Selv om det er surt og kaldt på land, er vanntemperaturen om høsten ofte høyere enn det som er ideelt for sjøørreten. Det glemmer mange.
Av: Endre Hopland
– Når vi beveger oss inn i høstmånedene, er faktisk sjøen fremdeles veldig varm. Vanntemperaturen holder jevnt over et høyt snitt gjennom hele oktober, faktisk så høyt at sjøørretens trivselstemperatur fremdeles ikke er nådd mange plasser. Det vil si at ørreten kommer inn fra dypere og kaldere vann for å jakte på grunnene som fremdeles holder høyere temperatur. Dette skjer i kortere perioder om gangen, og derfor opplever man oftere lange økter uten bett, før det plutselig er full action i en liten periode. Dette er det samme som skjer når det er på det kaldeste i januar og februar, bortsett fra at fisken da kommer opp fra dypere og varmere vann, og går inn på kaldere og grunnere vann for å jakte i kortere perioder, sier Alexander Fredagsvik til Hooked.
Les også: Høstfiske etter sjøørret: – Prøv de værutsatte plassene (Hooked+)
35-åringen fra Haugesund har fisking i blodet, og som både hobby og levebrød. Sjøørretfiske med flue har han vært lidenskapelig opptatt av siden han var 12 år gammel, og han fisker etter sølvtøy året igjennom. Høsten liker han ekstra godt, for høstfisket er nemlig vanskelig. Belønningen kan til gjengjeld være flott fisk i fantastisk kondisjon.
– Høsten kan være helt magisk om man vet hvor man skal gå. Dessverre ser jeg at en del fisker litt vel nært gytebekker og elver. Her kan en absolutt oppleve fantastisk bett, men det er ikke dette jeg ser på som høstfiske etter sjøørret. Å fiske etter sjøørret om høsten kan og skal være hardere arbeid enn om seinvinteren og våren, og når vi vet at over 60 prosent av ørretbestanden beveger seg mot- og opp i ferskvann på denne tiden, sier det seg egentlig selv at ting blir mer tricky, sier han til Hooked.
Fredagsvik understreker likevel at en absolutt kan treffe optimalt om høsten også, og opleve tilstander som minner om det beste vårfisket.
– Den store forskjellen er da at fisken er mye rundere på snittet nå om høsten. I løpet av mange år har jeg selvfølgelig utforsket mange potensielle steder der man kan finne høstørreten, og forbausende ofte er de på de samme plassene som om våren, sier han.
Utenom vanntemperatur er ikke Fredagsvik i tvil om at forskjellige værtyper spiller inn på bettet også på denne tiden av året.
– Etter en storm er for eksempel fisket ofte hett. Da har vind og bølger laget et skifte i vannlagene, der kaldere eller varmere vann blir tvunget opp. Under slike forhold er det gull å være på plass, både høst og vinter. Mye byttedyr er også virvlet opp. I tillegg har det klare vannet gjerne fått litt farge, og temperaturen har kanskje skiftet litt. Dette er meget enkelt forklart, men man trenger ikke gjøre ting vanskeligere enn nødvendig, forteller han.
Les også: Høstfiske etter sjøørret: – Vær allsidig og nysgjerrig (Hooked+)
En viss forståelse for utvendige faktorer og ørretens anatomi bør en likevel ha om en har planer om å lykkes oftere enn bare på slump.
– En god del av mine forberedelser til høstfisket handler derfor om å forstå temperaturer og biotoper, og hvordan dette påvirker ørreten. Siden prøver jeg å fiske på smartest mulig måte for å få oddsene på min side. Kompisene mine lurer ofte på hvorfor jeg går med to stenger, men det handler rett og slett om at jeg liker å være godt forberedt. Den ene stangen er gjerne er rigget med intermediate og rekeflue på, mens den andre er utstyrt med med synk 3 og fiskeimitasjon. Eller omvendt, alt etter hvordan forholdene er. Noen ganger må man ned på dypere vann, noen ganger ikke, sier Fredagsvik til Hooked.
Som nevnt oppsøker han ofte de samme plassene både vår og høst, men han fisker ikke på samme måte om høsten som om våren.
