More

    Hva må jeg gjøre for å få tak i storrøya?

     


    Hei Joakim

    Et enkelt spørsmål som like gjerne kunne ha vært «Hva skal jeg gjøre for å bli rik og berømt?»

    Svaret er det samme: gjøre det riktige på riktig sted og tidspunkt.

    Litt mer konkret handler omtrent 99% om å fiske på riktig sted
    . Nordover er det langt tettere mellom storfiskvannene enn sørpå, men også her finnes det mer enn nok vann som er overbefolket.

    Et typisk storfiskvann ligger gjerne ganske avsidesliggende til (de sentrale er gjerne tømt med grovmaskede garn for lenge siden) og har en biotop som tilsier at næringsforholdene er gode, mens gyteforholdene er mindre gode.

    Visse unntak finnes i Indre Troms der det finnes vann med både mye og stor fisk. Her er næringstilgangen helt ekstrem.

    Stort sett alle de større røyene jeg har fått i den norske fjellheimen har blitt tatt langt av lei, og har vært resultat av lange skiturer der vi har vært borte flere dager i strekk og der vi har trukket tunge pulker og båret tunge sekker over lange avstander.

    Selvsagt kan man gjøre det enkelt for seg og dra på Skogseid og fiske bolerøyer.


    Utover lokasjonen er det sjelden fisket noe hokuspokus, bortsett fra at fisken kan være svært sær, og nærmest innta en total bitevegring i lange perioder.

    At fjellfisken er værsjuk er en kjent sak, og røya er til tider ekstremt her. Man kan ligge inne på et fjellvann i flere dager uten å merke liv, for så å oppleve fantasifiske rett før man river teltet.

    Med andre ord, det finnes ingen snarveier til suksess, alt er et resultat av iherdig innsats. Da smaker også premien bedre.

    Ellers blir det omtrent som å kjøpe seg en stor pokal uten å ha gjort noe for den. Det er kanskje akkurat det som gjør røyefisket så fascinerende; at man må jobbe for resultatene. Men hovedjobben gjør man med location.

    Utover det er faktisk ganske mye opp til røya selv, og når det gjelder vær og bitelyst befinner dette seg godt utenfor menneskelig makt å påvirke.

    Men visse begynnertabber må man uansett unngå. Å møte opp med for lite bor er en klassiker. For tynt utstyr likeså. For hardhendt kjøring, særlig når fisken skal entre hullet er en annen gjenganger. Kroker som retter seg ut, snøre som ryker samt kroker som rives ut av kjeften på fisken er de vanligste måtene å miste storfisken på.

    cb

    Cato Bekkevold
    Storfiskekongen Cato Bekkevold har holdt på med sportsfiske siden han kunne gå, og har fisket et tresifret antall forskjellige arter med stang og snelle. Cato har lagd flere DVD’er, oversatt fiskebøker, deltatt i LarsogLars BLOGGTV og mye annet stæsj. Spellemannsprisen har han også vunnet! I nyere tid også kjent som mannen i pølsedress på Gullkroken.

    Latest articles

    Related articles