Ole-Håkon viser deg hvordan du fileterer og tilbereder gjørs.
Gjørs er etter min mening den beste matfisken vi har i ferskvann i Norge. Nå må det sies at jeg ikke er glad i fet fisk, så for meg er ikke laks noe alternativ til middag. Men alle som får en gjørs burde prøve den som mat. Her kommer en beskrivelse av hvordan du lager fine, beinfrie stykker:
Artikkelen er en del av : Hvordan fiske Gjørs? – Art nummer 50 / 52
Først skjærer du av filetene fra begge sider av fisken.
Filetering av gjørs 1 16-6-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).
Deretter tar du av skinnet, og skjærer av den delen som inneholder beina rundt bukhulen. Den store delen er nå fullstendig beinfri.
Filetering av gjørs 2 16-6-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).
Så legger du kniven inntil beina rundt bukhulen og tar av det rene kjøttet der. Og vips sitter du med beinfritt gjørskjøtt. Enklere fisk å rense finnes knapt.
Filetering av gjørs 3 16-6-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).
Selvfølgelig må jeg da også ta med et middagstips, her starring halvannenkilos-gjørsen fra turen til Tunevannet. Enkelt og greit. Legg gjørsbitene på papir slik at de ikke lenger er våte, men kun fuktige. Så har jeg snudd de i en blanding av mel, salt og pepper før de stekes gyllenbrune. Ved siden av har jeg kokt brokkoli og stekt skiver av squash. Pastaen var et ønske fra min sønn, og ble ikke med på min tallerken til slutt…
Middagen er underveis 16-6-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).
Så har jeg servert dette med skivede tomater, en rømmeklatt med gressløk fra hagen og et glass med eplejuice, og det smakte jammen ikke verst.
Gjørs til middag 16-6-12 (Foto: Ole-Håkon Heier).
Les også: