Fersking innen fiske? Ørret er en fin art å starte med. Norges mest populære innlandsfisk er nemlig en grådig jeger som villig hugger på sluk. Vi forteller deg hvordan du går frem for å lykkes.
Av: Endre Hopland
Det har blitt skrevet tusenvis av sider om hvordan en fisker ørret, men på samme måte som under fiske etter de fleste andre arter, finnes det heller ikke her noe fasitsvar som fører med seg fangstgaranti. En kan likevel prøve å legge til rette så godt som mulig for å få fisk, og det er faktisk langt fra så vanskelig som en kanskje skulle tro. Ørreten som art er nemlig ingen stor utfordring å få, selv om det utvilsomt finnes utrolig kjipe unntak over hele landet.
Nå skal vi ta ting i riktig rekkefølge, og da begynner vi med stedet der en skal fiske. Ørreten finnes i det aller meste av vann og elver i Norge, så omtrent uansett hvor du holder til, er sjansene gode for at du har et ørretvann i nærheten. Før du går i gang med fisker, er det lurt å gjøre litt research.
Huser for eksempel vannet eller elven du har sett deg ut massevis av småfisk, tropper du ikke opp med en 40-grams Møresild og 0,40-hardmono. Det vil ha lite for seg, med mindre det faktisk finnes noen store og uredde griser som beiter på småørreten uti der, da. Det gjør det ofte, men disse er nesten alltid veldig vanskelige å få til å ta, så det er ikke her du begynner din ørretfiskekarriere.
Da kommer du mye lengre med å gjøre deg litt kjent med vannet eller elven du har tenkt å fiske i. Ofte er det lurt å ta seg en tur langs breddene uten fiskestang i forkant av fisketuren, og bare observere. Ser du vakende fisk? Ser du jagende fisk? Ser du fisk som gjemmer seg i skyggen av et veltet tre? Lær din arena å kjenne, og du vil ha mye større sjanse for å lykkes.
Utstyret må ikke være dyrt
Har du ikke mulighet til å ta en rekognoseringstur i forkant av fisketuren, er det smart å sette av litt tid før selve fisket begynner. Ofte står ørreten nært land, og om du da bare buser frem og dunker uti en sluk, vil denne fisken bli skremt. Stopper du derimot opp ti meter fra vannet, og står og speider litt, kan du kanskje presentere en sluk uten at fisken engang vet at du er i området. Det er aldri dumt.
Utstyret er viktig når du skal fiske ørret, men det er mange som tror at denne viktigheten først og fremst handler om pris og kvalitet. Det er faktisk ikke tilfellet dersom du bare skal på en ørrettur eller to, og ikke har tenkt å bruke stang og snelle særlig hyppig. Om du vet at utstyret kommer til å blir en støvsamler i boden, er det langt bedre å ha en støvsamler til 500 kroner enn en til 8000.
Les også: Lyst til å fiske ørret med flue? Her er eksperttipsene til vårfisket (Hooked+)
Ofte kan du komme langt med et XXL-sett på tilbud til 299, men som med så mye annet her i livet, får du også her det du betaler for. Har du tenkt å fiske litt, så legg et par lapper i skikkelig stang og snelle. Greiene må ikke være laget i gull og dyppet i marsipan, men det må tåle jobben det blir satt til å gjøre. Det viktigste av alt er likevel at utstyret ditt er tilpasset fiskeplassen og størrelse på fisken du er på jakt etter.
I de aller fleste tilfeller vil du komme veldig langt med en stang på 7-10 fot med kastevekter på 5-25 gram. Dersom du tar det litt piano, kan du fint kaste både tyngre og lettere sluker enn som så med en slik stang, men siden de fleste ørretsluker veier mellom 7 og 20 gram, er dette et veldig fint utgangspunkt.