– Nå er fisken jevnt over mettere, og jakter dertil i kortere perioder. Vinter og vår er den på bootcamp for å bli feitest mulig, og da er den mye lettere å få has på. I mine øyne er det nettopp dette som gjør høstfisket litt mer spennende. Man må lure ørreten mer, imitere mer riktig og prøve å forstå hvordan man skal trigge den. Lykkes man om høsten, vel og merke i områder som er litt unna gytebekkene, så gjør man noe riktig. Da er det viktig å notere seg dette. Jeg har selv en dagbok på PC-en der alt loggføres med jevne mellomrom. Dette gjør at jeg etter mange år har fått en relativ god sammenhengende tråd på både vær, vind, temperatur, plasser, fluer, byttedyr og biotoper. Dette er til enormt god hjelp når det virkelig butter imot ved kysten, noe vi alle opplever. Tålmodighet er viktig, men ikke avgjørende når man fisker ørret, forklarer han.
På denne tiden av året fisker Fredagsvik mest i hovedbeiteområdene til ørreten, som nevnt de samme som han avfisker om våren. Høstfisket foregår likevel med litt mer forsiktighet, og en mer planlagt tilnærming.
– Fisken er ofte litt mer forsiktig på denne tiden kontra våren, når matmangelen er større. Nå på høsten forsyner seg gjerne mer av spesifikke byttedyr som den foretrekker, og ofte er fisken bortpå fluen på en veldig forsiktig måte. Konsentrasjonen må derfor være skjerpet. Et bra tips er å kjøre en loppe i størrelse 8 i brun/oransje/rød nederst, og en mindre loppe i grå/oliven i størrelse 10-12 40 centimeter over. Det pleier å trigge selv de særeste ørretene nå. Ellers bruker jeg tid på å se etter synlige jagemønster og strømmer som samler mat, sier han.
Les også: Høstfiske etter havabbor: – Flua bør være i sjøen i grålysningen (Hooked+)
Om høsten, mens temperaturen altså er relativt høy i vannet, bugner det av byttedyr for sjøørreten. Lopper, kutlinger, tobis, brisling reker og lignende gir plenty av næring for fisken, og ifølge Fredagsvik må man like mye være på riktig plass til riktig tid som å ha det riktige agnet i enden av fortommen.
– Mine valg om høsten er enkle. Duse farger som grå, oliven, brun og tan på rekeimitasjonene, brunoransje/røde og olivenfargede lopper i størrelse 6-12, og fiskeimitasjoner i størrelse 6-14 centimeter i hvit/sort, hvit/tan, hvit/oliven, men jeg har også med meg noen fluer med sterke farger, som fluopink, chartreuse og hot oransje hvis det viser seg å være for mye naturlige byttedyr. Da bruker jeg gjerne en større størrelse på fluen og en skrikende farge for at fisken virkelig skal få øye på den, sier han til Hooked.
I flueboksen til Fredagsvik er det alltid et lite utvalg av lopper, Vaskebjørn, Vepsen, Reka, Kvabben, og diverse brisling- og kutlingvarianter som Speykutling og Wolly buggers nå om høsten.
– Fluene trenger ikke være billedskjønne, men de bør gjerne inneholde materialer og vekting som gjør at de beveger seg riktig i vannet med tanke på hva man skal imitere, sier han.
At Fredagsvik vet hva han holder på med er hevet over all tvil, og han har brukt mye tid på å tilegne seg all kunnskapen. Tidsbruk mener han også er essensielt dersom en uerfaren fisker har tenkt å bli skikkelig flink.
Les også: Høstfiske etter havabbor: – Ser havabboren noe som beveger seg, tenker den mat eller leke (Hooked+)
– Det gjelder å komme seg ut og fiske, så mye som du kan og hele året. Bruk også flyfoto og kart på nett, og velg deg ut et par områder du vil prioritere det første året. Fisk på disse plassene under alle forhold, hele året igjennom, og tilegn deg biotopkunnskaper om disse få områdene. Mål temperaturer, studer byttedyr i strandsonen og fnn deg ett høyere punkt på dager der du har solen i ryggen, slik at du kan studere bunnforholdene ovenfra. Slik ser du alle grunner, rev, strømkanter og lignende. Når du kjenner disse områdene godt, kan du prøve et nytt område hver femte tur for eksempel, slik at du utvider fiskeområdet ditt, sier han.
Utover dette anbefaler Fredagsvik å oppsøke butikker der det jobber folk som vet litt om sjøørretfiske. Sosiale media er heller ikke et dumt verktøy.
– På nettet kan du spørre om alt mulig, og få noen lunde vettuge svar innimellom. Ellers handler det jo mye om å tørre å prøve og feile selv. Man blir ikke en god sjøørretfisker av å sitte på forumer hele dagen. Kom deg ut i felt, og oppdag hva som finnes der ute, sier han til Hooked.