Hei.
Er på utkikk etter kombiplotter og GPS med svinger. Skal brukes til hav/kystfiske ned til 150-200 meter. Anbefalinger?
Hilsen Knut
Hei.
Her er det mye å velge i, og ikke minst mye bra. Ekkolodd for bruk på dypt vann har fått store løft de siste årene, ikke minst fordi kombimodeller (ekkolodd og kartplotter i en enhet) har fått kapasitet til å drive større og kraftigere ekkoloddgivere enn før. Siden du nevner kombimodell hopper jeg over de modulbaserte systemene og ser på modeller som har kraftig innebygget ekkolodd. Disse er som nevnt blitt veldig bra etter hvert, men har fortsatt litt å gå på kontra modulene.
Jeg deler opp svaret litt i to prisklasser, men du kan diversifisere innenfor disse igjen ved å se på ulike skjermstørrelser blant modellene jeg nevner. Store skjermer koster store penger, men i valg av skjermstørrelse er det mye smak og behag inne i bildet og du bør tenke litt på hvor langt det er fra der du står/ sitter og til selve skjermen. En 9« skjerm kan være stor eller liten, alt avhengig av hvor langt det er fra dine øyne og til skjermen.
Per i dag er det tre merker som har kombimodeller som kan drive Airmars 1000-watts chirp-ekkoloddgivere. Simrad, Lowrance og Garmin uten bruk av modul. Raymarine, Furuno og Humminbird sine modeller krever i praksis modul for å utnytte en slik ekkoloddgiver fult ut. Ved fiske på dypt vann er nettopp ekkoloddgiveren utslagsgivende, og jeg vil egentlig anbefale at man starter med å bestemme seg for ekkoloddgiver, og så velger ekkolodd deretter. Da blir også listen over potensielle modeller mye kortere, og enklere å forholde seg til. Jeg begynner derfor nettopp i den enden av systemet.
Den ideelle ekkoloddgiveren for fiske på 150-200 meter er Airmars TM265HL (aktermontert) eller B265HL (gjennomgående). Det nest beste alternativet er TM185M (aktermontert) eller B175M (gjennomgående). Forskjellen mellom 265 og 185/175 er antallet kjeramiske elementer i ekkoloddgiveren. 265 har to, en for hvert frekvensbånd, mens 185/175 har ett. Med to frekvensbånd får man også to konevinkler, som igjen gir to forskjellige inntrykk av hva som befinner seg under vann. Generelt er en bredere konevinkel bedre til å vise fisk pelagisk i vannsøylen, mens en smalere konevinkel viser bunnstruktur og fisk tett på bunnen bedre. Særlig i områder med store dybdeendringer, ala Vestlandsfjorder etc, er en ekkoloddgiver med smal konevinkel et stort poeng. Men to elementer er nødvendigvis også vesentlig dyrere, og ett medium-element er derfor en «gylden middelvei» for svært mange. Prisforskjellen her er omtrent togangeren. Rundt 10.000 kontra rundt 20.000.
Ser vi så på skjermenheten, har Garmin to aktuelle serier, Simrad en og Lowrance to. Her vil det være et BETYDELIG innslag av smak og behag, og ikke minst er det et spørsmål om hva man er vant til. Når man står der i butikken og trykker på demomodeller blir det fort til at man liker det man kjenner litt fra før best, fordi man kjenner seg igjen i skjermbilder og menyer. Men min erfaring er at dette til en stor grad er en tilvenningssak. Her kan det dog være verdt å tenke litt på brukerens preferanser og vaner. Er man på fisketur to ganger i året vil det ta årevis å venne seg til en «ny» interface (brukeropplevelse av menyer etc) men fisker man to ganger i uken så finner man ut av ting de første ukene. Uansett valg vil jeg sterkt anbefale at man leser igjennom bruksanvisningen før man legger ut, og at man rett og slett bruker den første turen med nytt utstyr til å gjøre seg kjent med elektronikken. Rett og slett la fiskeutstyret ligge hjemme, og bare «leke» med elektronikken. Da kommer man mye raskere inn i oppsettet, og sparer seg for både tid og litt banning senere.
Vi begynner med den modellen jeg personlig liker best her, Simrads NSS Evo3. På kartplottersiden har du store valgmuligheter og kan bruke Navionics, C-Map, Insight Genesis eller rett og slett lage dine helt egne kart med Reefmaster. NSS er i mine øyne en god kombinasjon av auto-funksjoner og mulighet for manuell justering, slik at både han som liker å justere manuelt og han som helst bare vil trykke på Power-knappen bør bli fornøyd. Kombinasjonen av knapper, et lite hjul og multi-touch fungerer svært bra og er intuitiv samtidig som du lett betjener alle de nødvendigste funksjonene som zoom og skifte mellom skjermbilder i grov sjø. Har du fingrene fulle av slo og fiskeslim eller sjøen grå så du må holde deg fast i plotteren bruker du knappene, skal du inn i undermenyer eller finjustere bruker du touch. Ulike filtre og egen justering av TVG (Time variable Gain) gir store muligheter for å finjustere så du ser akkurat det du vil med ekkoloddet. NSS Evo 3 kan drifte både 265 og 175/185.
Lowrance har pt to modeller som kan være aktuelle. Billigst (eller kanskje vi skal si «minst dyr»?) er HDS Gen 3 som kan drifte 175/185. Hakket over er HDS Carbon som er den nyere versjonen av Gen 3, og kan drifte både 265 og 175/185. Bortsett fra dette med ekkoloddgiver har Carbon en svært rask prosessor og bedre skjerm enn Gen 3. (Bedre oppløsning på 7 og 9, og lettere å se skjermen i sollys eller fra siden). HDS Carbon har den beste skjermen av alle alternativene vi ser på her. Kartmulighetene er den samme som på Simrad for begge modellene. Det jeg savner på Lowrance er muligheten for justering av TVG, denne kan ikke justeres manuelt. Ellers kan begge modellene betjenes fult med både knapper og touch.
Ser vi på Garmins alternativer er det GPSMAP-modellene som gjelder. XSV-modellene kan drifte 265 og 175/185, mens xs-modellene kan drifte 175/185. 74xx/76xx XSV er rene touch-modeller men du kan kjøpe til eksternt betjeningspanel med knapper om ønskelig. I min verden er dette et must, men her finner du sikkert noen som er uanige med meg. 10xx/12xx XSV-modellene er knappemodeller uten touch og med bare en ekkolodd-kanal så de kan ikke drifte 265 men 175/185. Enda hakket enklere er XS-modellene som er enten rene touch- eller knappemodeller men kan drifte 175/185. XSV-modellene er de i vår sammenlikning som har flest innstillingsmuligheter for ekkolodd, mens Garmins svakhet er kartalternativene siden det i praksis bare er deres egne kart som er aktuelle. Er de bra for ditt område er saken grei, er de ikke bra i ditt område får du legge ned timer og liter med drivstoff for å kjøre opp dine egne kart.
Valget her er til en viss grad et luksusproblem. Alle modellene over vil gjøre jobben, resten er delvis et spørsmål om budsjett og delvis smak og behag. Personlig ser jeg på Simrad NSS Evo3 og Garmins GPSMAP xsv 74xx (med eksternt betjeningspanel) som de beste alternativene, men de er da også de dyreste alternativene. For de fleste av oss er budsjettet noe vi pent må forholde oss til, og hvis man da sitter med valget mellom en av de litt enklere kombialternativene med en skikkelig Airmar-giver, eller en dyrere kombimodell med billigere ekkoloddgiver, vil jeg helt klart går for det første alternativet. Unntaket må være hvis man tenker å bygge sten på sten, kombimodell nå og bedre giver senere.
Livekartlegging er et stort samtaleemne om dagen, og verdt å ha i bakhodet ved valg av plotter. Alle modellene vi har vært innom her har dette, men det er forskjeller på hvordan det fungerer. Her holder jeg helt klart en knapp på Garmins løsning, som både teknisk og økonomisk er bedre enn Lowrance og Simrad som har kjøpt sin løsning fra Navionics. Den største ulempen med sistnevnte er den årlige kostnaden, men du har heller ikke de samme muligheten til å endre farger på dybdekonturene (shading) eller deling av data som du har med Garmin.
– Mvh Erik Grimsøen, sportsfisker og elektronikkfantast