Hallo 🙂
jeg skal starte på min første sesong med isfiske, og er ute etter noen tips…
Er først og fremst gjedda jeg er ute etter. Har du noen tips til hvilke dybder som kan være bra å sette ut f. eks en død abbor på vinteren? og fungerer balansepilk bra på gjedda?
Blir nok fisking i Akersvannet i Stokke, og så vidt jeg vet (lest det et sted) har du både fisket der, og fått diger gjørs der…
Peter L
Hei Peter
Dybde
Gjedde har vi fått omtrent overalt på Akersvannet, kanskje ikke så overraskende da vannet er temmelig grunt med et maksdyp på rundt 13 meter. Generelt vil jeg si at de vanligste fiskedypene etter gjedda er fra 2-3 til 7-8 meter, men jeg har fått stor gjedde på isen på bare en halvmeters dyp, og også gjedde på over 15 meters dyp på isen.
Dagens dyp
En vanlig måte å finne «dagens dyp» på er å sette ut flere stenger på skrå ut fra grunt vann ut mot dypere, slik at man dekker opp de mest aktuelle områdene. Vanligvis lar man agnfisken henge relativt nær bånn (ofte 1/2-1 meter), men jeg har også fått stor gjedde bare to meter under isen der dypet ellers er godt over 20 meter.
Akersvannet
På Akersvannet vil stort sett de mest aktuelle bytteartene stå temmelig nær bånn, så konsentrer innsatsen der i utgangspunktet.
Agnfisk
Abbor er en glimrende agnfisk, men et fullgodt alternativ er faktisk hel sild man får kjøpt i butikken. Disse lukter kraftig, noe som er en stor fordel i et såpass grumsete vann som Akersvannet.
Bli kjent med vannet
Om man får flere hogg på grunt vann kan man etterhvert flytte inn de dypeste snørene, i motsatt fall flytter man ut de grunnneste. Her handler det som alltid om å prøve seg frem, eksperimentere og gjøre seg kjent på vannet.
Se dybdekart i galleriet under. Studer det nøye og kikk etter strukturer (grunner, grunnerygger etc og prøv rundt disse. Men like gjerne kan man finne gjedda akkurat rundt dypkanten i grunne bukter der det stuper ned fra grunt til dypt vann. Om man kjenner til plasser der byttefisken holder til er gjedda heller aldri langt unna.
cb