Merke avgjør du selv, men gå for en stang med god aksjon, slik at stangen jobber på lag med deg både under kast, innsveiving og ikke minst når du får på fisk. En stang som bøye seg litt gjør opplevelsen mye mer morsom enn det en stiv kjepp vil klare.
Stangen utstyrer du med en åpen haspelsnelle. Størrelser i 1000, 2000, 2500 eller 3000 er midt i blinken til nesten alle typer ørretfiske her til lands, og 0,20-mono eller 0,13-multi er en fin standardutrustning. Skal du fiske i en stri elv med mye stein, bør du vurdere tykkere mono, men til vanlig ørretfiske i stille vann og sakteflytende elver er 0,20 supert. Er vannet spesielt klart eller fisken ekstra vanskelig, må du kanskje ned i 0,15.
Multisnøre anbefales, da dette er tynnere, sterkere og helt dødt, slik at du til enhver tid vil kjenne alle bevegelser fra både sluk og fisk. Snøret er dyrere for meteren, men det svarer seg i lengden. Unntaket er om du fisker på steder med mye stein og skarpe kanter. Tynt multisnøre tåler nemlig skraping langs stein veldig dårlig. Her er monosnøre langt bedre.
En vanlig feil mange gjør er at de fokuserer fullt og helt på hvor mange kilo snøret tåler, men dette er detaljer en faktisk ikke bør bruke for mye tid på. De aller fleste snører er nemlig testet i rykkfall på en meter.
Det vil si at dersom et snøre er oppgitt til å tåle fire kilo, betyr det at dette har tålt påkjenningen av minst 3,9 kilo med bly i fall på en meter. Dette utløser en kraft du sjelden møter på hos en fisk, forutsatt at du ikke setter hardt mot hardt og nekter den å ta snøre om den setter av gårde, da.
I praksis kan du altså lande langt større fisk enn firekiloser på snører med oppgitt bruddstyrke på fire kilo, men da må du altså kjøre disse fornuftig. Hardt mot hardt på lett redskap går stort sett til helvete.
Klassiske sluker til ørret
Så kommer vi til det største spørsmålet av de alle: Hva knyter en i enden av snøret? Her er det omtrent like mange meninger som det er fiskere i verden, så dette er det umulig å gi et fullgodt svar på. Men vi kan gi et ganske godt svar, og som så ofte før er variasjon og evnen til å tilpasse seg vanligvis nøkkelen til suksess.
Det som funker på en plass en dag, kan være helt ubrukelig på en annen plass en annen dag. Eller på den samme plassen også, for den saks skyld.
Om en er på jakt etter fisk med stang og sluk, er det ofte et triks å fiske med noe som etterligner det fisken spiser til vanlig. Her er ørreten fin, for den spiser det aller meste. Likevel kan den være ekstremt selektiv og kresen i kosten, spesielt når det er insektsklekkinger inne i bildet. Da kan selv svær ørret utelukkende spise døgnfluer, mygg eller hva det nå måtte være som klekker.
Les også: Stor ørret i fantastiske omgivelser – bli med til Hallingdal (video)
Fisker en derimot utenom sverminger, eller på fisk som ikke vaker, er sluken ofte en vinner. Kast for all del på vak med sluk også, altså. Det har nemlig blitt tatt mange flotte fisker på denne måten. Men vit også at det ikke funker hver gang.
Hva en knyter i enden av snøret er selvsagt en smakssak, men klassiske sluker er ofte klassikere av en grunn. Sluker som ikke fanger fisk går kjapt ut av produksjon, mens fiskefangere lever videre.
Sølvkroken Spesial i forskjellige farger, Favoritt, Halnekongen (og etterligningen Hallingkongen), små Kleppe-sluker, Tasmanian Devil, Viking Herring, Toby og ikke minst Møresilda er eksempler på tidløse klassikere som alltid bør være med i fiskeskrinet når du er på ørretjakt. Det samme gjelder små utgaver av Stingsilda, Atomsilda og andre sildesluker. Ørreten spiser nemlig mye fisk, så fiskeimitasjoner funker.
Mange er opptatt av farge, og det er ingen tvil om at det kan ha noe å si hvordan sluken din er lakkert når du fisker etter ørret. Det finnes gode fargekart som et satt opp mot vanntemperatur, der hvite sluker anbefales når det er iskaldt, svarte sluker når det er tropehett og resten av fargeskalaen fordeles mellom disse.
Dette er tabeller som er laget for sjøen, men som til en viss grad også kan overføres til ferskvann. Erfaringer viser likevel at kontraster og slukens gange jevnt over har mer å si enn fargene i seg selv. Ørreten oppfatter nemlig farger på en annen måte enn oss, så det som ser fancy og flott ut for oss, behøver ikke nødvendigvis gjøre det for ørreten.
Det er likevel opplagt at enkelte ting funker bedre enn andre, men igjen handler det mye om forhold. En mørk sluk over lys bunn eller sett fra undersiden mot klar himmel, vil være lett synlig for en jagende ørret. I klart vann vil en blank sluk ofte gjøre jobben, mens den samme blanke overflaten kanskje vil skremme ørret i mørkt og grumsete vann.
Her må en kanskje over på kobberfarge, mørk grønn, brun eller svart. Som nevnt finnes det ingen fasitsvar, men som en tommefingerregel kan en si at en bruker blanke og lyse sluker i klart vann og mørke sluker i grumsete vann. Unntakene florerer selvsagt, så om ikke det ene fungerer, må du bare prøve det andre. Dessverre.
Teknikker med sluk etter ørret
Hva fisketeknikker gjelder, finnes det også omtrent like mange meninger som fiskere. Det en likevel kan ha som utgangspunkt er at ørreten har en foretrukket trivselstemperatur på rundt 7-15 grader. Når vannet holder denne temperaturen, jakter fisken ofte, mye og gjerne høyt i vannet. Da kan du jevnt over sveive nokså raskt inn etter at du har kastet ut, og hold deg gjerne rett under overflaten.
Veldig ofte vil fisken hugge dersom du legger inn et såkalt spinnstopp. Dette er et uttrykk mange har ledd av opp gjennom tidene, men sannheten er at det funker. Hold høyt tempo i sluken, slutt å sveive i et sekund, og så kjører du rett over på høyt tempo igjen. Har du en følgefisk når du gjør dette, er ikke hugget langt unna.
Ha i bakhodet at sluken du fisker med imiterer en skadet fisk, og at det er normalt for en fisk som ikke er helt i dytten å måtte ta pauser. Dette vet rovfiskene, og det er ofte når dette skjer at de slår til.
Les også: Inge startet elvesesongen med enorm ørret på nesten åtte kilo
Er det kaldt eller varmt i vannet, kan det lønne seg å sveive saktere enn ved ørretens foretrukne trivselstemperatur. Det kan også være en idé å la sluken synke litt før du begynner innsveivingen. Dypere nede vil nemlig temperaturen være mer stabil enn høyere i vannlagene. Også her finnes det selvsagt mange unntak, så husk at vi her snakker om utgangspunkt, ikke fasit.
Ørretfiske med sluk er moro for både stor og små, og det kan også være en veldig fin familieaktivitet som ikke koster skjorten. Både barn og voksne har veldig godt av å komme seg ut i naturen, og ørretfiske i det lokale vannet er en super måte å gjøre dette på. Bålsteikt småørret er også alltid en vinner til lunsj, så ikke nøl med å gjøre en skikkelig tur av fiskingen din. Skitt fiske, og måtte årets ørretsesong bli minneverdig!
Du som er Hooked+-medlem kan lese mye mer om både ørret, ørretfiske og utstyr til ørreten i vår ørret-wiki. Dersom du har spørsmål om ørret, ørretfiske eller hva som helst annet innen fiskefaget, kan alle medlemmer også alltid stille disse til våre eksperter.