Torsken er umåtelig populær her til lands, og den er jevnt over nokså grei å få på kroken. Denne artikkelen handler om hvordan fiske torsk.
Av: Endre Hopland
Torsken, som bærer det vitenskapelige navnet Gadus morhua, er sammen med ørreten Norges klart mest populære fisk. Arten er utbredt langs hele norskekysten, i både skjærgård, inne i fjordene og langt til havs, og den grådige jegeren lar seg også fiske med det aller meste. Dette er selvsagt godt nytt for oss fiskere.
For å ta det med det samme: Torsk er torsk! Arten dukker opp i alle mulige størrelser, fasonger og fargevarianter, og de tilhører også forskjellige geografiske stammer, men det er altså bare snakk om en art.
Mange tror at skreien er en egen art, men det er den ikke. Skreien er Barentshavstammen av torsk som hvert år inntar norskekysten for å spise og gyte, men den tilhører altså arten Gadus morhua, den også. Det samme gjør rødtorsk, taretorsk, evjetorsk, brakkvannstorsk, fjordatorsk, havtorsk, ferdatorsk og alle de andre lokale navnevariantene vi finner langs kystlinjen vår. Torskens fasong og farge varierer etter hvilket biotop den har ferdes i, men torsk er altså torsk. Punktum.
Torsken gyter, vokser opp og beiter i kystnære strøk og grunne fjorder. Gytingen skjer en eller annen gang mellom januar og april, og fisken er kjønnsmoden når den er tre-fem år gammel. Voksen torsk kan legge 10-15 millioner egg.
Torsken spiser alt
Det viktigste å vite med torsken for oss som fisker er at arten er altetende, og med altetende menes ikke flere forskjellige typer fisk. Trosken spiser virkelig alt, fra kreps og krabbe, via snegler, og mark, til tang og skjell og ikke minst fisk og blekksprut.
Arten er også kjent for å sette matvettet foran fornuften, som den strengt tatt ikke har så veldig mye av, og den er stort sett samarbeidsvillig nesten uansett hva du serverer. Noen gode tips er det likevel greit å ta med seg før en legger ut på fisketur.
Det du som fisker må være klar over er hvordan torsken faktisk finner maten sin. Torsken er ikke spesielt rask, men den kompenserer for dette med å være kompromissløs og grådig. Finner den noe den tror er spisende, forsvinner det kjapt inn i det store fiskegapet.
Torsken bruker luktesansen, hørselen, smakssansene og de følseomme sidelinjene sine vel så mye som synet når den jakter. Derfor kommer en ofte langt med å overstimulering av fiskens sanser.
Nå snakker vi selvsagt på generelt grunnlag her, og da er det egentlig ikke noe som heter for mye når det kommer til torsken, selv om en selvsagt kan treffe på enkelteksemplarer som lar seg skremme av det en presenterer. Det er likevel ikke disse fiskene vi legger opp fisket etter, så de vier vi heller ikke noe mer tid i dette innlegget.
Sommer og vinter
Utenom gyteperioden er torsken stort sett alltid sulten og i bettet, og den finner mat der den er. Strender og marbakkene med blandingsbunn utenfor disse er ofte steder torsken oppsøker for å beite strandkrabbe. Litt dypere består gjerne hovedføden av andre krabbearter, småfisk og blekksprut.
Torsken kan en finne på de fleste dyp, fra helt oppe i fjæresteinene til flere hundre meter nede, men 20-60 meter er et fint sted å begynne. Oppsøk gjerne steder med fine sedimenter ispedd litt røffere vegetasjon. Slike steder skaper strøm, som igjen genererer mat, som igjen lokker torsken til seg.
En kan finne torsk overalt hele året igjennom, men tommelfingerregelen er at en fisker torsken innaskjærs i vinterhalvåret og yttaskjærs i sommerhalvåret. Vinterstid går fisken ofte tett i land på relativ grunt vann inne i skjærgården og i fjordene, mens den i de varmere månedene beiter på skallene og nakkene utaskjærs. Igjen er dette på generelt grunnlag, og det finnes massevis av unntak, men en kommer likevel langt med dette som utgangspunkt.
Så… Hvordan fiske torsk? Jevnt over tar ni av ti torsk tar på pilk. Dette er fordi ni av ti torskefiskere pilker. Hadde ni av ti torskefiskere fisket meg shad eller agn, hadde ni av ti torsk tarr på shad eller agn. Torsken tar nemlig det meste, men pilking trigger mange av fiskens sanser samtidig, og er en veldig effektiv fiskemetode etter arten. Under følger tre gode tips til hvordan fiske torsk.
Pilking etter torsk
Pilking er veldig enkelt. Alt du trenger å gjøre er å feste en pilk eller en sluk med litt tyngde i enden av snøret ditt, sleppe denne til bunn, sveive opp en meter eller to og løfte stangen fra vannflaten og et stykke oppover. La så pilken/sluken synke ned igjen til snøret strammer seg, og gjenta bevegelsen.
Dette er ikke akkurat avanserte greier, men bevegelsen gjør at pilken/sluken oppfører seg som en skadet fisk nede ved bunnen, og slikt er stort sett uimotståelig for torsken. Dette er basicen. Det finnes hundrevis av forskjellige pilker og sluker som alle beveger seg på forskjellig måte alt etter hvordan du beveger stangen din, men tar du utgangspunkt i det som er beskrevet over, kommer du langt.
Shadfiske etter torsk
Shadfiske er en annen effektiv metode til torsken. En shad er i klartekst et gummiagn med blyhode som beveger seg veldig fint i sjøen. Shaden kan pilkes med rolige bevegelser, men den kommer best til sin rett dersom den sveives rolig opp i vannlagene ispedd noen kjappe jiggbevegelser, for så å sendes til bunn igjen for gjentakelse.
Når en fisker med shad kan en også bare holde stangen i ro, og la strømmen stå for bevegelsen i den mye gummikroppen. Er det litt bevegelse i båten er dette ofte vel så effektivt som å selv jobbe med stangen.
Agnfiske etter torsk
Agnfiske er tips nummer tre. Naturlig agn er jevnt over den mest effektive fiskemetoden til de fleste saltvannsarter, med torsk og noen få andre som unntak. Torsken tar for all del på agn når den får sjansen, men i de aller fleste tilfeller vil den også ta en pilk, som da altså er enklere i bruk og tar kortere tid å rigge.
Dersom torsken er treg er det likevel anbefalt å finne frem naturlig agn i form av fisk, flekksprut, reker, skjell eller lignende. Ofte er det plenty å egne pilken med noen fiskestrimler, men rigger med hel eller oppkutte agnfisk funker også strålende. Disse fiskes rolig langs bunnen, uten for mye pilkebevegelser. Her er det lukten og smaken som lokker fisken til hugg i langt større grad enn bevegelsen.
Prøv deg frem
Du kan også få torsk på mange andre metoder enn de som er beskrevet over, for eksempel under slukfiske fra land eller dorging, men med de tre punktene over som utgangspunkt, kommer du altså langt i de fleste tilfeller.
Vil du vite mer om hvordan fiske torsk tar du en kikk på denne glimrende guiden fra Hooked-serien Asgeir Fiskeskole. Her er også de forskjellige fiskemetodene utdypet, noe som kan være greit å ha med seg. Det viktigste er likevel å prøve seg frem i områdene du fisker til vanlig. Det er nemlig slett ikke sikkert at det som funker i Finnmark er like effektivt i Sognefjorden.