More

    Høstfiske etter sjøørret: – Vær allsidig og nysgjerrig (Hooked+)

    Høsten kan være en fantastisk tid for fiskere som jakter sjøørret i sjøen, men det finnes også mange fallgruver. Allsidighet er ofte nøkkelen til suksess.

    Av: Endre Hopland

    – Å henge seg opp i ett spor, uansett hvilken fiskemetode det er snakk om, gir deg som fisker etter sjøørret en mye tyngre reise. Ørreten er en svært sammensatt art, som både kan være småspist og sky og en brutal rovfisk. Når du lærer fisken å kjenne fra flere sider, behersker du lettere nye situasjoner. Da vil du også få mer fisk og mer fiskeglede, sier Ingar Heum til Hooked.

    Les også: – Hvordan får jeg laks og sjøørret på stang? (Hooked+)

    Heum har fisket hele livet, og allsidighet og fascinasjon for alle typer fisk og fiskemetoder har alltid vært viktig for han. Sjøørretfiske i sjøen begynte han med allerede tidlig på 90-tallet, på den tiden det meste av litteraturen mente at sjøørreten bare lot seg fiske når den gikk på elvene om sommeren og tidlig på høsten. Dette viste seg som de fleste vet å stemme dårlig med virkeligheten. Sjøørreten kan fint fiskes i sjøen, hele året igjennom, men det er ikke med det sagt at det er enkelt.

    – Mitt aller beste tips til ferske sjøørretfiskere er å være allsidig og nysgjerrig. Jeg har møtt fiskere som har hoppet rett på spesialisert fluefiske med rekeimitasjoner, og som har gitt opp hele sjøørreten etter å ha hatt ti bomturer uten å oppleve å kroke en eneste fisk. Det er moro å få fisk på denne måten, men det er jo bare dumt å fiske med en puslete rekeimitasjon når sjøørreten fråtser i brislingstimer, sier Heum til Hooked.

    52-åringen, som har gitt ut flere bøker om sportsfiske inkludert Sjøørretboka, synes høstfisket etter sjøørret i sjøen er noe helt spesielt, og sitt eget sjøørretfiske bedriver han helst på egne hjemtrakter i Vestfold og omegn.

    – Sesongen er spennende, men også sammensatt. I september og oktober kan de være høye sjøtemperaturer, mens temperaturen synker utover senhøsten, og kan nærme seg frysepunktet. Dessuten blir dagene kortere nå. Høstsesongen starter med livlig sommerfiske i åpne kystområder, gjerne også om natten, mens det utover i oktober og november blir langt roligere vinterfiske på dagtid, da gjerne innaskjærs, forteller han.

    Les også: Slik fisker du ørret med sluk og haspelutstyr (Hooked+)

    Det store spørsmålet mange stiller seg er selvsagt hva som skal festes i enden av snøret. Heum liker som nevnt variasjon, men innrømmer at han er svak for en spesiell ting.

    – Jeg er veldig glad i kystwobblere som siler ut de minste fiskene, og som kan fiskes svært allsidig, både sakte, fort og ikke minst svært grunt. Men jeg bruker i grunn alle metoder og agn avhengig av vær, vind, strøm, lys og ikke minst hva jeg tror fisken jakter på, sier han til Hooked.

    Mange fokuserer mye på fargevalg både når de fisker etter sjøørret og ikke minst under planleggingen av fisketuren. Ifølge Heum er det ikke nødvendigvis fargen på agnet du presenterer som er det viktigste.

    – Generelt er min erfaring at agnets bevegelse er aller viktigst. Har agnet en optimal og pirrende bevegelse, er utforming og farge uvesentlig, sier den erfarne sjøørretfiskeren.

    Heum understreker likevel at fargene kan være viktige, og han legger ikke skjul på at det stort sett er en tanke bak hans egne fargevalg.

    – Fisker jeg med sluk, wobbler og til dels flue, handler valget mitt om å finne farger som matcher lyset i vannet. Dette gjelder uansett årstid og tid på døgnet. Er lyset kaldt og vannet klart funker ofte blått og hvitt. Er lyset varmt, for eksempel når solskinn og farget vann gir oransje og brunt lys under overflaten, funker varme farger som gult, gull og brunt. I gråvær og normalfarget havvann er gjerne grønt en god farge. I tillegg har vi provokasjonsfargen rødt som kan fungere særlig godt tidlig på høsten når fisken nærmer seg gytemodus, forteller han.

    Det er en opplest og vedtatt sannhet at ørreten på generelt grunnlag liker å jakte på flyktende byttedyr. Dette er likevel ikke alltid tilfellet.

    – Ørreten bruker faktisk luktesansen sin langt mer enn mange er klar over, og jeg har fått mange fine sjøørreter på sild og brisling i stummende mørke, sier Heum til Hooked.

    Les også: Slik får du sjøørret på flue i vinter (Hooked+)

    Under fiske med sluk, wobbler og flue liker 52-åringen å ha litt fart i redskapen, men også her understreker han viktigheten av å kunne tilpasse seg.

    – Jeg tror jeg generelt fisker med høyere tempo enn mange andre, men jo kaldere vannet er, desto lavere tempo kjører jeg. Min filosofi er likevel å bruke den hastigheten som gir optimalt bevegelsesmønster for det agnet en bruker. Når ørret blir trigget og angriper agnet, klarer en uansett ikke å trekke agnet vekk fra fisken, sier han.

    Hva en fysisk serverer sjøørreten er vanligvis utslagsgivende for om det blir fisk eller ikke, men Heum trekker faktisk frem noe helt annet enn en spesiell sluk eller wobbler som noe av det viktigste han har med seg under sjøørretfiske.

    – Jeg har alltid med meg polaroidbriller. De må være på plass. Svært mange ørreter følger helt inn uten å ta, og jo tidligere man ser de, desto større sjanse har man til å trigge de i siste øyeblikk. Jeg opplever svært ofte å kroke ørret på et par meters hold, og mange av disse ville jeg ikke oppdaget uten polaroidbriller. Brillene hjelper meg også å se mer av det som skjer under overflaten, og jo mer info en har om bunnforhold, vannkvalitet og ikke minst byttedyr, desto bedre er det, sier Heum til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles