Tommy Egra er en utrolig dyktig fisker, og godt kjent i det norske fiskemiljøet med sine artikler i både trykt presse og onlinemedier. Her finner du hans beste sjøørrettips for kalde vårdager.
Før jeg går inn på det som jeg kanskje anser som mine fem viktigste fisketips for sjøørretfiske etter en hard vinter, så vil jeg forklare et par viktig saker. Først og fremst er det fem generelle tips. Tips er sjeldent det samme som harde fakta, og akkurat som med damer, biler eller andre saker som er vanskelige å bli helt kloke på, så er sjøørretfisket forskjellig fra by til by og fra bukt til bukt. Glem ikke at styrken i foreksempel et slukbytte, ikke er å sette på “godsluken” som alle snakker om, men at du får prøvd ut enda et mønster, og er enda et steg nærmere og knekke dagens kode.
Nord- og sør-forskjellen
I alt for mange artikler om sjøørret, så glemmes de geografiske forskjellene helt bort. Det er nok oftest fra Lindesnes og østover til Svenskegrensa, at artiklene som publiseres, egentlig er tilpasset for. Iblant fungerer tipsene også i Sognefjorden og innerst i Balsfjorden, og iblant ikke. Det er så stor forskjell på hvor havstrømmene treffer land, og om det ligger ferskvannskiler i nærheten, at en kjøretur på ti minutt, kan utgjøre forskjellen på storfangst og dødt hav.
Derfor vil jeg si at uansett hvor du bor i landet, så skal du ta mine og andres ord og blande dem med lokale og dine egne erfaringer og selv finne ut hva som gjelder hos deg. Tipsene er ikke nødvendigvis kronologisk satt opp. Så med dette sagt, så går vi videre.
Tips 1: Finn riktig fiskeplass
Jakten på ekstra plussgrader er en av hovedgrunnene til at vi flytter oss i jakten på vårsjøørret. Fiskene er svært følsomme for lave temperaturer, og spesielt fisk under 1,5-2kg, vil alltid søke etter varmere og kanskje ferskere vann. Større sjøørret sliter ikke like mye med problematikken rundt saltinnhold i vannet og lav temperatur. (Osmoseregulering)
Når vanntemperaturen er under to grader, er det nesten ikke hensikt å fiske etter sjøørret. Nå skal det sies at dette ikke er overflatetemperatur, men målt ned til 2-3 meter. Da tar du to – tre kjappe kast, før du beveger deg videre, i søken etter varmere vann.
Når du da finner en god bukt, hvor sol, vindretning og havstrømmer spiller i takt, da er det på tide å finne ut hva du gjør for å få fisken på hugget. Eksempelvis så er det i min hjemby, Arendal, vært langt dårligere fiske enn i Grimstad, Mandal og lenger vest, da temperaturen der er høyere enn her. Hør med lokale fiskere, sjekk fiskeblogger og gå inn i en lokal fiskeutstyrsbutikk og spør om det blir fanget fisk og hvor. Mer enn noen gang på året, er det nå god og riktig informasjon belønnes med fangst.
Tips 2: Dagens kode
Hver dag er forskjellig, og ofte er hver time preget av sjøørretens ustabile bitevillighet. Ikke bruk lang tid før du bytter sluk ei heller plass. La det blir litt motorikk i fisket ditt. Jeg prøver 2-5 sluker på de fleste plasser før jeg avskriver en ellers god plass. Dette kan ta 5 minutt eller 30minutt. Det er sjeldent jeg er på et område lenger en time, om det ikke har skjedd noe. Da må det være ferske og gode fangstrapporter eller et omslag i været, som får meg til å bli så lenge på en plass.
Når du har hatt tre napp og kanskje landet en fisk eller to på en orange wobbler, mens det har vært dødt på alt naturlig, så har du funnet “koden” og en plass det biter. Det er for meg essensen i det å fiske sjøørret. Riktig plass + riktig agn = Dagens kode
Tips 3: Ville farger
Ikke vær redd for å bytte ut sølvtøyet med noen skikkelig fargesprakende sluker eller fluer. Når vannet er kaldt, og kanskje spesielt når det er lavere enn ti grader, bør du alltid veksle mellom imitasjonsfarger og attraksjonsfarger. Grunnet til dette er at du aldri kan helt sikkert si hva som er rett farge for noen fisk. En stupmett sjøørret med sprengt mage og en brislinghale i halsen, vil være vanskelig å få på sølv og sort. Derimot kan du irritere selv denne metteste fisk til å angripe en attraksjonsfarget sluk eller flue. Det samme gjelder også kalde fisk. De vil ikke bruke mer energi enn nødvendig i det kalde vannet. Derimot vil nysgjerrigheten og temperamentet ofte ta overhånd, og så angriper de allikevel.
Min absolutte favorittfarge for sluk er fluor orange og gjerne da sammen med noe gult eller gullfarge til. Andre foretrekker chartreuse og grønn eller sort og rød. Til fluene så går det mye i reker og da er rosa og orange mine foretrukne attraksjonsfarger. Det viktigste er at du varierer litt systematisk, så du ikke ender opp med å bare fiske med den sluken du tror alltid er best. Da blir den jo best i hodet ditt, men ikke nødvendigvis i vannet.
Tips 4: Spinnstopp og dypt vann
Lær det å fiske dypt etter sjøørreten på vinter og vår! Kaldt overflatevann betyr ikke kaldt bunnvann. Er det en grad i vannskorpen og seks grader nede på bunn, så skal du ikke se bort ifra at fiskene står helt på bunn eller rett over. Da må du lære deg å presentere utstyret for disse fiskene også.
Softbaits som børstemark og fiskeimitasjoner er de enkleste og servere på dypt vann. Jigwobbler og Cyber Vibe er gode sluker for dette formålet, og gjør det mulig å sveive inn uten å miste dybden slik alle sluker og spinnere gjør. Et enkelt triks som gir mye fisk er spinnstoppet. Med en sluk eller jigg som synker litt fort, så vil du med gjentatte spinnstopp, oftest holde sluken din en og kanskje to meter dypere enn om du ikke har disse populære stoppene. For fluefiskerne betyr dette synkeliner med synkegrader som 1 (intermediate) 3 (rask synk) 5 (ekstrem synk) for å kommer ned til fisken.
Tips 5: Full kontakt
En av de største nybegynnerfeil er at mange har grunnleggende tekniske feil som oftest oppdages i for mye slakk line. Her er det litt som å gå på ski. Noen går rett frem på vanlig vis, mens andre veksler bevist mellom enkel og dobbeldans og andre innøvde teknikker. Selv om alle kommer i mål, og alle er fornøyd, så er det nok de med fin teknikk som har det best dagen derpå. Og slik er det med innsveiving også. Ingen tenker over dette. “Det er jo bare å sveive inn” sier mange.
Min erfaring er at stram line og helst (syntes jeg) en stum line, gir mest fisk. Husk å ikke la vinden ta snøret ditt i kastet. Slå bøylen over når sluken nesten treffer vannet, så blir det stramt og fint. Hold stanga nedover og la den peke mot sluken, og så være vinklet ca. 10% til den siden du rykker stanga til for å kroke fisken. Det samme gjelder med fluestanga. Gjør du dette, så har du kommet langt og vil nok få mer fisk.
Bildegalleri