Agnfiske fra land i sjøen er både moro og effektivt, og på fin bunn er et glidende takkel vanligvis suverent. Slik går du frem for å lykkes.
Av: Endre Hopland
Både sluker, pilker, shader og fluer kan være gode fiskefangere, men jevnt over er det ingen tvil om at naturlig agn gir både mest fisk og størst artsvariasjon. Dette gjelder spesielt i sjøen. Agnet kan presenteres for fisken på mange forskjellige måter, men i denne artikkelen skal vi altså se nærmere på det glidende takkelet.
Les også: Nå er langene i bettet – slik går du frem for å lykkes (Hooked+)
Et glidende takkel består i klartekst av en glidebom, et par stopperler, et krokslep og et blylodd. Når en fisker med agn fra land bruker en ofte en såkalt sjokkfortom eller leader på noen meter som skjøtes på høvedsnøret. Denne er tykkere enn hovedsnøret, og avlaster dette i kast med mye kraft. I tillegg er den mer hardfør med tanke på slitasje. Det er i enden av sjokkfortommen glidebommen monteres.
Selve monteringen er ekstremt enkel. Etter tur trer du perle, glidebom og ny perle inn på sjokkfortommen, før du fester krokslepet i enden. Blyloddet fester du i hempen på glidebommen. Det blir naturlig nok en knute der sjokkfortommen er skjøtet sammen med hovedsnøret, og ved denne knuten vil også glidebommen stoppe. Dermed kan bommen i praksis vandre på hele sjokkfortommen dersom dette skulle bli nødvendig. Det blir det rett som det er.
Poenget med det glidende takkelet er nemlig at fisken skal ha mulighet til å ta med seg agnet uten å kjenne noen form for motstand. Dette vil den kunne gjøre dersom du kaster ut takkelet, strammer opp snøret og frikobler spolen på snellen din. Når en fisk tar agnet ditt vil du da se at snøret forlater snellen, og dette skjer altså før fisken får tid til å skjønne at her er det noe som ikke stemmer. Du får også god tid på deg til å avgjøre når du vil sette tilslaget. Enkelt og genialt.
Les også: Møt kaldtvannsbarracudaen – lysingen frem i lyset (Hooked+)
En annen fordel med å montere det glidende takkelet rett på sjokkfortommen, er at kastene ikke blir nevneverdig svekket kontra for eksempel en sluk. Når du skal kaste vil glidebommen og søkket henge helt nede ved swivelen til krokslepet, og det hele vil være relativt strømlinjeformet og lettkastet.
Dersom du ikke ønsker å kjøre det glidende takkelet rett på sjokkfortommen, kan du fint avgjøre selv hvor mye snøre bommen skal kunne bevege seg på. Dette blir en kortere variant av et glidende takkel, det bom og perler tres på en snørebit på for eksempel en meter med swivel i en ende og krokslep i den andre.
Swivelen knytes da i enden av snøret som om den skulle vært en sluk. Denne varianten funker fint på arter som sluker agnet straks de finner det, men vær obs på at det kan være litt mer knotete å kaste med en slik rigg.
Les også: Bruk agn i sjøen – også når du fisker fra land (Hooked+)
Det er ellers verdt å merke seg at glidebommer kommer i en rekke former og fasonger, og at en vanlig swivel i mange tilfeller kan gjøre den samme jobben som en glidebom dersom du ikke har en tilgjengelig. Poenget er at fisken skal få dra med seg snøret uforstyrret. Så lenge den får det, er det ikke så nøye om bommen er tykk, tynn, kort, lang, rød eller svart.
PS: Det overnevnte krokslepet er for øvrig bare en litt kraftig snørestump med en krok eller to i den ene enden og en swivel i den andre. Slepene kan kjøpes i de fleste fiskebutikker, men du lager de også enkelt selv, og danderer de med det du måtte ønske av attraktorer. I kombinasjon med et glidende takkel og agn av for eksempel sild, makrell, reke eller blåskjell, vil dette garantert gi fisk ute på fin bunn.