Vil du fiske sjøørret med flue i sjøen i vår? Med Erlend Vivelid Nilssen sine beste tips i bagasjen stiller du garantert sterkere i jakten.
Av: Endre Hopland
Det er mye å ta hensyn til når en jakter sjøørret i sjøen, og det viktigste av de alle er faktisk å sette seg inn i gjeldende regelverk. Alle som vil fiske sjøørret i saltvann må gjøre seg kjent med fredningssonene i området de vil fiske. Jevnt over er det ikke lov å fiske nærmere elveutløp enn 100 meter, men reglene kan variere fra vassdrag til vassdrag og fylke til fylke, så ta en kikk på Lovdata og Fylkesmannen sine nettsider før du begir deg ut med fiskestangen. Først når det juridiske er i orden kan du begynne å tenke på fiskingen.
Erlend Vivelid Nilssen svinger fluestangen langt mer enn folk flest. Primært fisker han i ferskvann, men vårfisket etter sjøørret i sjøen går han aldri glipp av. Han er heller ikke verre på det enn at han gladelig deler sine beste tips for å lykkes med dette fisket.
– Mange spør meg om fluevalg, og selv om dette selvsagt kan variere en del, og man kan få fisk på mye forskjellig, består opptil 70 prosent av sjøørretføden i fjorden av krepsdyr i form av tanglopper, tanglus, krill og reker. Derfor blir fluetipset mitt nå om våren helt klart rekeimitasjoner i størrelse 4-8, aller helst i fargene rosa eller tan/sand, sier Vivelid Nilssen til Hooked.
Han understreker også at en med fordel kan fiske med mer enn en flue på fortommen om gangen.
– Jeg foretrekker to fluer på fortommen. Har man god nok avstand mellom fluene, fisker begge like godt. Avstanden kan gjerne være 150-180 centimeter, forteller han.
Et av de aller beste triksene til landslagsfiskeren er så enkelt at det nesten er komisk, men likevel noe mange fluefiskere ikke tenker over.
– Gjør et godt hang på slutten av hvert eneste kast. Det er egentlig bare å la dette bli en vane med det samme. Med hang mener jeg at en stopper inntrekket når en har en eller to meter line igjen på utsiden av toppringen, løfter stangen og bare holder kontakten i noen sekunder før neste kast. Dette redder mange av følgefiskene man får i løpet av en dag, sier Vivelid Nilssen, som selv fikk erfare hvor effektiv denne teknikken kan være da en sjøørret på 80 centimeter og rundt fem kilo tok den synkende fluen hans helt inne i tangbeltet i forrige uke.
– Dette var en fisk som fulgte rolig etter reken min inn på grunnen, uten å vise tegn til å ville ta før jeg stoppet helt opp og løftet til hang. Idet fluen rolig begynte å dale foran beina på meg, angrep den så hardt at den kroket seg selv, sier han til Hooked.
Hanget er veldig innarbeidet i Vivelid Nilssen sitt fiske, og hadde det ikke lagt instinktivt i blodet, er han helt sikker på at stressnivået kunne steget såpass at han lett kunne dradd fluen ut av vannet da han så den store fisken komme etter.
– Av de 15 fiskene jeg fikk i påsken var tre av dem følgefisk som tok på hang. Det er en vesentlig del, sier han.
Nå når det fremdeles er kaldt i sjøen, finner en gjerne sjøørreten på steder der solen har stått skikkelig på over tid.
– Oppsøk det oppvarmede vannet. Grunner og lignende som får stå litt i solen er nok. Her trekker både fisk og annet til liv inn nå om våren, særlig når det fjærer, og et godt tips er å fiske av marbakken der det oppvarmede vannet trekkes ut igjen. Her jakter ofte fisken på denne årstiden, sier han til Hooked.
Vivelid Nilssen oppfordrer ellers folk til å besøke forskjellige plasser, og bedrive et bevegelig fiske.
– Plutselig treffer du på en liten gjeng med ørret som går sammen, og da smeller det ofte. Det viktigste tipset jeg kan gi er likevel det å faktisk komme seg ut å fiske, selv når forholdene ikke er perfekt. Gjør du dette er i alle fall sjansen for fisk mye større enn om du holder deg hjemme, sier han til Hooked.