legger ikke skjul på at kameraten Brandlistuen skal ha mye av æren, eller skylden om du vil, for at trollingbasillen fikk satt seg skikkelig.
– Han har vært mentoren min fra starten av. Det var han som fikk meg interessert i trolling, og jeg har lært veldig mye av han. Roy Idar er en utrolig dyktig fluefisker, og mye av hans kunnskaper innen fluefiske har vi tatt med oss inn i trollingfisket. I dag eier vi båt sammen, forteller han.
Trollingfiske kan du bedrive hele året, men i de mest populære sjøene og områdene er det sesongavgrensinger. Johansen setter også egne grenser.
– For min egen del blir det stort sett satt av tid til trollingfiske fra mars og til og med juni. Deretter blir det en pause om sommeren, før jeg starter opp igjen i september, og til snøen kommer, sier han.
På Mjøsa, Norges mest populære trollesjø, er det ellers fredning fra januar og ut april, samt september. Trolling i sjøen og mange steder utenlands kan du derimot gjøre hele året. Sesong er nemlig for blåbær og tulipaner…
Fakta:
Navn: Frank Ronny Johansen
Alder: 42 år
Sivil status: Gift med Lena, sønnene Andreas (18) og Jakob (16)
Bor: Råholt
Jobber som: Elektriker/kontrollør