More

    Elastisk surretråd – agnfiskerens beste venn (Hooked+)

    Agnet er naturlig nok aller viktigst når du bedriver agnfiske, men du vil raskt merke at en rull med surretråd stiller i nesten samme klasse.

    Av: Endre Hopland

    Noe av det første du som fersk agnfisker vil oppleve, er at en fisk stjeler agnet ditt. Dette er helt vanlig, da et agn i sjøen vil lokke til seg fisk i alle størrelser, også de som er for små til å ta hele agnet og kroken dette er tredd på. En del agn henger nokså bra på kroken, men når nok fisker har vært borte og herjet med det, vil det likevel løsne til slutt. Men det finnes løsninger på problemet.

    Les også: Kokte reker er det perfekte allroundagnet (Hooked+)

    Elastisk surretråd, også kalt agnstrikk, er et helt genialt hjelpemiddel når en fisker med agn i sjøen, og da spesielt hvis agnet skal kastes fra land. I praksis snakker vi her om en tynn gummistrikk som surres stramt rundt agnet etter at det er tredd på kroken. Surretråden sørger for at agnet blir hengende godt på kroken, og du kan også bruke den til å forme agnet ditt for en bedre presentasjon.

    Surretråden funker godt på alle typer agn, men er jevnt over viktigst når en fisker med råreker, skjell eller fisk som har vært frossen. Alle disse agnene vil nemlig være nokså løse i konsistensen, og derfor sitte dårligere på kroken enn for eksempel kokte reker eller fersk fisk. Jeg bruker likevel surretråd på ferske agn også, da dette gjør at de tåler enda mer juling før det må byttes.

    Les også: Denne fisken spiser du ofte, men du er neppe klar over det (Hooked+)

    Hvordan du velger å presentere agnet ditt er helt opp til deg selv, men et glidende takkel, et paternostertakkel eller et slukslep er meget gode alternativer. Surretråden er ingen garantist for at du fremdeles har agn på kroken selv om det har vært litt napping på stangen din, men sjansen er mye større for at det fremdeles henger der enn dersom du ikke surrer før agnet skal i aksjon.

    Selv bruker jeg surretråd til nesten alle typer agnfiske i sjøen. Unntaket er hvis jeg ønsker veldig mye liv i agnet. Da kjører jeg gjerne bare tynne filskestrimler tredd nederst i krokbøyen. Med denne teknikken er det stort sett grådige jegere med stor kjeft og appetitt som er targetartene, og da går vanligvis agnet ned på høykant, uansett. Fisker jeg derimot etter arter som ikke nødvendigvis svelger agnet på direkten, er surretråden alltid på.

    Det som også er positivt med surretråden sett fra et miljømessig perspektiv, er at den råtner raskt dersom den ikke oppbevares tørt. I sjøen forvitrer den i løpet av noen dager. Den raske forråtnelsesprosessen vil du merke dersom du har tråden liggende i båten eller en fuktig flytedress. Da tar det ikke lang tid før den ikke er brukende lenger. Oppbevar derfor tråden tørt. Da gjør den jobben lenge.

    Les også: Nå er langene i bettet – slik går du frem for å lykkes (Hooked+)

    De aller fleste seriøse sportsfiskebutikker selger i dag elastisk surretråd, og prisene ligger vanligvis i sjiktet 20-50 kroner for en rull på 50 meter. Dette er som lommerusk å regne, spesielt med tanke på at surretråden garantert vil gi agnfisket ditt en helt ny dimensjon. Prøv selv!

    I videoen under kan du i levende bilder se hvordan en surrer et agn med elastisk surretråd:

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles